Descoperiti Brasovul! Istoria veche si recenta a Brasovului (VIII)

Primul episod din acest an; dintr-un serial inceput in 2013.

Cautand azi raspunsuri in Brasov la intrebari din Valea Prahovei.

Daca „100 de pasi in timp…” a fost varful iceberg-ului, in acest an va fi ceva ce nu-si imagineaza nici cei mai apropiati prieteni.

O doamna m-a intrebat azi in Brasov: „Dar ce faceti, inventarul bisericilor?”… asa ca, desi nu este vorba de vreun inventar, va invit sa parcurgeti un itinerariu frumos printre biserici brasovene: evanghelice, catolice, greco-catolice.

Cum e Brasovul? Cum altfel, decat cel mai frumos oras din Romania! 🙂

Pe 27 noiembrie 2015 am vazut pentru prima oara o biserica veche din Brasov. Nu o mai vazusem pana atunci, desi era pe un deal impunator. De altfel, multi nu o vad si nu o cunosc. Am scris un pic despre ea si pe 27.11. : https://buceginatura2000.wordpress.com/2015/11/27/descoperiti-brasovul-istoria-veche-si-recenta-a-brasovului-vii/

1Biserica evanghelica Sf. Martin se afla situata mai jos de Cetatuia Brasovului, pe Dealul de Jos sau Dealul Martin cum era numit de sasi.

Biserica este al doilea edificiu religios ca vechime, dupa biserica de la Bartolomeu, tot evanghelica si aceea. Intai a fost o capela pe la 1225, apoi o biserica mica pe la 1235, si s-a tot largit cu timpul, capatand forma actuala in anul 1792.

A fost ridicata de calugarii franciscani, fiind asadar la origine romano-catolica. Tot cu timpul, luteranismul a inlocuit catolicismul si bisericile Neagra, Bartolomeu si Martin au devenit evanghelice.

2

3Biserica Sf. Martin si cimitirul

In prezent, in biserica nu se mai tin slujbe fiind inchisa… dar se poate vizita cu acordul celor de la Parohia Brasov a Bisericii Evanghelice.

4Si pentru ca la articolul anterior publicasem ceva despre potcoave… iata ca Sf. Martin este nu doar ocrotitorul soldatilor, al celor nedreptatiti, saracilor dar si… al potcovarilor 🙂

5Fosta cale de acces la biserica. Se intra pe str. Nicolae Filimon din str. De Mijloc si se ajunge aici, la acest trepte sparte, cu imprejurimile pline de gunoaie. In fata, vedeti si un zid alb pe unde era odata intrarea. Acum se ajunge la biserica prin str. Dealul de Jos.

6Existenta unui pod…

Continuam spre o alta biserica evanghelica:

b.e.m.

8

9Biserica evanghelica maghiara

10

Nu departe de biserica aceasta, langa cladirea Teatrului, gasim o capela catolica, ce nu mai atrage atentia nimanui:

1Capela fostului cimitir catolic

2Capela… parcul de langa teatru a aparut ca urmare a distrugerii unui cimitir din care a mai ramas o capela degradata, inchisa/

3

4

Continuam spre o alta biserica evanghelica:

panouBiserica evanghelica germana

Astfel de placute spun pe scurt povestile unor orase. La Predeal nu este niciuna, la Azuga niciuna, la Busteni cel mult doua sau trei, la Sinaia vreo 5… la Brasov fiecare monument istoric are o astfel de placuta. Asa se traduce educatia, civilizatia, bunul simt… prin tot felul de detalii aparent minore.

6

7Aceasta este o alta biserica veche a Brasovului.

A fost ridicata pe ruinele unei capele inchinate Sf. Varvara, constructie ce se crede ca a fost realizata inca din secolele XIV-XV. Personal mi-a placut aceasta biserica, confirmandu-se mai apoi ca sasii sunt niste oameni mai speciali… o doamna ne-a explicat excelent istoria locurilor si a diferentelor dintre ei si catolici.

8

9

10Biserica este situata pe str. Dr. Cantacuzino

Din acest loc, am mers sa vedem unde era Manastirea Franciscana, adica pe str. Sf. Ioan:

manastire f.

2Edificiul catolic

3

O pauza pentru alte peisaje urbane:

4

5

6Cimitirul Eroilor Revolutiei din 1989

7

8

9Acolo este Muzeul de Istorie, e interesant, dar nu are cine stie ce expus…

10Interesant este Muzeul Civilizatiei Urbane, situat la doi pasi de Piata Sfatului… un bilet este 7 lei, personalul este foarte amabil, este deschis de marti pana duminica intre orele 9-17. Site: http://www.etnobrasov.ro/

Langa muzeu este si Biserica Neagra, cu multe de vazut, atat in ea, cat si in preajma acesteia. Este mult prea cunoscuta ca sa mai postez nu stiu cate poze:

1O mica intrare in biserica

2

3

Pe niste trepte, peste drum de statuia lui Honterus, am stat sa vad ce gust are o felie de pizza, timp in care priveam lumea, imprejurimile.  In spatele meu, treptele duceau in salile de clasa ale unui liceu… la unele ferestre am vazut gratii de pe timpuri… probabil ca sa nu chiuleasca elevii 🙂

In stanga mea iata ce se vedea:

4

5

Tot prin preajma mai este si casa parohiala a Bisericii Negre, dar si o cladire cu un istoric specific:

istoric

Pe str. Muresenilor mai este o alta biserica romano-catolica, este cel mai impozant edificiu catolic din Brasov:

1Ridicata pe ruinele unei biserici mai vechi, intre 1776-1782

2

3

4

stea

sf. anton

In drum spre singura biserica greco-catolica din Brasov, am trecut si pe langa biserica ortodoxa Blumana:

1Am mai gasit in cartierul Astra si o alta parohie ortodoxa Blumana 🙂 De ce oare peste tot apare Blumana, nu stiu.

2Biserica greco-catolica

O doamna tocmai incuia usa bisericii, dar s-a intors si ne-a intrebat daca dorim sa vizitam biserica… asa ca am intrat si ne-a povestit un pic, cu multa amabilitate. Pe scurt, greco-catolicii au fost ortodocsi initial, dar decat sa fie desfiintati in Transilvania, au ales sa apartina de Roma. Tin slujbele tot ca ortodocsii, doar ca se subordoneaza Papei. Din ce am vazut, au si de la ortodocsi, si de la catolici influente. Spunea doamna respectiva ca singura diferenta mai importanta ar fi ca ei spun Spirit in loc de Duh Sfant.

3

placa g.c.

afis1

Ultimul popas l-am facut la o biserica din cartierul Astra, tot catolica:

6Biserica „Inaltarea Sfintei Cruci”, situata pe str. Stefan cel Mare si Sfant.

7

buna astaFoarte buna asta 🙂 depinde cum si cine o interpreteaza.

Cam atat! O sa inchei cu o piesa muzicala, ca de multa vreme nu am mai pus una 🙂

O saptamana cat mai buna!

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Te salut, Adi! Care este cea mai veche biserica din Brasov sau imprejurimile imediate?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut, George 🙂
      Multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase pe care le spui intotdeauna despre cartea noastra. Esti unul dintre aceia care au vazut si simtit ce a stat in spatele ei. Am vazut articolul tau, foarte frumos, multumesc 🙂 https://casaevv.wordpress.com/2016/02/29/100-de-pasi-in-timp/
      Cea mai veche biserica existenta si azi, ar fi cea din cartierul Bartolomeu-Brasov: Biserica Evanghelica din Bartolomeu. A mai fost o biserica veche si sub actuala Biserica Neagra… despre care nu se stie exact cand a aparut si eu presupun ca aceea a fost prima din zona Brasovului. A doua biserica veche este Biserica Sf. Martin.

      Apreciat de 1 persoană

  2. yousef59 spune:

    Blumăna -Valea Florilor(din cuv.german blumenau)
    Există și un cartier Blumăna,,cel cu Universitatea Transilvania-Colina..

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aha, deci asta inseamna. Saru-mana si multumesc. Totusi, observ ca Blumana s-a extins ca denumire si in afara zonei initiale… este si o parohie ortodoxa Blumana VI. In afara de Blumana evanghelica germana, Blumana evanghelica maghiara, Blumana ortodoxa din apropiere cu Registrul Comertului si ANAF, plus alte Blumana ortodoxe pana la Astra.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.