Iata-ne, din nou, in spatiul acestui blog!
Uneori, viata te cheama din mediul online la realitate. Si zilele trec, timpul nu-ti mai ajunge, obligatiile sau sanatatea te tin pe loc… cand se iveste o „fereastra”, tot ce poti face este sa dormi bustean 🙂
Dar asa e viata… conteaza ce construiesti si ce ramane, nu ce esti sau ce detii.
Aflu de la niste prieteni ca a fost lansata o aplicatie utila, pentru cei care viziteaza Parcul Natural Bucegi. Am sa-i zic „Zmeu prin Bucegi”.
Ce spun autorii, doi tineri pasionati de munte, ca poti face cu „Zmeul”:
„Zmeul are grijă de tine în excursie:
- 40 de trasee montane cu marcaje
- 130 de atracții și puncte de interes, cu informații de contact
- o harta 3D a fiecărui traseu prezentată într-un mod deosebit: FLYOVER
- funcționează și offline
- poți vedea altitudinea la care te afli și coordonatele geografice
- poți trimite locația ta prietenilor
- poți suna la Salvamont din Zmeu”.
Site-ul: http://zmeu.guide/ro/#about
Nu am verificat traseele, o voi face ulterior. Din ce vad, pe langa faptul ca este o aplicatie utila, aduce turistilor un plus de siguranta.
Initiativa este binevenita in contextul in care turismul pe Bucegi… are o forma ciudata – nedefinita, continua, haotica si incontrolabila. Poate se reduc accidentele… poate unii isi dau seama de realitatea unui traseu dinainte de a fi prea tarziu.
…
Alt subiect… vad ca au venit iar astia cu vulpile lor pe aici. Mie se pare una dintre cele mai proaste minciuni:
Cetatenii cred ca se intampla cine stie ce nenorocire… iar astia lipesc afise, asa, la fantezie…
…
Sambata, un eveniment cultural a avut loc la Sinaia. Unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai Vaii Prahovei a lansat o carte. Titlul cartii: „Sinaia – Orasul Elitelor, Arhitectura si Istorie”.
In conditiile in care in Valea Prahovei au fost lansate, ca sa citez un scriitor de pe aici, „o mana de carti, in ultimii 10 ani”, a spune altceva, nu-si prea are rostul. Nu mai citim, nu ne mai pasa de ce se intampla in jurul nostru, nu mai stim ce au facut cei dinaintea noastra, motiv pentru care nu mai intelegem de ce sa pastram unele lucruri. Cand vreti sa va dati seama cat de tragica este situatia, faceti o plimbare la Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti, prin curtea institutului. Ceea ce au scos, salvat, generatii de arheologi, zace in ploaie, pe jos, pe sub frunze…
Lansarea cartii a avut loc la Casino Sinaia
Administratia locala a sustinut evenimentul cultural, cum era si normal. Cei din Sinaia isi promoveaza constant orasul.
Cu siguranta, asa si este… o carte poate schimba vieti, cel mai bun exemplu: Biblia.
Cartea d-lui arhitect se refera la Sinaia, la vilele vechi, cuprinde o multime de ilustrate, dar si o harta cum sa gasesti aceste cladiri, cele mai multe din ele fiind monumente istorice.
Orice as spune, poate parea plin de subiectivism… sau altceva 🙂 Tocmai de aceea, desi nu eram in forma cea mai buna, am fost si la lansarea cartii, care chiar aduce un plus statiunii Sinaia. Si Busteniul are nevoie de o asemenea carte, care sa se ocupe de vilele vechi, obiectivele de interes… si mai putin de istorie, pentru ca istoria este ceva diferit.
Se stie ca atunci cand iti depasesti aria de competenta… lucrurile se intampla cum vrei tu, dar nu sunt si corecte. De aceea, eu stau mereu in patratul: mediu-turism-istorie-geografie. Nu ma bag in chestiuni pe care nu le stapanesc, despre care nu am invatat.
Ca de obicei, cei de la Cazino Sinaia si de la Primarie au organizat impecabil evenimentul. Sinaia are, totusi, o tinuta profi…
D-l Cornel Nistorescu a fost invitat pe scena, ca se afla si dansul in sala, si a fost cum il stie lumea, acid, caustic. Doar ca de data asta nu a avut dreptate. Se referise la Festivalul Sinaia Forever, care ar fi blocat centrul Sinaiei, ca era plin de mici si bere. Lucrurile nu au fost asa… in acea perioada, Sinaia a desfasurat o multime de evenimente culturale. Cei cu mici si bere au fost separati de cei cu alte activitati, nu a fost totul la gramada, cum se intampla in multe orase.
Totusi, a avut o remarca foarte interesanta: ca Sinaia nu poate trai doar din turism si el intelege ca evenimentele dau viata orasului, in ideea ca mereu trebuie sa se intample ceva… Cred ca aceasta este si strategia administratiei locale.
…
Flacara de la Monumentul Eroilor Revolutiei… monument aflat in Brasov… Cred ca este prima oara cand o vad, in acest an. Teoretic ar trebui sa arda zilnic, dar na, teoria si practica nu se prea potrivesc.
Trist cu institutul de arheologie, cunosc si eu situatia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E jale, altii isi inventeaza istoria iar noi nu stim sa o pastram!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai nu noi, dintre romani! As vrea sa delimitam lucrurile, eu unul sunt satul sa fierb in aceeasi oala la nesfarsit. Asadar, am incetat sa-i identific pe artificiali cu „ai nostri”. Ideea este ca romanii artificiali cred in partile de istorie inventata a celorlalti si neaga vehement o realitate demonstrata faptic. Cat de tare e treaba asta?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte tare! Oricum, neamul acesta are o capacitate fantastica de a renaste atunci cand te astepti mai putin… si tocmai acolo unde nu se banuieste 🙂
ApreciazăApreciază
Flacăra de la memorial arde când nu te aștepți, uneori zile la rând. Astă-iarnă se încălzea un boschetar la ea. Dar e mare lucru că e, iar seara, reușește mai mereu să atragă atenția și văd turiști curioși să vadă ce-i.
ApreciazăApreciază
Saru-mana 🙂 Am prins acum un an sau doi o imagine de senzatie. Tot asa, erau doi oameni amarati care stateau si discutau la acel foc. Se incalzeau si in acelasi timp parlamentau 🙂 Nu am vazut-o niciodata seara, dar imi dau seama ca atrage atentia.
Bine ca e, vorba ta…
ApreciazăApreciază
Reblogged this on annadinut and commented:
De ceva timp. Dar foarte interesant!
ApreciazăApreciază