In tara in care fiecare stie cel mai bine ce este de facut… mai sunt si oameni care stau mai in spate si vad cum se agita apele, apoi iau deciziile care-i avantajeaza exclusiv. Marele public nu-i cunoaste pentru ca acesti oameni se feresc de publicitate, fac bani si ii intereseaza doar de ei. Acestia, nu au treaba cu statul in sine, cu societatea, ei sunt centrul lumii pe care o creaza. Astfel, fiecare stie cum sa incalce legea fara sa fie prins si sa o duca bine-mersi. Sunt doua categorii: unii cu bani multi care cred ca isi permit orice si incearca orice, si altii care creaza tot felul de retele… interlopi!
Noi, atrasi de circul politic initiat de aceste partide pline de borfasi, agitandu-ne pentru protectia padurilor, a vanatului, vorbind de faptul ca oamenii pleaca din tara in primul rand din cauza ca neinsusindu-si valorile nationale si necunoscand istoria pleaca pentru ca nu-i leaga nimic de tara asta, sau din cauza saraciei, sub efectul mediatic si al vitezei cu care se produc stirile, nu mai vedem in acest spatiu si mai departe. Ca sunt tot felul de oportunisti care nu se agita si pe care-i nu-i intereseaza ce se intampla in tara, cu societatea.
Astfel, in timp ce noi facem galagie ca se taie padurea din locul cutare, desi este autorizata exploatarea si in multe cazuri chiar se impune o taiere, arborii fie sunt desi, fie sunt batrani, altii isi vad de treaba. De ce sa intre in conflict cu lumea? Cum sa vina banii, fara a avea probleme? Si atunci, se pun mai multi de acord, exploatatorii schimba masinile intre ei, schimba titlul exploatarii, ba fac taiere de conservare, ba de doboratura, ba intra peste termenul de exploatare intr-o zona ca a mai ramas ceva neridicat, lasat pe pozitie intentionat… si tot scot de acolo lemn dupa lemn. In acest timp, autoritatile confisca lemne de foc aflate in carutele oamenilor amarati, nu se prind ca jaful continua sub alta forma.
La fel sta treaba si cu vanatul. Spunea cineva ca nimeni nu cunoaste mai bine vanatul decat vanatorul. Normal, pentru ca este interesul lui. Acum, din ce stiu eu, vanatoarea este una si braconajul altceva. In general, braconajul este practic de o persoana sau doua. Mai introduce cate unul in tara cate o arma si prada el cum voieste, daca este si un bun cunoscator al locurilor, mai pune un cioban o capcana, un localnic un lat etc.
Vanatorul autorizat nu poate impusca decat in baza unor aprobari, realizate pe marginea efectivelor de animale existente intr-o zona. Ca si la exploatarea padurilor, nu taie fiecare de capul lui. Dar stim ca dupa Revolutie nu am avut o exploatare rationala, disparand de pe harta suprafete impresionante. Si in domeniul cinegetic sunt o groaza de erori, in principal recensamintele, cotele. Cu aceste cote umflate s-a plecat din comunism si se continua in unele locuri si acum.
Toate problemele acestea si la exploatarea padurii si la vanatoare ar trebui sa plece de la niste intrebari: este legala exploatarea sau nu? taie ce este marcat sau mai face si alte prostii? la vanatoare, cate animale are pe fond si cate impusca? cine verifica?
Intai te informezi, nu chemi Politia ca sa arati tu ca te implici, imediat ce vezi un camion cu lemne. Am asistat o discutie cu un turist care voia sa sune la 112 ca iesea o masina cu lemne din padure. El mobiliza pe cei din preajma ca se fura lemne. Ma uit eu la masina si lemnele proveneau nu de la o exploatare in care se taia lemn bun, ci acelea erau uscaturi, bune doar de foc. I-am aratat panoul silvic aflat la intrare in padure in care se detalia cine exploateaza si felul exploatarii. Deci nu era un furt. Pai l-a interesat vreun pic? Da’ de unde? Inoculat cu furtul padurilor, convins ca nimeni nu face nimic, a sunat la 112 si a fost foarte dezamagit de rezultat.
Nimeni nu e atat de prost sa umble pe sub nasul tau cu masina cu lemne. Cand tine masina ascunsa pe drum forestier, clar e ceva la mijloc. Cand il vezi prin oras, nu e atat de nebun sa riste o sesizare. Aici e aberatia, orice exploatator de padure este un hot cu siguranta, si oricine are pusca e braconier. Deci sa nu se taie nimic, sa nu se impuste nimic. Merita sa se informeze oricine ce s-ar intampla daca nu se taie nimic, nu se impusca nimic!
A spune sa nu se mai taie nimic este o eroare. Mai degraba, trebuie impadurit tot ce s-a defrisat si supravegheate atent actualele exploatari. In domeniul cinegetic trebuie in principal facut ceva cu efectivele de ursi si mistreti. Sunt la campie si in zone montane, locuri in care mistretii umbla in grupuri de cate 15-20 de exemplare facand ravagii. Asa cum am vazut si citit de-a lungul anilor, avem la nivel national o explozie a efectivelor la mistret.
La urs, daca nu vrei sa se impuste iti asumi atacurile asupra oamenilor, gospodariilor, stanelor. Reprezentantii oierilor din Bucegi au spus ca sunt prea multi ursi si ar mai trebui impuscati. Vin ursi si la Silva si pe Valea Cerbului in Busteni, se plimba prin cartiere din Sinaia si oamenii suna la Politie, la Jandarmerie. Toti iubesc ursul de la distanta, cand il vad prin curte, cer luarea de masuri… te superi ca ti-a rupt gardul, intrebi de ce nu se face nimic. Cauti responsabilul de fond cinegetic si el da din umeri: nu am voie sa-l impusc. Daca stai sa analizezi problema iti dai seama ca din cauza presiunii unor segmente ale societatii civile, mai conservatoare poate si din cauza faptului ca acesta este jobul unora, totul a devenit foarte incurcat. Un factor responsabil din Ministerul Mediului nu da aprobare pentru impuscarea ursului problematic de teama presiunii publice, ca poate isi pierde locul de munca, ca poate ministrul pentru a potoli nemultumirea oamenilor il da afara.
Iesirea ursilor prin localitati inseamna pentru unii ca nu mai au ce sa manance prin padure. Asta este o chestie manipulatoare, specifica mentalitatii noastre de a lua in bataie de joc orice. Una este sa-ti iasa ursul din padure pentru ca tu umbli aiurea prin padurea lui, lasand tot felul de resturi care-l atrag si care-l va face sa caute apropierea de om si alta ca el iese din padure din cauza suprapopularii si a restrangerii habitatului sau. La presiunea umana exercitata asupra unor suprafete din Parcul Natural Bucegi, fie sub forma tranzitului turistic sau motorizat (atv prin paduri), fie exploatarea silvica, pe un teritoriu pe care acum 10 ani incapeau 15 ursi, azi mai incap 5. Cu restul de 10 te intalnesti pe trasee, ies prin oras. Cata mancare le duci in punctele de hrana, ei tot umbla de colo-colo, ca sunt multi pe un teritoriu mic. Apoi nu ai cum sa le tot duci hrana pentru ca nu sunt animale domestice.
Chestia cu relocarea nu mai tine. Animalul din zona ta, il duci in alta parte si acolo va face fie aceleasi probleme, fie va fi impuscat de braconieri, care cum au auzit de relocare pleaca dupa el. La noi nu mai sunt paduri intinse ca sa zici, ca umbla ursul nu stiu cat si dupa un timp ramane pe acolo. Dupa o zi, doua, ajunge la un loc civilizat si face pagube. Apoi, relocarea asta presupune niste mii de lei si nimeni nu vrea sa-i scoata din buzunar, pentru ca este o cheltuiala inutila. Ursul care a facut pagube in Bucegi face pagube si in alta parte. Relocarile astea sunt doar chestii de imagine, nu sunt solutii.
Singura solutie pe care o vad, care sa multumeasca pe oricine, este ca ONG-urile care au ca scop salvarea faunei, sa faca o rezervatie cum este la Zarnesti si acolo sa fie dusi ursii problematici. La mistret, trebuie facuta vanatoare cam peste tot, ca la cati sunt strica pasunile alpine. La fel, cainii salbaticiti trebuie cumva scosi din habitatele caprelor negre. Sunt marturii ale ciobanilor care spun cum in acest an, cel putin 5 capre negre adulte, au fost mancate de caini in zona Valea Cerbului-Valea Morarului.
Mi-au promis poze, sper sa le primesc si sa le public.
Peste toate, in Valea Prahovei, au inceput din nou, sa iasa la vanatoare, ilegal evident, tot felul de persoane. In acest sens, prin diferite locuri se aud seara focuri de arma. Prima zona de acest fel, vizata de braconieri, pentru ca este simplu daca ai o arma, duci niste oase, ceva ce miroase intr-un punct, de mai multe ori, pana se invata animalul si apoi te duci si-l impusti, este zona Valea Sipa-stana lui Lamba-Valea Tufa – Golful Regal – releu – zona Cumpatu dincolo de hotelul cu acelasi nume si drumul forestier Caseria. Pe aici, braconierii isi fac veacul.
In acest sens, administratorul fondului cinegetic convins ca se impusca tot ce apare in bataia pustii, pe langa controalele impuse a fixat si o recompensa, afisul fiind existent in mai multe locuri din zonele mentionate.
Afisele au aparut la intersectii de drumuri si in alte puncte.
Pana la urma, ma intorc la niste consideratii mai vechi, personale. Cand te apuci de o treaba serioasa, ignori parerile tuturor neavizatilor. Asculti din respect si poate gasesti ceva bun din ce zic. Daca te iei dupa toata lumea, nu mai faci niciodata nimic. Oricum vor fi nemultumiti, dar daca lucrezi legal, nu ai niciun stres. La fel si in Bucegi, ai stabilita o taxa de vizitare modica, de 5 lei pe care insa nu o plateste nimeni. Că marea majoritate a celor care vin prin Bucegi, e doar gura de ei… si eventual pozele. Un pic de agitatie pe Facebook si gata, au impresia ca fac ceva util. E lipsit de relevanta insa in plan real.
Dar cum sa ia Administratia Parcului acea taxa cand nu are niciun fel de colaborare cu oamenii care merg pe munte? Nu e nimeni activ in relatia cu societatea civila, nu e transparenta, ce sa le zici cand tu faci modificarile la plan pe care le doresti sau ti le cer unii si altii? Cand ati vazut pus pe Facebook de exemplu, un anunt ca Administratia Parcului a primit punctul de vedere al unei institutii si invita oamenii care merg pe Bucegi sa-si spuna si ei parerea? Niciodata! Ca atare nu ai cum sa umbli dupa turisti sa-i intrebi de ce nu au biletul de 5 lei la purtator. Nu te duci dupa ei ca sti ca nu e corect. Le iei banii, bun, nu e mare lucru, nu e cine stie ce suma, e doar o dovada de civilizatie, dar vezi tu, de ce nu-i si implici in viitorul acestei arii protejate? E limpede de ce… ca organizand o dezbatere pe bune, punand Planul de Management la dispozitia tuturor, publicand tot ceea ce cer unele institutii, dezvalui o uriasa caracatita imobiliara, silvica etc. Si atunci stai in banca ta, reclamatiile trec, vin, iar trec, tu daca faci acolo ce trebuie pentru cine conteaza si te acoperi cat mai bine, nu vei avea nicio problema.
Si uite asa, prin chestii din acestea, institutiile se departeaza de scopul pentru care au fost infiintate, oamenii isi pierd increderea ca se mai poate schimba ceva. Mereu sunt asteptari, ba sa vina legea, DNA si nu mai stiu care, ba sunt tot felul de exagerari, s-a vandut muntele, isi face casa nu stiu care langa Cruce. Si lucrurile evoleaza asa sinuos, nu vezi capat, nu vezi inceput, impredictibile. Incurcandu-i pe toti, isi fac unii jocurile de minune! Incet dar sigur, apar constructiile in Valea Ialomitei precum ciupercile dupa ploaie.
Iar dupa mine, o administrare eficienta a Parcului inseamna colectarea acelei taxe. Oameni care sa stea la bariera de la Piatra Arsa sau la Cuibul Dorului, la telecabine, sa mearga pe trasee. Intr-un an de zile tai minimum 500.000 de bilete, ca iti intra in Bucegi peste un milion de oameni anual. Bani cu care schimbi in bine multe lucruri din Bucegi. Insa cum sa-i aduni cata vreme, oamenii cred ca nu ai facut nimic bun pentru aria protejata? Se trezeste unul intr-o zi care sa faca o petitie impotriva taxei. Spune ca deturnezi banii si nu ai facut nimic si garantat trece de 10.000 de semnaturi. Mai te trezesti cu controale de la minister, presiuni de la unul si altul ca de ce nu stai in banca ta si tulburi apele. Prin urmare, Parcul Natural Bucegi desi are multi angajati capabili, nu are o administrare eficienta pentru ca aici e nevoie de liniste, sunt terenuri imense de vanzare, paduri de taiat, este spatiul perfect pentru aplicarea unor proiecte din care sa se deturneze bani publici. Ce procuror iti vine tie sa constate ca tu ai luat banii pentru stabilizarea unui versant cu nu stiu ce materiale si tu nu ai facut-o? Mai mult de atat, daca se produce o alunecare de teren sustii ca s-a pierdut investitia, ca vinovatii vor plati si nimeni nu va plati nimic niciodata. Deci poti face toate prostiile prin Bucegi, nu esti in oras sa-ti faca vecinul reclamatie sau sa-ti vina un control pe neasteptate.
Si existand o asemenea dezbinare, acest Parc Natural nu este promovat unitar. Nu i-a strans nimeni la un loc pe cei de pe aici si sa le zica, hai sa ne dezvoltam impreuna, tu ai un specific, eu altul si sa gasim formule sa imbinam protectia mediului cu turismul. Evident ma refer la locatii care si conteaza in zona turistica… cum ar fi cabana Malaiesti cea mai cautata cabana din Bucegi, cabana Omu, Hotelul Pestera care in mod sigur e cea mai elitista unitate turistica din aria protejata, etc, adica locatii serioase, nu evazionisti ca in zona Babele care mai lasa si gunoaie de la telecabina pana la Sfinx…
Nu e in stare nimeni sa vada dincolo de propriul interes… adica nu e treaba mea, sa faca altcineva!
Bine documentată, semnalarea ta e necesară și cât se poate de importantă! Sper totuși, să se găsească oameni care s-o ia în seamă, să facă ce trebuie înainte de a se ajunge pe panta distrugerilor ireversibile.
ApreciazăApreciază
Saru-mana, multumesc. Sunt atatea de spus si mai multe de reparat. Nu stim cum evolueaza lucrurile, cred ca Dumnezeu le regleaza cand va dori 🙂 Puterea oamenilor pare ca nu e de ajuns, ea corupe si distruge. Poate pentru ca acei oameni nu-L au pe Dumnezeu in ei. Cine stie, nu?! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu am fost la Parc si am intrebat daca localnicii platesc. Raspunsul a fost ca nu. Localnicii nu trebuie sa plateasca taxa de parc. Eu sincer as plati-o daca stiu ca se face ceva concret bine cu ea. Dar asa imi lipseste increderea si prefer sa fac eu cate ceva in bine pentru parc. Si nu ma costa nimic decat timpul meu. Dar am o satisfactie clara ca eu chiar fac ceva pentru natura orasului Busteni. Ar trebui sa ne adunam mai multi si sa facem impreuna cate ceva. Asa eu singur reusesc sa mentin curate cateva poteci, dar am o mare bucurie cand pot sa spun ca sunt cele mai curate din tot Bucegiul.
ApreciazăApreciază
Da, localnicii nu platesc, desi ar fi bine sa plateasca si ei. Cu 10 lei pe an intri oricand in Bucegi. Nu e mare lucru. Noi, in primul rand ar trebui sa platim. Turistul e conditionat, noi suntem la o aruncatura de bat de Parc.
Tin sa te felicit si sa-ti multumesc pentru daruirea ta, pentru principiile tale sanatoase, pentru implicarea ta in protejarea mediului. E absolut minunat ce faci si esti un exemplu adevarat in acest domeniu deficitar din punct de vedere al calitatii umane. Continua, pentru ca fara sa sti, actionand din constiinta, pui seminte si in altii. Poate nu azi sau peste un an, dar ele vor creste si fara sa-si dea seama devin educati sau iti urmeaza exemplul. Chiar daca pare ca nu se intampla nimic, din pacate noi oamenii avem nevoie de rezultate imediate, in timp chiar se intampla. Cand crezi se intampla!
Multumesc si toate gandurile de bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase. Am ajuns la o varsta in care am o rezonanta deosebita cu natura si inteleg cel mai bine ce important este sa o protejam si sa o curatam de gunoaie. Este trist cand trebuie sa luptam cu autoritatile ca sa protejam ce mai avem din natura. Este trist cand vad ca anumite persoane ar face orice ca sa vanda la imobiliare terenuri cu padure. Este trist ca avem in Busteni un partid ecologist care habar nu am ce face pentru ca nu vad nimic concret. Nu e deloc bine ce s-a intamplat in ultimii ani in Busteni privind natura. Imi este frica de orice dezvoltare durabila pentru ca nimic nu se face cum trebuie. Se merge pe ideea sa se dezvolte orasul in detrimentul naturii uitand de fapt ca ceea ce avem noi mai important este tocmai natura. Orasul este viu si trebuie sa traiasca tocmai gestionand cum trebuie frumusetile naturii. Avem inca o natura minunata si asta este cel mai important lucru. Orasul nu iese cu nimic mai mult in evidenta decat cu natura. Deci numai protejand si conservand natura actuala putem sa spunem ca orasul are un viitor frumos. Nu imi place in ce s-a transformat orasul si nu imi plac cei care il conduc pentru ca au dat dovada de mult dispret si distrugere la adresa naturii orasului. Din pacate cu asa oameni orasul nu poate sa aiba niciun viitor frumos. A se vedea ce se intampla cu Planul de management al Parcului. Si tu stii foarte bine asta. Nu e un drum bun asa cum nu a fost nici pana acum. Pacat ca un oras cu o natura asa de minunata are parte de asa oameni la conducere.
ApreciazăApreciază