Au plantat molizi in Parcul Natural Bucegi, mai ales pe Platoul Bucegilor!?

Tot incerc sa scriu despre acest lucru de pe la inceputul lunii si neavand timp nu am reusit sa scriu.

Stirea este pentru mine ceva incredibil. Adica la cate probleme sunt in aria aceasta protejata sa plantezi niste molizi exact acolo unde nu trebuie, mi se pare si ridicol, si pierdere de timp si orice.

Nu-mi explic cine le-a dat voie la o astfel de actiune, cine i-a sfatuit. Actiunea de „protectie a mediului” s-a derulat pe la sfarsitul lunii septembrie.

In loc sa impadureasca terenuri degradate, zonele defrisate ca sunt destule prin Bucegi, cineva i-a dus pe copiii acestia sa planteze molizi pe langa DJ 713, pe pasuni… dar mai ales la Complexul Piatra Arsa.

La cateva curbe distanta de cabana Dichiu se intind cateva hectare de cioate ramase de la o defrisare. De ce nu au impadurit acolo unde se impunea si de ce au impadurit acolo unde nu se impunea?

Bineinteles ca la asemenea altitudine nu vor  rezista vantului, pe langa faptul ca sute de molizi ocupa pasunea montana. Nu stiu, acum ce facem, impadurim pasunile alpine, in loc de terenurile degradate?

Iar perdele forestiere pe marginea drumului se fac la camp, nu pe munte. Daca tot au asfaltat DJ 713 si nu exista niciun control asupra tranzitului pe acest drum, macar sutele de mii de oameni ce vin anual pe aici, sa vada peisajul… nu ca faci padure in varf de munte.

Pozele sunt luate de pe Facebook, de la o asociatie de protectie a mediului din Breaza parca:

1Spre cabana Dichiu.

2

3

5Sunt atatea locuri de impadurit de la Campina la Predeal incat ultima ta grija ar trebui sa fie… impadurirea Platoului Bucegilor.

Probabil actiunea a fost gandita de cei de la Complexul Piatra Arsa sau s-a derulat in colaborare cu ei.

Acest complex sportiv cuprinde vreo 10 constructii, fiecare de cate un fel, nearmonizate cu mediul inconjurator…

4Printre jnepenii de langa complex au plantat si molizi… altitudinea este de 1950 m.

6Au impadurit si curtea complexului 🙂 Numai jnepenis de jur imprejur ceea ce arata climatul specific.

Bine, dar noi daca ne ocupam cu protectia mediului ce naiba cautam sa impadurim curtea unui complex??? 🙂

E logic sa se intample tot felul de chestii prin acest Parc Natural, mai ales daca tinem cont de felul cum s-a alcatuit Planul de Management al Parcului Natural Bucegi. Un plan realizat intr-o totala netransparenta, in functie de interesele unor institutii.

Dar sunt prefecti si membri din comisii parlamentare care au cerut remedierea situatiilor si luarea masurilor ce se impun, vizavi de acel plan.

Totusi, intr-un context mai largit, poate vedem si de ce se intampla niste lucruri prin Bucegi, actiuni la care Administratia Parcului Natural Bucegi are din ce in ce mai mult un rol decorativ, sunt consultati asa, cand si-aduc unii aminte:

http://www.administratie.ro/articol.php?id=53212

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Antonescu Mariana Constanta spune:

  Exact cum se spune si-n acest articol,se intreprind actiuni de dragul „spectacolului”,fara nici un impact pozitiv asupra mediului.Problemele sunt semnalate numai de un grup restrans si nimeni nu este interesat sa cheme la discutii pe acesti „revoltati”.Cum in zona noastra terenurile din intravilan s-au epuizat,mai ramasese de ciopartit,impartit si scos la mezat in aceasta caracatita a speculei imobiliare.Pe langa taierile sistematice,acesti „proprietari” fac o antropizare haotica ce nu tine cont nici de specificul montan,nici de arhitectura unitara,nu se protejeaza flora,fauna,a inceput un nou razboi care are o singura miza,reimpartirea,pentru ca cei „defavorizati” sa mai capete si ei ceva si mai scot si ei un ban gramada.Trist,dar daca noi „revoltatii” nu ne vom mobiliza foarte curand vom fi somati nu treceti proprietate privata.
  Cred ca nu este greu de inteles ca Bucegii au devenit o marfa,restul nu conteaza pentru ei si in conceptia lor ce spunem noi e poezie.
  Sa nu ne trezim prea tarziu,cand altii ne vor intreba:voi unde a-ti fost,ce a-ti facut?Si dupa o pauza un banal NIMIC.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Cu acest comentariu la obiect si care atinge toata problematica mediului in Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi ar trebui sa inceapa multe articole si postari referitoare la ce zestre avem pe aici. Ar fi un motto, chiar daca mai lung, foarte cuprinzator. Este un semnal de alarma pentru fiecare si daca am fi mai constienti de faptul ca este un dar sa te nasti, sa locuiesti si sa te plimbi printre aceste frumuseti, am vedea altfel lucrurile. Poate nu ar fi rau sa ne intalnim mai multi care iubesc muntele si sa vorbim, sa punem idei pe hartie, sa consultam autoritati, sa cerem, sa propunem, sa ne ascultam. Poate fi un inceput. Multumesc si saru-mana!

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.