Apa din natura nu mai este buna?!

Ca tot vorbim de apa in contextul Bobotezei…

Sa fie vreo 2 ani de cand vad prin diferite localitati, nu doar in Valea Prahovei, cum izvoare si fantane folosite de generatii, capata anumite semnalizari: „apa nu e potabila”, „nu beti apa din fantana”, „A nu se consuma…”

Prin padurile Bucegilor la fel; mai ales la Sinaia: apa de la „Fantana lui Gatej” nu mai este buna, apa de la izvorul vechi de langa gara la fel, nici apa de la fantana de la Izvorul Rece nu mai este potabila. Si la Busteni intr-o parcare am vazut un mesaj de acest gen.

Recent, am coborat prin Secaria. Si acolo am vazut un afis.

A vazut cineva vreun buletin de analize, pe undeva?

Lucrurile nu se opresc aici. Pancartele din Sinaia au fost vopsite in culorile drapelului si nimeni nu mai baga in seama mesajul. Se bea apa in continuare. Nu am auzit ca are cineva vreo problema dupa ce a baut apa de „unde nu era voie”!

Am observat acum o saptamana ca acest „razboi” intre e voie si nu e voie, a facut si o „victima”. Cineva a scos teava de la izvorul de langa gara Sinaia. Incredibil asa ceva… au ajuns unii sa distruga un izvor vechi de vreo 100 de ani.

Poate ca se vrea sa cumparam apa doar din supermarket-uri…

Izvor la 100 m distanta de gara Sinaia

Nu mai are teava.

Cand avea teava.

Pe acel panou scria ca nu e potabila apa…

Un panou asemanator este si la Izvorul Rece:

Poza este din martie 2019. Intre timp si acel panou metalic a fost vopsit in trei culori si oamenii iau apa… cum tot iau de peste 100 de ani.

La Secaria

Mai sunt o sumedenie de fantani cu mesaje pe la Breaza…

14 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Si eu cred ca se vrea sa cumparam apa din supermarket-uri.. ca posibila explicatie ar fi legata de gunoaiele tot mai dese de pe langa aceste izvoare si nu numai.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Vorba unui prieten: apa din izvoare nu este contorizata deci nu costa. Ar fi minunat daca ar exista cineva care sa-si faca griji pentru sanatatea oamenilor. Dar, in contextul actual cred ca exista doar grija ca nu platesc 🙂

      Apreciază

  2. Cezar spune:

    Păi e evident că vor să le cumpărăm apa lor din magazine! Pe afară aşa e cam peste tot: apa din izvoare şi râuri e declarată nepotabilă şi toți cumpără la greu. Singura țară (în afara României) unde mi s-a spus că pot bea apă din orice râu este Finlanda. Bine, acolo ei au zeci de mii de lacuri şi multe filtre naturale (organice le zice în ultima vreme). Personal, eu beau apă de oriunde (evident nu beau dacă e plină de rugină sau de mătasea broaştei sau cine ştie de ce altele care îi dau culoare 😉 )

    Apreciat de 2 persoane

    1. Lucrurile stau chiar asa cum zici pentru ca nu am auzit pe nimeni… in ultimii ani ca a patit ceva pe motiv ca a baut apa de la acele fantani/izvoare. Ar fi o idee sa ducem pentru analiza apa din acele „izvoare nepotabile” si apoi sa afisam in apropiere copii dupa buletinele respective. Daca avea apa ceva, se ducea vestea si nu mai lua nimeni 🙂

      Apreciază

      1. Marius spune:

        Ar fi doar un singul loc de verificat cat de adevarate sunt aceste mesaje langa toate izvoarele , si de catre cine au fost comandate? La primarii!

        Apreciază

        1. Eu nu prea cred ca toate izvoarele acestea au devenit brusc suspecte 🙂 Ma gandesc ca este alta ideea. O fi unul poluat dar toate?!

          Apreciază

  3. fosile spune:

    Păi, primarul din Secaria trebuie dat în judecată.Cum adică APA DE LA RETEAUA DE ALIMENTARE A LOCALITATII nu este potabilă? Aici nu mai e vorba de fîntîna din curtea omului sau pîrîul din apropiere.Omul trebuie legat şi toţi cei care au permis, n-au verificat,au omis aşa ceva.Asta e o chestie de Siguranţa Naţională.

    Apreciază

    1. Cine stie ce s-o mai fi intamplat si pe acolo. Secaria e cam departe de lumea civilizata ca sa presupui o poluare, vreun accident…

      Apreciază

  4. marius spune:

    ADRIAN ,am lucrat la un patron care are automate de cafea si EU am luat probe din apa de izvor de la Posada,izvorul trece,gara si de la poarta Pelesului.Singura apa in parametrii este de la poarta Pelesului.Restul sunt contaminate microbiologic.Explicatia este ca la izvorul rece s-au construit deasupra ceva căsuțe.Era si o stina mai de mult.La gara ,pe toată lungimea zidului curge apa si miroase.Nu cred ca un primar ar îndrăzni să pună un afis ca a visat ei ceva noaptea.Fa o probă si ia probe din zonele respective si mergi la fetele de la Popper sa faci o verificare.Sunt foarte serviabil si profesioniste.Au lucrat la Net in o parte din ele.

    Apreciază

    1. Multumesc de informatie, Marius!

      Apreciază

  5. Alex spune:

    Salutare și… La mulți ani! Îți doresc un an nou cu sănătate și multe, multe împliniri.
    Cât despre problema cu apa… sigur sunt la mijloc niște interese, cum altfel? Așa cum multă vreme nu am mai văzut pe străzile orașelor nicio cișmea/țâșnitoare. Cum bine ai zis: cine a făcut analize acelor izvoare și a hotărât închiderea lor? Ar merita insistat pe această problemă.
    Toate cele bune! 🙂

    Apreciază

    1. Salut, Alex si La Multi Ani si voua! Multumesc de urari, sa fim sanatosi cu totii 🙂
      Se pare ca adevarul este undeva la mijloc: in general se vrea sa nu mai bem apa din izvoare ca e free, in particular mai exista situatii cand apa de izvor chiar nu este buna din diferite motive: si-a facut unul casa mai sus, s-au aruncat deseuri…
      Asa zic si eu, trebuie aflata motivatia din spatele semnalizarii acestor izvoare.
      Numai bine!

      Apreciază

  6. Aliosa spune:

    @ Din păcate, așa ceva se întâmplă numai și numai
    în ” România normală ” 😦 😦 😦
    condusă de doi STRĂINI de NEAM și ȚARĂ …………
    La Mulți Ani, TEMERARE !!! 🙂 🙂 🙂
    Alioșa .

    Apreciază

    1. La multi ani, d-le Aliosa!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.