De la „piramida” Sfinxului la actiuni de ecologizare… si pana la biserica Balasei

Nu neaparat titlul si respecta ordinea intamplarilor. Dar e ca la ciorba, o mana de legume puse toate la fiert in aceeasi oala. Stiti ca numele ne cam prinde…

De luni, a inceput cate un fulg asa sa cada… intai a fost o ploaie bunicica. Luni s-au incheiat si cateva actiuni de ecologizare desfasurate intre Sinaia si Busteni, in padurea Bucegilor. Scopul a fost unul simplu: o padure fara gunoaie. Daca mai multi am aduna cateva ambalaje, peturi, aruncate de altii la intamplare, prin Bucegi, cu siguranta am avea un munte cu mult mai curat. Fiecare astfel de gest conteaza, pentru ca in Bucegi cel putin, s-a schimbat raportul… sunt mai multi cei care fac curatenie sau o pastreaza decat aceia care arunca pe jos. Comparativ cu anii trecuti, in acest an ca exemplu, nu a mai fost atata mizerie intre Piatra Arsa si Babele. Iar drumurile forestiere… acestea mai au pe stanga si pe dreapta diferite depozite de deseuri aduse de… localnici in special. Mai noi adica bucuresteni sau mai vechi. Adica nea Gica… in loc sa le duca undeva la o pubela, le suie in masina si le arunca in padure. Nu se intoarce dupa isprava cu mana goala ci, mai ia si ce lemne gaseste pe langa drum. Pentru ca asa face de cand se stie.

Pe ultimii poluatori i-a prins Jandarmeria. Evident erau localnici, din Sinaia. Jandarmii nu au vrut sa le faca numele publice. Cine stie pentru cine „lucrau”…

Drumurile forestiere nu prea pot fi inchise cu bariera.

Pentru ca vine cate unul, iti taie lacatul si ti-l lasa drept exemplu de: „sa nu mai faci asa!” 🙂 Cred ca a mai facut cineva asa, adica a inchis iar drumul, pentru ca acum si bariera a disparut 🙂

In actiunile recente de curatire a padurii s-au implicat mai multi. Scriu acest articol doar pentru a trezi in cate unii imboldul de a ridica un pet, o doza aruncata la intamplare prin padure. Cand te intorci din drumetie, intr-o sacosa poti pune 5 chestii si sa le arunci unde le este locul. O faci pentru tine, pentru ceilalti, pentru un viitor comun. Inspiri pe altii care poate te vad.

Peste 50 de saci si diverse cutii si acareturi s-au strans. Si nu pentru like-uri stupide, laude, alte prostii. Asa trebuia! Mult, putin, ideea este ca poti circula pentru o vreme prin locuri mai curate. Dar, viitorul pare mai bun… sunt din ce in ce mai putini cei care aduc gunoaie cu masinile si le lasa pe acel drum. Probabil imbatranesc si ei…

Discret, am contactat si oameni de munte mai cunoscuti, in marea lor majoritate au zis ca sunt ocupati, si azi, si maine, si mereu 🙂 Nici platiti nu au vrut sa vina dar muntele il iubesc pe Facebook de nu mai pot 😉 Este unul din motivele pentru care nu cred in marile ong-uri de mediu sau in iubirea de natura a localnicilor. Primele sunt pline de ecologisti de ocazie care nu au in spate nicio o poveste cu mediul. Marile impaduriri, marile lucruri utile pentru mediu le fac altii care nu se agita asa…sa pacaleasca lumea. Nu ma refer la mine sau la ceva de prin zona Bucegilor ci, sunt locuri in tara unde autoritati si asociatii, elevi, planteaza mii si mii de puieti exact acolo unde trebuie. Nu ca la noi pe Platoul Bucegilor 🙂 ONG-urile de pe FB, profita de orice protest, mai vand maimutoi din plus, mai posteaza afise prin gari ca „ne-ar arata ei un copac dar nu mai sunt”… Niste copii fara minte, purtati de colo-colo de tot felul de grupuri de interese.

Ieri a fost o zi cu mai multe conotatii: moartea parintelui Arsenie Boca, asasinarea lui Iorga etc dar… si aparitia unei piramide pe la Sfinxul din Bucegi. Ma uitam la munte ieri si mi-am zis ca in mod sigur vor ramane oameni blocati pe la Sfinx. Pentru ca ningea abundent, vizibilitatea era redusa. Cum au fost stirile post-aparitie piramida?

Extrag cateva aspecte pentru a vedea ce inseamna lipsa de educatie, cititul de articole realizate de oricine pe net, propriile adevaruri in detrimentul celor spuse de colective de specialisti. Nu ne cunoastem istoria, fabulam cu dacii sau alte civilizatii pana la absurd. Cand o lasam cu dacii, aflam tot felul de conspiratii impotriva tarii pe care nici cei mai mari dusmani nu le-ar putea imagina. Totul se rezolva insa pana la urma cu ganduri de lumina si semne ale muntelui :))

Cine sa ne ia tara, ma intreb si eu? Suntem aici de vreo 2000 de ani cel putin, prinsi ca pirul si nu a scapat nimeni de noi. Au mai taiat paduri, ne-au muncit, au luat bunuri, animale, am ramas fara tezaure si suntem vai de noi. Cuza si Carol I au reusit cat de cat sa ne alfabetizeze, proces neincheiat din pacate nici in zilele noastre. Toti au trecut, noi am supravietuit 🙂 Asa va fi mereu…

Ce s-a petrecut la Sfinx ieri:

Jandarmii si salvamontistii au avut 24 de ore foarte nasoale. Interventii, transport de persoane, salvari, orientari… pentru ca nimeni nu i-a luat sfaturile in serios.

„Sase aventurieri au urcat la peste 2.200 de metri pentru a se încărca şi ei energetic.”

„100 de turişti au mers ieri pe traseul montan Peştera-Babele din Munţii Bucegi, pentru a vizita obiectivele turistice şi pentru a se încărca cu energie de la Sfinx, au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor şi jandarmilor pentru a ieşi din nămeţi.”
 
„Din cauza viscolului, turiştii au cerut ajutor, iar salvatorii au plecat în căutarea lor, pe jos. Unul dintre turişti a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit o ruptură de muşchi.”

„Se spune că 28 noiembrie este singura zi din an când, la apusul soarelui, deasupra Sfinxului de pe Platoul Bucegi, razele formează un fel de piramidă cu vârful întors, considerată magică. Oamenii vin aici să se încarce cu energie pentru tot restul anului.” Ultima exprimare e antologica. Nici aia, analfabetii, de acum 100 de ani, nu erau dominati de atata „magie” :))

Sau sa cadem in alta extrema, s-a razbunat Muntele 🙂 „Ia ziceti ma’, care-i treaba?” 🙂 Dar bine, totul a fost o incercare pentru a le masura credinta si, evident, initiatii in taina fulgului de nea, nu au avut nicio problema. Se asteptau sa fie supusi la un astfel de examen. Din acea zi sunt mai puternici :))

Bietii oameni au ajuns sa se refugieze in tot felul de povesti si nu-si mai pun intrebari elementare. Sunt asa amagiti de unul si de altul si cred orice. Sfinxul desi este superb, nu are nici macar un secol de cand exista in aceasta forma. Adevaratul Sfinx, in mod evident sculptat acum mult timp pentru a juca un rol in cadrul unor ceremonii religioase este in apropierea Babelor. Actualul Sfinx este rodul eroziunii si al muncii unor pasionati care i-au mai sculptat mici forme ici-colo. Daca judeci cat de cat si nu cazi in campul prostiilor, te duci langa el si te uiti unde este orbita. Te uiti sus si apoi jos la pamant unde vezi un bolovan imens. Forma si dimensiunea iti arata clar ca el a cazut de unde azi e „ochiul”. Si atat! E super simplu. Te uiti sus-te uiti jos si gata povestea! Care mama naibii magie…
Din ce vad toata lumea vorbeste despre „pedeapsa muntelui”:
 Catapeteasma unei biserici din Brebu este asemanatoare cu aceea de la biserica Domnitei Balasa, loc in care a fost botezat printul George Valentin Bibescu, cel care a bombardat puturile de petrol de la Campina, in 1916, ca sa nu puna germanii mana pe ele, cel cu castelul din Posada…
Am fost pe la biserica Domnitei sa vedem ce si cum. Era sa zic… ce piramide se mai formeaza si pe aici. Am luat-o si noi usor, atenti sa nu ne impiedicam de vreo dala mai iesita si sa o consideram  magica 🙂
Biserica e bagata printre blocuri, o placere pentru enoriasii de prin apartamente sa auda atat de aproape sunetele clopotelor 🙂 Atata magie…
 
Mic monument ce marcheaza altarul constructiei ridicate de Domnita Balasa.
Zoe, Safta, Grigore si Manolache Brancoveanu
Zoe Brancoveanu
George descifrand pisania de la 1842…

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Gheorghe spune:

    Buna seara! Intr-adevar, comparativ cu anii mai de demult 🙂 – sunt mai putine gunoaie in Bucegi, acest lucru l-am observat si noi cu placere in ultimul an. Exceptie face zona aia crepusculara spre Gura Diham vara.. unde stim cu totii. In fine.

    Referitor la dacii si getodacii din Bucegi am si eu o mare nelamurire. Am citit de mai multe ori informatii istorice despre asezarile din Valea Prahovei pe bloguul dumneavoastra. Conform http://www.primaria-sinaia.ro/date-istorice/ „Schitul Sf. Nicolae de pe Molomoţ (la nord de actualul cartierul Furnica) a fost prima asezare din Plai. Este atestat documentar in anul 1581 cand Mihnea Voda face unele danii „Sfintei Manastiri, unde locul se numeste Molomot”. Spre amintire s-a ridicat o cruce monument existenta si astazi.”

    Intrebarea cea mare este in felul urmator. Daca zona de vale nu a prea fost locuita pana dupa anul 1000 atunci cum era plin de locuri de sacrificii, piramide si de altare dacice pe platou, adica sus – cu 1000 si ceva de ani inainte de anul 1000????? Eu nu sunt istoric, insa n-am auzit niciodata de relicve dacice descoperite in zona Muntilor Bucegi.

    Si atunci care este legatura cu dacii si getodacii ca nu am inteles. Daca as face un exercitiu de imaginatie si mi-as inchipui cum ar fi aratat zona acum 2000 de ani, cred ca ar fi fost ceva in felul urmator: in primul rand nu existau marcaje si trasee turistice si nici telecabina si telescaun. Si surpriza nici salvamont! In al doilea rand cred ca zona era mult mai impadurita, fara partii, fara drumuri auto. Cum se ajungea pe platou atat de usor sa se faca toate cele folosindu-se mijloacele de orientare si tehnologia de acum 2000 de ani??? Va spun eu – cred ca nici ciobanii din acele vremuri nu se aventurau pana pe platou. Pentru a avea o stana macar in apropiere trebuia sa exista macar o localitate la niste zeci de kilometri. Atunci nu existau nici GPS si nici prognoze meteo. O astfel de aventura, in necunoscut, cu hainele din tesatura de atunci, cu incaltarile de atunci, fara protectie in fata ploii sau a ninsorii si mai ales fara sa stii incotro mergi in conditii de ceata…. era putin probabila, chiar si pentru cei mai aventurieri daci. De aici pana la intregi civilizatii, asezari omenesti, altare, sacrificii, zeitati si piramide…. cred ca este un drum destul de lung si presarat cu tot felul de informatii false.

    Adica asa e haioasa povestea cu elfi, orci, dragoni, pitici, viteji, printese si energii. E chiar ok sa faci o carte cu povesti pentru copii. Insa este bine sa se faca diferenta intre legende si adevar istoric. Adevarul istoric trebuie sa se bazeze pe dovezi. Iar domnii care s-au urcat acum cateva zile la Sfinx cred ca puteau sa afle intr-un mod foarte dureros ca e bine sa te informezi inainte.

    V-am scris toate acestea deoarece stiu sigur ca stiti mult mai multe decat multi turisti despre istoricul zonei Vaii Prahovei si a Muntilor Bucegi. Poate un articol in care sa explicati ca pe vremea dacilor nu erau prea multi daci prin aceasta zona si cu atat mai putini pe platou, n-ar fi o idee rea. Insa acest lucru este la latitudinea dumneavoastra. Cele bune!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc foarte mult pentru acest comentariu special si, dupa articolul de 1 Decembrie voi face unul pornind de la cele spuse de dvs. Mi-ati dat o idee foarte buna. Va multumesc!

      Apreciază

  2. Alex spune:

    Sunt extraordinare aceste inițiative de ecologizare a munților. Păcat că doar unii răspund acestor inițiative, deși se dau… „ecologiști”. Numai cu numele și pentru că „dă bine”.
    Foarte interesantă istoria acelei biserici – ctitorie brâncovenească. Am mai aflat ceva. Mersi mult!
    Numai bine!

    Apreciază

    1. De regula, astia care fac stau in banca lor, nu-si etaleaza actiunile. Cei finantati din diverse surse sunt „eco” din cu totul alte motive, in special sa protesteze, sa incurce autoritatile. Ma bucur ca ai gasit ceva interesant 🙂

      Apreciază

  3. Aliosa spune:

    Bună ziua, Adrian ! 🙂
    Felicitări pentru toate postările despre …………
    ” MUNȚII noștri, AUR poartă,
    NOI, cerșim din POARTĂ-n poartă ” !!! 🙂 😦 🙂

    Și dacă tot vorbim de MUNȚI,
    ce uneori își cer tributul,
    să ne rugăm ca celor TREI dispăruți,
    președintele să le aprobe statutul ! 🙂

    https://www.dcnews.ro/domnule-klaus-iohannis-va-solicit-onoruri-militare-pentru-salvamonti-tii-mor-i-in-calimani_568941.html

    O săptămână dominată de frumos
    și DARURI multe de Moș NICOLAE !!! 🙂 🙂 🙂
    Alioșa ! 🙂

    Apreciază

    1. Buna seara, d-le Aliosa. Imi cer scuze ca va raspund abia acum. S-a si uitat de cei trei, acum „politicienii” se intrec in exprimari despre regele Mihai. Cum se face ca toti se dau indurerati 🙂 Toate cele bune si dvs.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.