Pe la Breaza…

… acum vreo saptamana, cand a fost viitura aceea de la Comarnic. In Breaza nu a plouat chiar tare… nici nu am stiut decat seara sau a doua zi, ca a fost viitura pe la Comarnic 🙂 Intre cele 2 localitati sunt doar cativa kilometri.

Frumoasa si Breaza, dupa cum veti vedea mai jos:

DSCF1545

Intai am fost la Biserica Sf. Nicolae, veche de vreo 200 de ani, picturi vechi, diverse, o slujba frumoasa, intalnire acolo cu niste prieteni foarte speciali.

DSCF1551Clopotnita

DSCF1553

DSCF1558Biserica este acoperita cu sindrila si mi se pare unicat in Valea Prahovei pentru ca… ctitorii sunt doar preoti si enoriasi. Pe pereti vezi pictat pe popa nu stiu cu care, iar popa nu stiu cum, tot asa… foarte interesant! In stanga intrarii in biserica sunt si mormintele catorva din ctitori… iar preotul care slujeste este chiar un stranepot al acestora…

Bineinteles ca am facut niste poze pe afara si repede cativa enoriasi, „vulturii ortodoxiei”, au venit repede sa-mi explice ca nu e voie 🙂 Peste tot gasesti astfel de idioti. Erau atat de gravi cand mi-au spus ca biserica e monument istoric incat am fost realmente patruns de prostia lor. E frumos, admirabil, sa te uiti la ei 🙂 In mod cert, astia cand au vazut prima oara sifon in viata lor, au crezut ca s-a enervat apa! Nu trebuie sa ai vreo pretentie! Cu astfel de oameni sunt doua solutii: ori le dai niste suturi in fund, ceea ce nu e cazul fiind la biserica, fie le dai un raspuns dupa mintea lor, cat sa le intre in zona ingusta unde locuieste neuronul stingher.

Se termina slujba, preotul nu vrea sa faca nimeni poze in biserica, zice el ca gasim poze pe site. Eu am vazut tot felul de oameni la viata mea, nu pot spune ca ma ia cineva prea usor prin surprindere. Preotul chiar e tanar, sociabil, plin de viata! Totusi, nu reusesc sa inteleg ce au astia in cap, de nu ai voie sa pozezi in biserica, dupa slujba. Nici taxa foto nu au; nu e voie ceea ce inseamna ca nu e voie. Nici cu blitz, nici fara. Este interesant cum te faci stapan peste istorie, peste trecut.

Dar stiti exemplul cu piatra aruncata in lac si cei 10 care nu reusesc sa o scoata. Eu sunt ala cu piatra… am avut o idee, sa zicem ca am fost inspirat fiind prin curtea bisericii 🙂 Abia astept sa va povestesc. Curand! Nici nu cred ca a vazut cineva ca am renuntat la ceva in care cred.

DSCF1582Parcul Brancoveanu

DSCF1584Centrul National de Informare si Promovare Turistica, unde-l gasiti pe d-l Madalin Focsa, un mare iubitor si cunoscator al culturii si istoriei zonei Campina-Breaza.

DSCF1586Centrul Cultural

DSCF1591Primaria. Frumoasa, nu?

DSCF1592

DSCF1594Soapte in culori

DSCF1596

DSCF1598

DSCF1599Tablou din dopuri. Bun exemplu!

DSCF1602Mie imi place sa ai de unde alege. Sa nu fie un singur tipar dupa care sa ne luam toti, chipurile daca fac o mie un lucru… automat trebuie sa-l faca si ceilalti. Intotdeauna trebuie sa faci ce ti se potriveste, ce simti ca merge cu tine 🙂 Asa, sa fii in randul lumii este o prostie… sa copiezi orice.

DSCF1604Colegiul militar

DSCF1608

DSCF1617

DSCF1621

DSCF1622

DSCF1629

DSCF1635

DSCF1648Si un traseu turistic

DSCF1651Chestiile acestea erau frecvent expuse in comunism prin locuri publice, acum vad ca sunt si prin curtile oamenilor.

DSCF1674O alta biserica… si ea este veche, zidita in anul 1882, pe locul alteia si mai vechi.

DSCF1677

Sunt de vazut multe prin Breaza!

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. annadinut spune:

    Reblogged this on annadinut.

    Apreciază

  2. Ana spune:

    Trandafirii imi amintesc de gravatarul tau cu buburuza. De ce nu-l schimbi? Acesta este morbid! Este doar o sugestie!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana. Nu era buburuza, era un gandacel simpatic, statea ascuns intr-o floare de maces. Da, acela era superb. Din pacate, timpul trece… si de gandacelul si de floarea lui, ajungand pe alte maini, s-a cam ales praful. Soarta, na! 😉 Acesta defineste realitatea de vreo 2 ani.

      Apreciază

      1. Am gasit gravatarul vechi, ieri… si l-am inlocuit. Multumesc pt propunere.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.