Biserica din lemn, de la Bran, a Reginei Maria

Nu, nu e vorba de capela aceea din piatra, ridicata de principesa Ileana, in memoria reginei, replica dupa Stella Maris de la Balcic, lasata si azi in paragina.

Acum cativa ani, umbland pe urmele Inimii Reginei, atat pe teren cat si documentandu-ma virtual, aveam sa citesc ca a existat o biserica din lemn in apropierea Castelului Bran. Dupa o vreme, urmarind un documentar am si vazut biserica si locul unde a fost amplasata. Am si salvat o captura din acel documentar la acea vreme.

Asa arata captura, asa arata biserica. Cred ca prin 2014 am gasit documentarul.

Si eu, si altii, am fost convinsi ca biserica s-a daramat, a putrezit, au demolat-o comunistii, ceva s-a intamplat cu ea…

In acest an, prin luna iulie am aflat ca… biserica inca exista.

Ma fascina subiectul si pentru ca ea provine de langa Reghin, chiar din zona in care se gasesc mosii si stramosii tatalui meu. Pe acolo, zeci de familii au acelasi nume, fiind rude. Tata a trecut muntii ca Negru-Voda, numai ca el s-a oprit in Valea Prahovei, unde se afla mama, care trecuse si ea muntii, dinspre Valea Doftanei.

Biserica de lemn ce a fost adusa la Bran, era realizata pe la 1700 si construindu-se o alta noua, a fost donata Reginei. Aceasta a adus-o la Bran, pe platoul din vecinatatea castelului, deci nu in curte ca sa fie clar. Insa a adus-o ca sa infrumuseteze peisajul, nu pentru slujbe. Era prin 1930.

Dupa venirea comunistilor, trebuia facut ceva cu biserica aceasta. Marele patriarh Justinian Marina, ii spun mare, pentru ca acest om a salvat o multime de biserici de la ruina sau de la demolare. In niste momente dificile pentru Biserica, el a gasit solutia salvatoare, dupa anul 1950. A demontat-o si a dus-o intr-o localitate mai izolata, din alt judet.

Acolo, fiind mai multi rromi decat romani, grija bisericii timp de decenii, a cazut mai ales in sarcina acestor enoriasi care s-au achitat corespunzator de aceasta.

Cand am auzit, zic sa ma si duc sa o vad, pentru a intregi si un subiect dintr-o viitoare carte. Dupa niste peripetii, am schimbat la dus mai multe mijloace de transport in comun si ceva mers pe jos, folosind si GPS-ul, intreband si rarii oameni intalniti, ajung si eu la spartul targului, adica aproape de finalul slujbei. Exact ca la manastirea Turnu. Bine, slujbele se tin intr-o biserica noua.

Curba de dinainte de biserica

Turla este mai inalta decat in captura din documentar.

Hramul initial era „Adormirea Maicii Domnului”, iar dupa mutare a primit si hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”. Asa cum se stie, pe 15 august a si fost sarbatoarea „Adormirii Maicii Domnului”. Legat de acea sarbatoare, am si gasit cateva minute pe Youtube, din Paraclisul Maicii Domnului, cantat si de copii.

Din ce stiu, o mare parte din aceasta cantare reprezinta versurile scrise de arhanghelul Gabriel (Gavriil). Au fost muritori care au auzit cantarile ingerilor din ceruri si acestia au spus ca sunt atat de frumoase incat ele nu pot fi redate, depasind sfera intelegerii omenesti. Intr-o zi, intr-o chilie la Sf. Munte, arhanghelul luand infatisare omeneasca, i-a scris unui calugar pe o piatra versurile acestei cantari. De atunci, exista aceasta cantare, evident lungita, completata. Insa, oricum ar fi, se simte ca are in ea ceva mai special. Evident ca si eu cred ca a fost adusa din cer 🙂 Pare mult prea complexa pentru mintea omeneasca 🙂

Crucea bisericii

Vedem si o icoana. Biserica este cunoscuta pentru icoanele sale, una dintre ele fiind adusa de la Ierusalim.

Biserica este inchisa permanent. Foarte rar se deschide, la anumite sarbatori.

Imbinare

Vazand tehnica de imbinare, cuiele de lemn, nu poti sa nu te opresti si sa nu admiri aceasta minune. In acelasi timp, nu ai cum sa nu observi ca lemnul este foarte uscat si ca la fiecare ploaie, apa intra usor in lemn, favorizand putrezirea acestuia.

A doua zi, luasem legatura cu diversi specialisti, oameni ai Biserici, daca nu ar trebui sa stangem bani pentru a face tratamentul lemnului, ca sa nu se distruga.

Directia de Cultura a judetului, mi-a trimis insa o adresa in care m-a lamurit ca acest obiectiv este cuprins intr-un proiect de restaurare, atat in ceea ce priveste lemnul cat si pictura de la interior.

Langa biserica se gaseste si o cruce despre care unii spun ca este adusa din Dobrogea si ca ar avea 500 de ani. Este veche intr-adevar, nu stiu daca de 500 de ani, probabil 200, sau daca provine din Dobrogea, cert este ca logica imi spune ca ea marcheaza foarte posibil o fosta biserica. Nu am cercetat inca inscriptia, cu ce ar avea legatura, insa dimensiunea crucii este posibil sa aiba legatura cu o alta biserica. Si faptul ca se afla alaturi de biserica din lemn ar sugera acest lucru. Poate o biserica prin aceste locuri, poate de unde a fost adusa.

Crucea este oricum foarte frumoasa

Si ceva mai nou, incadrat de vechi

Cruce de piatra