Peisaje dintr-o excursie de week-end prin Abruptul Prahovean al Bucegilor:
Pana acolo se urca perfect pe Piciorul Pietrei Arse. Adica nu e zapada deloc. Traseul turistic pe aici este in regula… vremea l-a deschis 🙂
Celebrii „Pastravi”… incep sa apara.
Chestii dintr-un proiect I.C.A.S.
„Evaluarea riscului de aparitie a secetei in padurile din Romania”…
Sunt vreo 10 instalatii aranjate prin zona in cauza.
Pe o poteca ne-am intalnit si cu cei mari culegatori de ciuperci din Poiana Tapului.
A doua ciuperca observata in acest an 🙂 Primii au fost acei „pastravi”
Ici-colo mai erau astfel de semne…
Zapada ramasa din iarna ce a fost…
Sub acest covor de conifere luate de avalanse sta zapada de cativa metri grosime.
Oxalis acetosella sau macrisul iepurelui.
Inchei cu un comentariu de pe Facebook scris de un domn in contextul unei postari despre ursi. Autorul postarii povestea ca a incercat sa campeze pe la Vidraru si in cateva ore prin preajma cortului si-au facut aparitia cativa ursi. Prin urmare, dumnealui informa si pe altii sa trateze cu atentie problema camparii prin acea zona. Si la o astfel de postare toata lumea isi da cu parerea. Sunt insa de acord, in toate privintele, cu persoana care a facut comentariul de mai jos:
Și cu d-ăștia ca mine care zic la fel și pun cortul oriunde în țara asta, doar să aibă apă în apropiere? D-ăia care au văzut ursul de 10-15 ori cel puțin, cărora le-au trecut urșii (pui) cam pe la 10 metri prin față, care anul trecut preț de 2 luni a văzut ursul în fiecare seară la gunoi la Cota 1400, care nu a avut niciodată întâlniri cu blănoșii mai aproape de 25-30 de metri fiindcă a știut ce să facă să nu îi atragă etc. Știu, e vorba doar de un comentariu aici… Oricum noi, cei obișnuiți cu tot ce înseamnă muntele, suntem foarte rari și diferiți și nu ne speriem de cine știe ce animal din sălbăticie în momentul în care suntem chiar la ei acasă. Să trăiești! PS. În ultimele 10 zile am fost plecat 7 zile pe munte, în locuri puțin umblate de oameni.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tu chiar esti un om al padurilor si muntilor si stii intotdeauna ce ai de facut. Ai putea scrie un manual despre natura… sa nu uitam ca hartile la care ai lucrat s-au scris cu pasul in primul rand. Sunt convins ca ai fost prin locuri pe unde putini ajung. Sanatate si sa ne vedem/auzim mereu cu bine 🙂
ApreciazăApreciază
Heiii, recunosc….am asteptat aceste fotografii 🙂 …aduci aerul de munte la mal de mare :).
Frumusele ciupercute 🙂 …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Peisajele sunt mai numeroase decat la mare, cred eu 🙂 Intr-o zi frumoasa, in locuri potrivite gen: Valea Gaura, Cascada Doamnei, Claia de Piatra, Drumul Granicerilor etc, chiar zici ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior. Sau lacurile de mai sus de Cheile Ursilor 🙂 Iar la ciupercute… sunt frumoase in natura dar uneori merg si pe gratar umplute cu cascaval. Evident, nu cele din poze 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am uitat pe niste camere live. Ningea frumos la Predeal,iar la Busteni inca bate vantul,interesanta vremea la munte 😀 ma intreb cum era daca furtuna de ieri ar fi ajuns putin mai la est,ar fi fost un viscol frumos pe Valea Prahovei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ningea, intr-adevar. Mai ales la Predeal 🙂 Mai vazusem si poze de pe Platoul Bucegi. Ce sa mai zicem, in mai a venit tot iarna 🙂 Viscol oricum a fost… dar sus pe munte. Deci, la munte, 6 luni e iarna 🙂
ApreciazăApreciază
E interesant impactul pe care il poate avea un detaliu destul de mic asupra vremii,cum ar fi pozitionarea unui versant. La Sinaia era doar frig,la Busteni ningea si era vant,la Predeal si Azuga ningea cu fulgi mari
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tu stii ca la asta ma gandesc si eu de multe ori… Muchia Lunga inchide la nord Busteniul si este o adevarata bariera naturala. La fel si la Sinaia. Sunt multe observatii pe tema asta. Predealul fiind sus, are si deschidere larga spre Transilvania e mai expus…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Senzational! Ce bine i-a zis-o aluia cu ursul! Ce tare e sa fii cocalar si sa le-o zici tu fraierilor care nu cunosc mai mult de 3 specii de foioase! Pai ce?! Nu stiati ca numai „oamenii de munte” au dreptul? Cei care nu detineti permis de „oamenii de munte” nu aveti ce cauta! Pentru ca asa a hotarat neica-nimeni. Si nu aveti nici macar dreptul de a incerca. Incepatorii nu au ce cauta. In padure trebuie sa intre numai cei care s-au nascut invatati! Pe munte, doar cei care le stiu pe toate. Cine nu e „om de munte” nu are dreptul sa comenteze, nu are dreptul sa intre in padure, nu are dreptul sa nimic. Pentru ca asa vrea neica-nimeni, cocalarul de serviciu. El a fost la facultatea de „oameni de munte” si are diploma de scoala vietii. Cata superioritate! Cata desteptaciune! Cata suficienta! Ce ne-am face fara atatea genii? El nu stie sa vorbeasca: a facut o propozitie cu 200 de cuvinte fara punct, foloseste un cuvant gresit, vorbeste ca un taximetrist cu „din-astea”, pune cratima aiurea… dar ii umileste pe altii. Ce smecher e el ca stie 4 specii si nu 3 specii de foioase! Respect cunoasterea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa umilim. Da, 90% nu sunt profesori universitari de zoologie, botanica si geografie. Daca nu sunt inseamna ca sunt „prosti”?! Dar cine se crede cocalarul asta sa hotarasca el? Sa spuna el unde sa mearga fiecare…. Doamne, cata idiotenie! Eu nu pot sa sufar turistii care arunca gunoaie in padure sau cei care distrug natura cu ATV-urile. Dar aia chiar fac ceva rau. Omul cu ursul nu a facut nici o crima, a povestit doar ce a patit. Poate avea mancare la el, habar nu am. Daca il pasioneaza va cauta si pe viitor va repara. Dar de la asta pana la esti prost / du-te in Vama este drum lung. Si nu cadeti in capcana cocalarului – el comenteaza pe ala ca isi face imagine de sine, dar el ce face cand ii vorbeste aluia de sus? Nu cumva tot imagine de sine? Pe internet toti ne facem imagine de sine, de aia si comentam. Unii macar recunosc, altii mananca rahat si fac pe politistii. Sper sa intelegeti constructiv critica mea: va faceti de ras daca promovati tot felul de idioti. Eu apreciez blogul buceginatura2000 si ma deranjeaza sa vad aici cocalarism, golanie si tupeu. Aceste lucruri nu au nimic in comun cu bunul simt, bun simt care lipseste de multe ori pe munte…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, imi place comentariul tau :)) Si ai dreptate in totalitate daca situatia ar fi asa.
Ce pot sa spun este ca respectiva persoana nu a scris acel comentariu la adresa celui care isi stransese cortul de teama ursilor. El vorbea, poate nu corect gramatical dar inteligibil, despre o situatie intalnita peste tot in online. Adica, apar tot felul de parerologi care comenteaza din taste probleme ale naturii despre care nu au nicio informatie. Si, evident, cu care nu au relationat decat virtual. Dar, au solutie pentru orice si se raliaza la orice cauza. Printre comentariile la postarea omului cu ursii… erau si altele: ca am intrat noi peste ursi etc, tot felul de vaicareli si pretinse sfaturi. La cei care au scris acele comentarii s-a referit respectivul.Cel putin eu asta am inteles.
Evident ca in ceea ce a scris sunt accente de suficienta dar… nu cred ca autorul este cum crezi, cu filme in cap ca stie el mai bine, ca doar pe munte traieste, ca altii sunt prosti si el ce bun este.
Mai este o categorie de „oameni de munte” care merg de cateva ori si brusc au muntele la degetul mic. Dupa cum sunt si oameni de munte care „fac muntele de o viata” si care sunt mari nesimtiti, ca adica nu stii cine sunt ei si cine esti tu. Cum iti permiti sa-l/i contrazici…
Un om de munte adevarat il recunosti in principal dupa bunul simt.
Bineinteles, ca exprimarea acelui domn unde ii face prosti pe cei care merg in Vama sau joaca nu stiu ce pe calculator, mi-a starnit si mie un semn de intrebare. M-am gandit totusi ca omul in lunga sa expunere a folosit cuvantul in sensul de comun, banal, fara sa-si puna problema ca poate jigni.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stiu mai multe specii de copaci dar tot imi e frica de urs,asta ce inseamna? 😀 sunt un paradox in cazul asta? Nici cortul nu stiu sa il pun,e clar,nu sunt de pe planeta asta. Si partea cu „unelte ale organizatiilor ecologice” seamana cu clasicul „cat te-au platit sa zici asta?”
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Inseamna ca poti cunoaste toate speciile de arbori ca tot nu exista vreo legatura cu frica de urs 🙂 Daca iti place sa mergi cu cortul trebuie sa inveti sa-l montezi sau… sa ai pe cineva care stie sa-l monteze 🙂 Daca stie el, nu ai tu treaba! 🙂
Persoana cu comentariul, -uite cum m-am facut si purtatorul lui cuvant!- :)) … enumera niste minusuri ale celor care nestiind despre ce este vorba, isi dau cu parerea sau se raliaza la tot felul de pseudo-cauze. Chiar asa si stau lucrurile in unele situatii… oricine poate posta o imagine cu un ursulet orfan, poate pune 2-3 randuri lacrimogene, mai scrie ca a facut poza in nu stiu ce arie naturala… si are brusc mii de aprecieri si sute de distribuiri. E la moda sa fii eco, tot la moda e si sa manipulezi. Despre asta e vorba. Daca scrii ca un urs din zona nu stiu care a ucis 2 oameni si comunitatea locala cere sa se ia masuri, vei gasi mii de oameni care in viata lor nu au calcat prin acea zona, care nu ies din confortul apartamentului, care incep „sa lupte” pentru a stopa ceea ce ei denumesc o crima. Adica a oamenilor care vor impusca ursul care a ucis alti oameni. Din cauza acestui curent de ecologism-habarnistic, nu se iau masuri preventive ci abia cand moare cineva se trezesc cate unii la realitate.
Ministerul de resort fuge ca de ciuma cand aude de impuscarea vreunui urs, din cauza a ceea ce se intampla pe net. Multi zic ca nu ar trebui sa se ia dupa nimeni si sa-si faca treaba. Nu-i asa! Ministrii sunt pusi politic, reprezinta un partid. Daca non-stop vehiculeaza mii de oameni poezia cu bietul urs si asasinii din minister, se aduce un prejudiciu de imagine nu doar ministerului, ministrului ci si Partidului… deci, te baga in sedinta partidul imediat. Nu conteaza ca ai sau nu ai dreptate, din cauza ta dau unii vina pe partid.
Deci aceste mii de oameni sau cine stie cati or fi, sunt toti ecologisti de moment.Cu cat mai multi se aliaza cauzei tale cu atat mai mult prinzi incredere in ceea ce faci si consideri ca e bine. Te duci si filmezi live, devii eroul lor. E foarte posibil sa nu ai toate datele si sa fi in eroare si tu ca autor si ei ca admiratori. In orice situatie de acest gen, brusc, toata lumea are problemele naturii la degetul mic, fiecare stie de toate.
Iar chestia cu platitul sa spui ceva, cu Soros si nu mai stiu care sunt inventii exclusiv comuniste. De fapt, oamenii fac galagie ca nu le convine nimic din ce se intampla in tara asta. Au fost foarte putine chestii facute normal de 30 de ani incoace. S-a furat tot ce le-a cazut smecherilor la mana, s-a mintit, inselat, defrisat, vandut… absolut toate nenorocirile. Motiv pentru care majoritatea nu mai intelege de ce trebuie sa mai impusti din ursi, din lupi, din mistreti, caprioare, ce se mai vaneaza. Sau de ce trebuie sa mai tai padurea. Lumea, satula de atata jaf, nu mai crede nimic, nu mai are incredere in nimeni. Este un haos pentru ca asa se intampla cand de o viata tot furi. Efectiv si dupa ce ai facut bani pentru nu stiu cate vieti, tot nu poti functiona corect fiindca ai uitat. Multi au venit din comunism cu lectia invatata, o spaga, un furtisag si s-au upgradat la… un teren luat inainte de a trece pe acolo autostrada, imobile cu acte false, bani europeni furati… Adica am tot fost condusi de oameni de moment, oportunisti notorii, fara moralitate, fara iubire de neam sau tara, motiv pentru care s-a ales praful nu doar de subiectul nostru -natura-, ci de toate. Cu oameni de moment nu ai ce construi, nu poti face proiecte pe termen mediu sau lung si mai ales pentru ceilalti.
Acesta este un razboi pe care-l va castiga doar timpul. Poate mai vorbim prin 2050 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Problema este ca cei din guvern isi considera slujbele simple slujbe,nu le pasa cu adevarat de oameni,pentru ei e o simpla afacere,mai fac si ei ce fac si primesc salariu,in privinta asta monarhia era mult mai buna,acei oameni isi dedicau viata pentru a conduce,chiar le pasa,nu spun ca toti regii si domnitorii au fost buni,insa regii si domnitorii cresteau si erau invatati sa conduca corect,de la nastere si pana la moarte ei invatau sa conduca. O monarhie asemanatoare cu cea a marii britanii. Cat despre natura,de multe ori nu este chiar asa de periclitata pe cat auzim in media,iar persoanele care arunca gunoaie si transforma muntii in gropi de gunoi sunt tocmai cei care se considera ecologisti si aparatori ai naturii. Calci pe florile de colt la munte iar apoi dai share la o postare cu niste oameni care au cules un buchet. Exemplele pot sa continue,dar ar face comentariul meu sa semene foarte tare cu cel al d-lui Constantin Constantin 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană