Ziua Culturii Nationale si poduri in Valea Prahovei ca monumente istorice; Cumpene politice si montane

Cand incepi sa intelegi ca privitul la televizor, unele emisiuni, asteptarea stirilor de la o anumita ora, scandalul politic, vaitatul de stratul de zapada si altele asemenea, scormonitul pe Facebook sa vezi ce face unul sau altul, reprezinta doar timp pierdut din viata ta, pricepi talcul unei exprimari: „Cand am inteles ca totul depinde de mine, m-am linistit!” 🙂 Evident ca nu depinde chiar totul de tine dar in mare parte…

Am mai incercat sa mai prind cate o stire serioasa dar ti-ai gasit… Numai Tudose, unguri si Carmen Dan 🙂

Eu zic ca Tudose trebuie lasat sa mearga mai departe, ca altul din PSD sa-i ia locul, nu vad. Omul s-a obisnuit cu guvernarea, pana obisnuiesti altul… Si asa, daca si pe asta il schimba, lucrurile vor sta chiar rau pentru PSD. Poate le face Iohannis figura si nu mai nominalizeaza pe altul, reprosandu-le ca schimba premierii la semestru. Noi nu intram la socoteala…

Vad un sondaj pe Hotnews si vazand ca daca apas sunt al 11.000-lea zic gata, pe el, pe sondaj.

Intrebarea oricum e pusa nepotrivit, nu se da nicio batalie pentru conducere in PSD. Ideea este daca-l schimba sau nu pe Tudose. Eu zic ca nu-l schimba, ar fi o miscare politica foarte proasta.

Despre ministrul Carmen Dan ce mai poate fi zis? Este o greseala ca asemenea persoane ajung in astfel de functii. Am vazut orgoliile ei, razbunarea primitiva… Am vazut ca sta rau si la limba romana. Am zis ca oricare, cred: ok, nu a fost la niste lectii, se mai intampla. Hai ca se intampla inlocuirea lui „doar” cu „decat” sau ca nu deosebeste notiunile de prenume si pronume. Pana aici consider ca trebuie sa fim toleranti, acesta este nivelul educational. Insa…

Am vazut ceva care lamureste pe oricine in privinta acestui ministru. Daca nu mergi la scoala si fara sa pui mana pe creion, stilou, carte, tot stii ca primarul e ajutat de viceprimar, directorul de scoala are pe langa el profesori, preotul cate un dascal, prefectul e ajutat de subprefect si etc. Chestiile acestea nu se invata neaparat ci apar in viata de zi cu zi. Unii ziaristi au inceput sa rada de d-na ministru ca si-a trecut in declaratia de interese ca era SUPREFECT.

Din start m-am gandit la vreo inscenare. Adica trebuie sa fii din fundul tarii rau de tot ca sa scrii asa ceva. M-am gandit ca i-au sters bucla de la B, ca sa ramana P si sa o faca de rusine. Zic sa ma uit pe site-ul prefecturii Teleorman. Si da frate, asa si-a trecut in declaratie, ca e Suprefect. Pentru oricine e clar ca parcursul educational al ministrului de Interne este si minim si dificil.

Mai este tragedia din Bucegi, cu ghidul prins de avalansa. Nici nu stii ce sa mai zici. Orice se spune, apare cate cineva si pune altceva in partea cealalta. Ideea este ca fiecare este raspunzator pentru propriile decizii.

Nu ai ce cauta prin Valea Costilei si pe alte trasee interzise iarna, spun salvamontistii. Abaterea de la traseele turistice este interzisa si de Regulamentul Parcul Natural Bucegi. In fapt, nimeni nu poate sa se ia de tine, sa te sanctioneze, sa-ti restranga dreptul constitutional la libera circulatie. Salvamontistii emit astfel de avertismente pentru a nu intampla accidente si pierderi de vieti omenesti. Cei de la Parcul Natural o spun pentru conservarea faunei si pentru ca unele zone sa ramana cat mai salbatice.

Daca privim mai analitic in societate, observam ca am devenit o societate a dublului standard. Am echipament, am facut toti muntii din tara, imi permit sa ignor salvamontistii, poate sunt chiar mai bun decat ei. Despre altii pot zice ca sunt neechipati si inconstienti. Pe mine nu ma vad.

Daca mor prin astfel de locuri, evident ca nu am vrut nici eu sa mor si nici pe altii care vor veni dupa mine sa-i pun in pericol. Nu am vrut deci nici nu m-am gandit ca se poate intampla. Uite ca uneori a nu vrea tu, nu e sinonim cu a nu vrea intreg universul.

Sau, in timp ce arati spre aceia care defriseaza fara nicio limita, tu sustii petitii, o dai cu nenorocirea de la Rosia Montana si microhidrocentrale ce ucid pestii, tu cotrobai prin orice cotlon din muntii Romaniei. Iubesti catelusii, indemni la atitudine, in timp ce tu vanezi peisaje salbatice si faci concurenta prin presiune faunei salbatice. Dar asta nu se pune cata vreme esti in „tabara corecta” si curg like-urile. Un exploatator taie in Bucegi 100 de arbori in cateva zile. Sa zicem ca in Bucegi se taie 100 de arbori pe zi. In acelasi timp, in afara traseelor turistice se plimba intr-un an de zile, cel putin 20.000 de persoane, cifra minima. Unii de jos imping animalele in sus, ma refer la altitudine si la exploatatori si altii de sus (civilizati) le imping iar in jos.

Am invatat insa sa ma delimitez de astfel de cunoscuti ai muntelui. Fiecare traieste asa cum doreste. Cu timpul dobandesti o anume filozofie a vietii si-ti dai seama de niste realitati. Nu mai cumperi ursuleti de plus, da-o naibii, ca e clara treaba…

Mie, accidentul acesta de pe Valea Costilei mi se pare de un ghinion incredibil. Pe valea aceasta curg avalanse ca pe orice vale de abrupt. Diferenta este ca aceasta este ingusta si cand vine suvoiul de zapada, are si viteza si greutate. Am urcat si eu iarna astfel de vai de nu stiu cate ori, cand eram mai inconstient. Mereu insa ma gandeam ca daca dintr-o intamplare, sus in varful muntelui se rupe vreo cornisa, noi nu avem de unde sa stim. Si te trezesti ca vine peste tine si nu ai unde fugi, in stanga perete, in dreapta perete.

Si cand ma uit la casca gasita si sparta a ghidului, nu-mi pare a fi una de alpinism. I-au gasit rucsacul, cei doi pioleti si cele doua manusi. Pe el, nu. Zici ca e cel mai afurisit ghinion. Nu reusesc sa-mi imaginez cum te ia avalansa si cum ti se gasesc doar manusile, pioletii, rucsacul si bucati mici din casca. Adica in marea alba gasim o manusa aici, mai incolo inca una… si alte chestii mai mici.

Prima oara cand am auzit ce s-a intamplat pe Valea Costilei si ca i-au gasit rucsacul, am zis ca sigur a scapat din avalansa si trebuie cautat mult mai la vale, in padure. La gerurile din ultimele zile si daca scapa din avalansa, ar fi murit insa de frig.

Sursa: Salvamont Prahova

Sa ajung si la initiativa culturala dintr-o astfel de zi. Ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu devenita Ziua Nationala a Culturii…

Stim ca in Valea Superioara a Prahovei nu sunt constructii cu o vechime impresionanta. Si asta pentru ca abia dupa anul 1840 a inceput sa creasca interesul pentru zona aceasta. Pe la 1846 s-au apucat de realizarea unei sosele care sa lege Campina de Predeal. Pana atunci se circula fie prin defileul de la Posada, fie pe drumul greoi de deasupra defileului, realizat de armata austriaca dupa 1700. Abia au ridicat in 5 ani, biserica manastirii Sinaia si alte adiacente, intre 1690-1695. Deci, cu accesul era jale mare 🙂

In 1846, domnitorul Gheorghe Bibescu incepe la sosea, vine Revolutia din 1848, stagneaza lucrarile. Le reia domnitorul Barbu Stirbei, mai face ceva si Cuza, lucrarea se incheie la modul serios pe timpul lui Carol I. Aceasta este povestea in mare, a primei sosele de pe aici.

Insa, mai sunt martori vii ai acestei sosele!!

Adica mai sunt niste poduri din piatra ramase ici-colo, care nu au cine stie ce degradari. La ele au lucrat ingineri romani si francezi. Sunt scoase evident din circuitul rutier. Acestea sunt:

1. Podul de la Florei – Comarnic, cartier Posada

Realizat in anul 1855

2. Podul de la Izvor – Sinaia:

3. Podul de la Valea Marului ridicat in 1859 si ingropat in tot felul de resturi de la reabilitarea soselei.

Intr-o adresa catre mai multe institutii locale, judetene si nationale, am propus declararea acestora drept monumente istorice. Cu siguranta, nu va fi nimeni fericit de initiativa sau prea putini, dar ce sa facem? De-a lungul istoriei nu prea am pastrat prea multe, poate cine stie, incepem sa conservam. E vorba de niste frumuseti arhitecturale, niciodata nu se vor mai construi alte poduri din piatra pe aici 🙂 Oricum, doar o mana de oameni de la Comarnic la Predeal poate mai stiu ce reprezinta aceste constructii.

Pozele sunt din cartea „100 de pasi in timp – un alt fel de ghid despre Valea Superioara a Prahovei si Parcul Natural Bucegi”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.