„Memoria locurilor” – Sarbatorirea Centenarului la Busteni

A doua mare manifestare de Centenar din Valea Superioara a Prahovei, dupa Simpozionul de la Predeal, a fost organizata vineri, 11 mai, la Busteni.

Organizatorul a fost Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie, prin d-l director Marian Ilie, cunoscut om de cultura al zonei noastre.

O intalnire despre eroii locului si nu numai, cu alocutiuni ale unor profesori, preoti, edili… Un mare si emotionant moment, cu oameni cu aceleasi ganduri de cinstire a inaintasilor…

Programul simpozionului, in linii mari a fost acesta:

In jurul orei 10, evenimentul a demarat cu intonarea imnului national inclusiv a strofei finale cu „Preoti cu crucea in frunte…” S-a auzit apoi poezia „Nu plange, maica Romanie”…

Au urmat, cuvintele d-lui Marian Ilie, emotionat de moment ca oricine care simte ceva, atunci cand se gandeste la cei care cu pretul vietii au facut o Romanie Mare. Dansul spunea ca trebuie sa ramanem uniti si sa lucram cu totii pentru acest lucru….

Sala pana sa vina participantii.

Sosirea altor bustenari. Dar, au fost invitati din toate localitatile de pe Valea Prahovei.

Organizatorul si moderatorul

Moderator a fost d-l profesor Focseneanu Viorel. Pe un ecran inainte de alte cuvantari s-au derulate diferite scene din filme istorice sau din cursul Primului Razboi Mondial. Cateva am pozat si eu:

Primul care a deschis seria comunicarilor, a fost preotul paroh de la Biserica Domneasca, parintele Virgil Grigore, autor al unei carti deosebite despre acea biserica.

Ce a spus parintele? Iata cateva idei din discursul sau:

Ca rascoala lui Horea, Closca si Crisan a fost o resurectie a ortodoxiei in Transilvania. Horea, de cate ori mergea la Viena, era insotit de preotul Ionita din Certeze. Biserica a fost mereu alaturi de popor si toti alcatuim Biserica. A mentionat ca de cate ori se canta imnul, trebuie cantata si strofa „Preoti cu crucea in fruntea…” pentru ca si preotii au suferit alaturi de soldati, multi au si murit prin lagare ca prizonieri. Dansul ne-a adus in atentie, o initiativa a Patriarhiei care a cautat sa alcatuiasca o lista, carti, despre preotii care au participat la Primul Razboi Mondial si la Marea Unire. Astfel, s-a descoperit ca parintele Iustin Serbanescu de la Cernica mergea cu crucea in fata trupelor romane.

De asemenea, la 2.X.1916, acesta a preluat comanda unui regiment care apara muntele Susai de la Predeal si care ramasese fara ofiteri, toti acestia murind in lupte. Preluand comanda, fara arma, a reusit sa mobilizeze fortele noastre si sa respinga inamicul. In anul 1918, a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a”.

Urmatorul a fost d-l profesor Albert Mircea de la o scoala gimnaziala din Busteni, care a vorbit despre politica de neutralitate a Guvernului roman.

D-l Albert Mircea

D-l profesor Dragnea Laurentiu de la o scoala din Comarnic a prezentat campania din anul 1916, luptele din Carpati, din Valea Prahovei…

Profesorul din Comarnic, in dreapta.

A venit si un moment foarte interesant pentru mine cand d-l profesor Sandu Valeriu, a inceput sa prezinte niste documente originale:

Profesorul Sandu Valeriu

Daca aveai o gaina, trebuia sa dai 2 oua pe saptamana… In acea vreme, Valea Prahovei era inca sub ocupatie germana.

Si ceva foarte frumos, un document original, foarte rar desi au exista cu miile, ce vorbeste de infiintarea  sectiei Predeal a Ligii pentru Unitatea Culturala a Tuturor Romanilor.

Un mesaj pentru viitor:

„Spre a tuturor viitorilor Romani stiinta si pentru a urmasilor nostri propovaduitori ai neamului acesta, cunostinta.”

D-l Sandu Valeriu a prezentat cateva cifre: Primul Razboi Mondial a durat 1551 de zile, a implicat 28 de state si au murit 25 de milioane de oameni. Armata romana a intrat in razboi cu un efectiv de 850.000 de militari din care doar  350.000 aveau pusti. In luptele pentru apararea Vaii Prahovei, au murit 8000 de oameni. Cimitirul din Azuga este ridicat chiar pe locul unde a murit primul erou al Azugii, Ioan M. Babes.

Tot dansul considera o minciuna, zvonul cu propunerea in comunism de taiere a bratelor Crucii de pe Caraiman si de punere in varf a unei stele mari, rosii. A precizat ca s-a adresat la acea vreme Patriarhului Justinian Marina, care i-a dat o suma de bani din care s-au cumparat tot felul de materiale necesare iluminarii Crucii.

Mai spunea ca in tunelul dezafectat in prezent, situat la iesirea din Busteni spre Azuga existau 2 tunuri situate pe platforma feroviara. Se pregateau tunurile, apoi o locomotiva le impingea la exterior, se trageau cateva salve, apoi iar intrau la adapost. Intr-un astfel de mod, s-a tinut pe loc ofensiva inamicului nu stiu cat, vreo 2 saptamani 🙂

A mai vorbit de Wilhelm Kremnitz, cel a carui cruce este in Poiana Tapului, dumnealui spunand ca din timpul vietii, acesta si-a amenajat mormantul….

Povestea despre un drapel vechi, romanesc, dus in Ungaria, a carui urma dansul a luat-o si s-a dus pana intr-o localitate pe acolo, dar drapelul se pierduse.

Si senatorul Savin si primarul Busteniului, d-l Ghita au rostit cateva cuvinte cu aceasta ocazie.

Senatorul, fost primar la BusteniPrimarul Busteniului: „Avem datoria de a cunoaste adevarul istoric, de a-l duce mai departe generatiilor viitoare. Cred in continuitate, ca o cale de a duce mai departe societatea noastra.”

D-l profesor Nicoara Narcis din Breaza a citit tuturor despre viata generalului Ion Manolescu, care a condus in timpul Primului Razboi Mondial, Divizia 12 Infanterie. Dansul a subliniat rolul acestui general in dezvoltarea localitatii Breaza, mentionand ca in 1877 si in Primul Razboi Mondial, au murit in lupte 162 de brezeni.

Profesorul Narcis Nicoara

D-l profesor Grivescu Eugen din Sinaia a prezentat un material referitor la Regina Maria. Spunea ca in acele momente dificile pentru tara noastra din 1916-1918, cuplul regal a actionat solidar, ignorau amenintarile bolilor si se duceau printre soldati, ca in acea perioada a fost o relatie stransa intre natiune si familie regala.

Profesorul Eugen Grivescu

In fata auditoriului au mai prezentat teme si d-na profesor Haiduc Ioana si d-l arhitect Dan Manea. Ultimul a vorbit despre restaurarile bancilor din piatra datate la 1905, restaurari realizate de dansul alaturi de Rotary Club. A vorbit frumos si despre Crucea de pe Caraiman prezentand diverse poze, lasand impresia corecta ca mai sunt si oameni care nu raman impasibili si se implica in tot felul de actiuni de protejare a patrimoniului cultural.

Profesor Ioana Haiduc

Arhitect Dan Manea

Prezentarea mea a inclus imagini si scurte povesti cu eroi necunoscuti din zona noastra. La momentul prezentarii unui erou din Azuga, l-am invitat din sala pe d-l consilier local Mihai Grama care pregatise un material complex cu poze si multe informatii. Domnul respectiv este cel care restaureaza fantana monumentala a lui Nestor Urechia si care tine legatura cu familia fostului general Gheorghe Garoescu, cel care a luptat pe la Azuga si a avut aici un bust ridicat. Voi reveni pe viitor cu mai multe amanunte.

S-au prezentat imagini facute chiar de general, unele de familie, altele de pe front. Cu ajutorul d-lui arhitect de mai sus, s-a gasit si un amplasament nou, al bustului ce va fi refacut. Monumentul generalului a fost distrus de comunisti si bustul eroului abandonat prin spatele fostei Primarii. Acolo a fost descoperit de d-l consilier care l-a amplasat in curtea spitalului din Azuga, unde exista si azi.

D-l Claudiu Istrate, reprezentatntul Asociatiei Excelsior, cei care fac tot felul de evenimente culturale in Valea Prahovei a vorbit tuturor despre viata lui Badea Cartan, cel care se odihneste in cimitirul din Sinaia, subliniind ca in toamna se va face o deplasare pe urmele acestuia, pana la Columna. Evident, nu pe jos. Se va lua legatura cu comunitati de romani, se vor duce carti…

D-l Istrate

Ultimul cuvant l-a avut d-l economist Marius Seceleanu, o alta personalitate cunoscata a zonei. Dansul avand o vasta cultura, ne-a prezentat aspecte inedite din viata transilvanenilor, a Bisericii de acolo, a vorbit despre Tratatul de la Belgrad si alte lucruri mai putin cunoscute de cei prezenti.

D-l Seceleanu

Nu in ultimul rand, sa-i prezint si pe baietii de la Tehnic, cei care au stat in spatele bunei organizari:

D-l Adrian Buzatu

D-l Valentin Gheorghiu

Discutiile au durat pana pe la ora 15, marcandu-se astfel asa cum trebuie momentul Centenarului si la Busteni. Am inteles ca un alt simpozion, pe aceeasi tema, va fi prin toamna, tot la Busteni. Toate lucrarile prezentate vor fi stranse si incluse intr-o carte.

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. madalinfocsa spune:

    Adi, ma omooooori. De ce nu am stiut si eu ? Ma intereseaza cartea neaparat, si cand mai e un astfel de eveniment, anunta-ma te implor, din timp si pe mine 😦
    Eu in timpul asta eram la Ploiesti la arhive si mai aflam o pagina din istoria Soldatului meu de bronz….

    Apreciat de 1 persoană

    1. M-am gandit la tine atunci cand d-l Nicoara a inceput sa vorbeasca despre generalul Manolescu. M-am gandit ca este strict legat de Busteni dar a fost extins, ceea ce a fost foarte bine. Oricum, va mai fi o intalnire.
      Despre care carte zici ca te intereseaza? A generalului Garoescu, a parintelui Virgil sau aceea care va contine toate prezentarile sustinute? Iti doresc mult succes cu Soldatul!

      Apreciază

      1. madalinfocsa spune:

        Aia cu prezentarile

        Apreciază

  2. claudiu istrate spune:

    Ca de obicei, un articol foarte ”profi”, o radiografie jurnalistica rapida si completa a ceea ce s-a intamplat. Multumim, Adrian!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc, d-le Claudiu. A fost un moment special, l-am descris mai pe scurt pentru a nu anula vreun pic din farmecul cartii viitoare. Vedeti, ca trebuie predate materialele cu Badea Cartan ca sa fie incluse in carte. Va multumesc si eu, ati fost o prezenta deosebit de placuta. Sa ne vedem cu bine si sa incepem sa aplicam ce am stabilit 🙂 Multumesc si eu!

      Apreciază

  3. Salut, Adi!

    Am citit Revolutiunea lui Horia, scrisa de Nicolae Densusianu, pentru care a luat si premiul Academiei Romane pentru cea mai bine documentata carte ever despre revolutia de la 1784. Practic, cartea este scrisa numai pe baza documentelor gasite in bibliotecile vecinilor nostri, Vatican, din Transilvania si din colectii particulare. Nu am gasit nicaieri scris despre faptul ca Horia era insotit la Viena de un preot pe nume Ionita.

    Putem afla de unde are informatia preotul Grigore? Pe de alta parte, am aflat anul trecut ca a mai existat un capitan alaturi de cei trei, care ar fi scapat de moarte, desi nu apare in documente. Acest om s-ar fi stabilit pe la Campulung sau prin imprejurimi, dupa ce a trecut granita Transilvaniei si care se pare ca ar fi fost preot, sau cel putin a dat o familie de preoti din tata in fiu. Numele sau era Moisescu (iata si paralela cu religia) desigur poate fi un nume luat ulterior pentru schimbarea identitatii. Dar daca am putea afla sursa preotului, poate scoatem noi informatii la iveala.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut, George!
      O sa intreb 🙂 Multumesc, fain, nu stiam detaliile acestea!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.