Moneda otomana descoperita in Valea Superioara a Prahovei

O descoperire arheologica in Valea Prahovei 🙂

paşi în timp

Daca sunteti pe acest blog atunci stiti ca „Proiectul Pasi in Timp” inseamna reconstituirea istorica si promovarea turistica a Vaii Superioare a Prahovei si Parcului Natural Bucegi.

Inseamna in acelasi timp si cuprinderea in niste coperti, a tot ceea ce s-a pierdut sau este aproape sa se piarda din aceste zone. Pentru ca tinta finala este ca la 1 Decembrie 1918, Centenarul Marii Uniri, sa spunem ca am facut si noi ceva pentru societate.

Pana acum ati vazut cartile, unii dintre voi, „100 de pasi in timp…” si „Predealul prin ochii tai…”. Asa ca stiti…

In sfarsit a venit si vremea… aceasta rece si cu zapada 🙂 O asteptam de ceva timp pentru a va anunta o descoperire arheologica. O anunt acum pentru a impiedica orice cercetare neautorizata a viitorului sit 🙂 Si pentru ca in tot ce fac calculez intr-un anumit fel, astfel incat totul sa fie normal si…

Vezi articolul original 1.030 de cuvinte mai mult

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. fosile spune:

  Nu ştiu, dar parcă cei carear trebui să se ocupe de treburile astea şi-au pierdut şi logica şi spiritul care i-au mînat cînd au făcut facultatea respectivă.
  Păi e logic, la mintea cocoşului că orice zonă ( în special) montană sau intramontană a putut fi de-a lungul timpului adăpost pentru diverşi localnici, pentru ” trăitori ” sau pentru cei în tranzit.
  Si în funcţie de aşezare, de dispunere, de posibilităţi de aprovizionare cu, în primul rînd, apă , au fost folosite.
  Altă situaţie este pentru posibilitatea de a ascunde ceva într-un loc cu acces limitat, etc.
  Ori Bucegii, fiind graniţă, fiind loc de tranzit între regiuni şi toate celelalte, am convingerea că are o grămadă de astfel de locuri.
  Atîta doar să vrei să le cercetezi, şi mai ales, să vrei să le faci cunoscute.Căci, dacă ţinem cont de faptul că cei de la instituţiile de profil, parcă caută să ascundă, sa fie uitată istoria veche, foarte veche sau mai nouă a acestor meleaguri, putem înţelege.
  Asta nu înseamnă şi că sîntem de acord cu aşa ceva.
  Deci, dacă tu ai găsit, felicitări că, dîndu-le mură în gură, îi obligi cumva să certifice şi să autentifice aceste vestigii, aceste adevăruri.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu mai intereseaza pe nimeni, Alexandru. Sunt prea putini cei care mai au habar de istorie, care isi mai fac treaba. Vezi, tu asezi logic niste chestii dar pentru cei care au trait sau traiesc aici, acestea nu se mai vad, tocmai pentru ca se vad mereu. Cand am inceput sa scriu subiecte mai putin cunoscute, mi s-a parut ceva fain, apoi cand am ajuns mai departe de ce se stia, mi-am dat seama cate nu au fost studiate niciodata. Totul este sa vrei sa cauti, sa te intereseze.
   Au fost poate multe dosare deschise dar in cu totul alt scop. Si un dosar… ceva ii spune celui din Brasov si altceva celui din Sinaia. Cel din Brasov poate face rapid legaturi mai bune decat cel din Sinaia. Am dat de unul pe la arhive si daca nu m-a intrebat de nu stiu cate ori de ce vreau sa vad un document anume. Eu ii spuneam ca sa vad daca exista, el ca nu se poate vedea. Pana la urma cu chiu cu vai, am obtinut o copie.
   Chiar azi aduceam vorba de subiectul cu descalecatul lui Negru Voda plasat de istorici ca Iorga, Giurescu C. etc prin lumea legendelor, adica nu a existat. Cu toate acestea, niste sute de ani mai tarziu de acest descalecat, catolicii castigau un proces cu ortodocsii, prezentand instantei un document ce avea sigiliul lui Negru Voda si prin care ei erau proprietarii unui imobil…
   Ca lucrurile sa se miste, aveam nevoie de ceva concret. Si nici acest lucru nu este suficient fara argumentatie si documente. Asta ca sa-ti dai seama si mai bine de ce se intampla. Slava Domnului ca a venit iarna ca se mai intampla cine stie ce. Asa, pana trece iarna, fii sigur ca acel sit va fi real protejat. Si nu au incotro, decat daca sunt dezinteresati… trebuie sa miste lucrurile pentru ca acolo e foarte posibil sa mai fie si altceva. Oricum, daca vad ca tergiverseaza lucrurile, specialistii, anunt Politia. Pentru ca una este sa visezi noaptea si sa aplici ziua, si cu totul altceva gasirea unor documente care arata clar ce este cu acel loc. Plus ca acel loc a si fost identificat cat si cercetat un pic de mine… si ce am gasit pe acolo am predat.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.