Sf. Stefan, mare sarbatoare crestina…
De la Predeal, de acolo de unde odinioara era granita Vechiului Regat, Centenarul incepe sa prinda viata, bataile sale devin din ce in ce mai perceptibile.
Asa cum in toamna anului 1916, trupele romane grupate in regimentele 2 – Graniceri, 6 – Mihai Viteazul, 5 – Vanatori, 21 – Infanterie, au fortat frontiera intrand in Transilvania, tot asa manifestarile ocazionate de marcarea Centenarului Marii Uniri pornesc de la Predeal.
Cel care a tras de clopotul Centenarului sunand „desteptarea” in Valea Prahovei este d-l Marius Catalin Campeanu, directorul Centrului National de Informare si Promovare Turistica Predeal. In stransa legatura cu administratia locala, cu sprijinul vanatorilor de munte care intotdeauna sunt in prima linie la astfel de activitati, colaborand cu cadre didactice si elevi, avand suportul Pompierilor, Politiei si Jandarmeriei, s-a dat startul unor serii de manifestari comemorative. Pentru ca eroii nu trebuie uitati, pentru ca suntem niste generatii care nu au cunoscut razboiul, pentru ca, din acest motiv, nu intelegem cum si-au lasat oamenii din trecut case si familii pentru a muri in Transilvania, prin munti, la linia Dunarii, Dobrogea… sau la Marasti, Marasesti, Oituz…
Ieri, s-a dezvelit o placa in memoria eroilor, amplasata la Monumentul Eroilor Ceferisti de langa Gara Predeal. Tot ieri, la Casa de Cultura a statiunii, s-a tinut un simpozion denumit: „Predealul si Marea Unire”, in cadrul caruia s-au tinut discursuri, s-au prezentat luptele pentru apararea Predealului, s-au citit poezii de catre elevi, s-a vorbit despre istoricul mai vechi al statiunii.
Au vorbit d-l colonel Gheorghe Suman, emblema culturala a Vanatorilor de Munte, cadru militar pensionat si autor al unui nr. de 35 de carti, d-l profesor Ioan Campan de la liceul „Mihail Saulescu” din localitate si… eu din partea celor cu Proiectul „Pasi in Timp”. Acest proiect inceput in anul 2014 nu are cum sa se prezinta in Centenar, tinta proiectului, decat cu temele bine facute, cu directii clare, cu o istorie reala, cercetata si desprinsa din arhive, sustinuta asadar de proba documentelor.
Comandatul Vanatorilor de Munte vorbind, cel cu sageata rosie este d-l Suman, cel cu sageata galbena-d-l Campan.
Cele trei carti ale Proiectului „Pasi in Timp” au fost insotite si de o prezentare pe un ecran a unor imagini emblematice pentru Predeal. Unele in premiera, as putea spune.
Prezentand in premiera asa-zisele coliere de la Predeal. In fapt, ele nu au fost gasite la Predealul de Brasov ci tocmai in Prahova, la Predeal Sarari. A mai cazut un mit in fata adevarului istoric.
Simpozionul a fost foarte bine organizat si integrat intr-un eveniment mai amplu, inca neincheiat. Maine, pe 29 decembrie, va fi „piesa finala” prin demonstratiile vanatorilor de munte, jandarmilor, salvamontistilor, pompierilor, la partia Clabucet. Totusi, actiuni de marcare a 100 de ani de la Marea Unire vor fi la Predeal pe tot parcursul anului 2018. Sa speram ca suflul acesta, de comemorare a eroilor, al constientizarii sacrificiilor care au facut posibil indeplinirea visului secular al romanilor, va cobori de la Predeal si spre aval, pana la Comarnic inclusiv.
Ce trebuie retinut, in principal, despre Predeal si Marea Unire? Voi enumera mai jos, foarte pe scurt, cateva idei, pentru ca azi foarte putini mai citesc. Pentru acest articol sunt suficiente, deocamdata, ca sa nu plictisesc pe nimeni.
– Caporalul erou Constantin Musat, cel cu statuie si la Busteni, a trecut frontiera de la Predeal cu regimentul sau 2 Graniceri, in noaptea de 14/15 august 1916.
– Capitanul Gheorghe Garoescu, viitorul general, cel al carui bust il vedeti in curtea spitalului din Azuga, comandantul unei companii de mitraliere din regimentul 5 Vanatori, a trecut si el tot atunci frontiera.
Bustul generalului Garoescu, cat a mai ramas din el. A fost distrus de comunisti.
– Monumentul ce inchipuie un inger inaripat aflat la iesirea din Predeal spre Brasov, a fost dezvelit in anul 1930, in memoria poetului-erou Mihail Saulescu, cazut la datorie aproximativ in acelasi loc, la 30.09.1916. El se inrolase voluntar spunand rudelor si prietenilor ca pleaca pentru „a se casatori cu Transilvania”. Acest lucru s-a si intamplat deoarece el a cazut in partea transilvaneana a Predealului, dincolo de frontiera, casatorindu-se pe veci cu Transilvania.
– In centrul Predealului, nu departe de unitatea pompierilor, sta si azi cladirea fostei vami romanesti, martor secular ce aminteste de alte vremuri, ce nu trebuie uitate.
– In urma bataliei pentru Predeal care a durat circa 2 saptamani, pierderile umane romanesti, germane si austro-ungare s-au ridicat la mii si mii de morti. Toti acestia fiind risipiti de jur-mprejurul orasului, pe fiecare deal, vale, panta. Ani de zile oasele acestora au stat albite de vreme in locurile pe unde moartea i-a secerat. Dupa anul 1920 au inceput sa fie adunate osemintele in mausolee…
– Batalia pentru Predeal a fost castigata de artileria germana care a adus tunuri de mare calibru, pe calea ferata, pana la Timisul de Sus. De aici, puteau trage pana la Comarnic. Focul precis de artilerie a pulverizat pozitiile romanesti si i-a fortat pe supravietuitori sa se retraga, pierzand Predealul.
– Datorita acestui foc al artileriei germane, trupele romane au fost nevoite sa se disperseze pe un aliniament natural mai intins, cuprins intre Vf. Omu- Valea Cerbului – Moraru – Capatana Porcului – Diham – Clabucetul Taurului – Clabucetul Azugii. Linia frontului s-a stabilizat insa abia pe aliniamentul Vf. Omu-Diham-Muchia Lunga-Sorica, unde inamicul a fost oprit pana in decembrie 1916, cand fortele romanesti au primit ordin de retragere in Moldova.
– Toate relatarile romanesti care sustin stergerea Predealului de pe harta, moartea sau deportarea celor 1700 de locuitori, aruncarea in aer a 300 de case, sunt doar povesti mincinoase, lipsite de orice bun simt si de adevar istoric. Ele s-au nascut in perioada comunista si redau o realitate inchipuita, construind un nationalism anormal, ridicat nu pe cultul eroilor ci pe ura si pe presupusele barbarii ale adversarului.
– Germanii si alte forte ale Puterilor Centrale doreau sa foloseasca nu sa distruga, concentrandu-se pe eliminarea fortelor armate romanesti. Absolut toate cladirile mari, vilele politicienilor, bogatasilor romani, hotelurile, inclusiv hotelul Predeal construit exclusiv din lemn au ramas in picioare dupa lupta pentru Predeal. A fost bombardata vila primului ministru I.C. Bratianu in mod intentionat deoarece germanii il socoteau principalul vinovat de intrarea Romaniei in razboi, impotriva lor. De asemenea, a fost bombardata si gara orasului, nefiind insa distrusa, pentru ca o fortificasera o mana de soldati si de lucratori ceferisti romani. Acestia nu au vrut sa o paraseasca si au murit pe pozitie ca niste eroi.
– Imaginile corespondentilor de razboi straini sositi la Predeal dupa marea batalie, arata ca statiunea nu a suferit foarte mari distrugeri. In schimb, padurile invecinate dezradacinate, alcatuiau un peisaj dezolant.
Predealul sub ocupatie, la sfarsitul lunii octombrie 1916. Cu sageti rosii sunt taberele organizate de armatele cuceritoare. Dupa cum se vede, orasul are cam toate cladirile neatinse.
– Artileria romana era un mic tantar pe langa elefantul german. Ei trageau saracii pe o lungime de maximum 10 km si asta doar daca tunurile erau pozitionate pe vreo inaltime. Oricum se tragea la ochi, imprecis. Primele salve romanesti au condus la distrugerea bisericii catolice de la Timisul de Sus, ridicata pe la 1800. Este greu de crezut ca s-a vrut acest lucru, fiind mai degraba o greseala. In replica, ceilalti au bombardat intentionat si precis manastirea „Sf. Nicolae” din Predeal.
Una din concluziile pe care trebuie sa o retineti, este aceea ca orice parere a vreunui istoric militar sau civil despre lupta de la Predeal, care contine ideea ca Predealul a fost ras de pe fata pamantului, trebuie condamnata ca pe o mare manipulare si o mare minciuna. Aceasta mizerie, a fost inventata de comunisti pentru falsificarea adevarului istoric. Cu acest fals au indoctrinat generatii, au spalat creiere si la adapostul acestei marsavii, au furat toate vilele si hotelurile din Predeal. Proprietari de vile, terenuri, hoteluri, mari intelectuali, generali sau oameni de afaceri, au fost aruncati in puscarii si exterminati alaturi de familiile lor, pentru ca niciodata sa nu-si mai ceara ce era al lor. „Batalia pentru Predeal” a fost pretextul peste timp a confiscarii ilegitime a bunurilor elitelor romanesti, povestea justificatoare a comunistilor prin care au dorit sa insele generatiile viitoare. Cand partidul ti-a dat o astfel de vila, normal ca „Predealul a fost sters de pe harta”! (Adrian Ciorba)
Proiectul „Pasi in Timp”, ce se va incheia la 1 Decembrie 2018, face nota discordanta cu astfel de minciuni si povesti menite a prosti populatia locala si nu numai. Este un proiect la care au luat si iau parte oameni seriosi, in masura posibilitatilor, un proiect documentat, nesustinut de vreo autoritate locala, Soros, partide, mai stiu eu ce. Este ceea ce trebuie sa traverseze timpul pe care-l traim, lasand niste marturii si intelesuri corecte, nu exaltari, nationalisme ieftine, povesti cu oameni frumosi si buni ci realitati asa cum au fost ele. Acest articol este si un bun prilej de a multumi tuturor acelora care au pus si pun o parte din ei la acest proiect… cat si tuturor acelora care incearca sa strecoare in inimile si constiintele localnicilor, ce s-a intamplat cu adevarat prin aceste locuri.