Peisaje din Valea Prahovei: Comarnic

Poate surprind in perioada aceasta… peisaje interesante din toate localitatile de pe aici 🙂

Comarnic, azi oras, risipit prin vai si dealuri este atestat documentar la data de 27 mai 1510. Se pare insa ca exista cu cativa ani inainte de aceasta atestare. A fost intemeiat de pastorii transilvaneni care isi coborau oile pe aici, in drum spre campie.

dscf8087

dscf8088

dscf8089Ma interesa daca mai flutura drapelul pe Vf. Plesuva. Se pare ca in pofida vanturilor si a gerului el sta foarte bine… in locul unde a fost amplasat pentru prima oara, acum peste 170 de ani de un profesor francez atasat de romani. Steagul a fost inaltat de un grup de tineri din Comarnic, atasati de istorie, de trecut, de valori si principii care azi tind sa se piarda.

dscf8091

dscf8092

dscf8094Biserica Sf. Nicolae din Vatra Satului, considerata de multi scriitori si etc, ca fiind cea mai mare din Valea Prahovei. Mie mi se pare ca este ceva mai mare Biserica Sf. Ilie din Sinaia. Aceasta ar fi a doua ca marime.

dscf8095Clopotnita

De cate ori am fost la aceasta biserica nu am avut nicio problema in a poza pe afara sau prin interior, preotii fiind foarte deschisi. Spre deosebire de bisericile cu acelasi hram din Floresti-Prahova sau Breaza, unde daca te vede preotul sau vreun enorias cu aparatul foto devin si speriati si agitati. Ideea lor este de a nu face nimeni poze… ca daca le vinde si incaseaza un venit care li se cuvine bisericii lor 🙂 Si daca le spui ca le platesti o taxa foto cum se face in multe locuri, tot nu e in regula. Daca spui ca platesti deja isi inchipuie ca ai bani si o sa scoti si mai multi.

Aceasta atitudine este mostenita de generatii prin anumite locuri. Diverse comunitati aflate sub influenta unor slujitori ai Bisericii care prin calitatea lor umana isi denatureaza misiunea, devin refractare la tot ce este nou, chiar daca este util sau nu.

dscf8098

dscf8101Str. Fantanii are si o fantana

dscf8102Si prin Comarnic sunt diverse monumente.

dscf8107De basm… sa locuiesti prin varfuri de deal

dscf8108Scoala din cartierul Ghiosesti. Nu am nicio indoiala chiar daca privesc de la distanta, ca aceasta scoala este ridicata in perioada regala. Sunt cateva elemente care indica o constructie din acea perioada. Probabil din timpul lui Carol I.

dscf8110

dscf8111

dscf8112Vara, casele acelea nici nu se vad de vegetatie.

dscf8113

dscf8117

Deci, cateva peisaje de prin cartierele orasului Comarnic. La cat de intinsa este localitatea, poti posta zilnic cate 5 poze fara sa te repeti, timp de un an de zile 🙂

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. balbarau spune:

  Buna observatia de final, e foarte intins Comarnicul.

  Apreciază

  1. Este imens, zici ca este municipiu 🙂 E risipit in toate zarile 🙂

   Apreciază

 2. annadinut spune:

  A republicat asta pe annadinut.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.