Prin muntii Baiului – Vaile Sipei, Tufa si Cumpatul

Cateva ore prin muntii Baiului, cu plecare din Busteni inconjurand un bazin hidrografic si coborand prin alta vale, alt munte, la Sinaia.

Aceasta a fost ieri…

Dimineata… zi perfecta de primavara, cald, frumos, ciripituri de pasari vesele ca iarna nu e iarna. Pana pe la orele 11-12 a fost foarte bine. Cei de la Meteo inca de la inceput de saptamana anuntau pe aici tot felul, ba ploi, ba ninsori, insa nimic din acestea nu a aparut… si azi, a patra zi a saptamanii si a nu stiu cata dintr-un cod presupus, vad ca tot senin este…

Una se spune, alta se intampla, de unde si ideea mea de ani de zile, ca prognozele acestea trebuie ascultate doar cu o ureche. Ca daca te iei dupa ce se spune nu mai faci nimic…

Bine, eu sunt convins ca se mai dau si prognoze la comanda, sa mai fie pacaliti niste oameni de bun simt… ca se schiaza nu stiu pe unde in conditii minunate. Deci, nu am vazut un fulg cazand in aceste zile prin Valea Prahovei. Nici pe muntii de prin preajma nu am vazut vreo modificare de peisaj 😉

Imaginile din muntii Baiului:

1

2

3

4

5Poiana Stanei Regale

6O stana intr-un cadru deosebit. Cine isi aminteste, anul trecut a fost o disputa intre Sinaia si Busteni. Cineva si-a ridicat o stana si a pasunat pe muntele Cumpatu pe partea ce tine de orasul Sinaia. Dar a cerut autorizatie de la Busteni. Si banii tot la Busteni i-a dat 🙂

Cum s-a intamplat asta, nu-mi pot explica 🙂

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

18Stana disputata de 2 orase

Intr-o zi, au trecut cei de la Primaria Sinaia pe aici si asa s-a descoperit ca se folosea pasunea dar se platea la Busteni 🙂 Nu stiu cum s-a rezolvat problema sau cum se va rezolva peste cateva luni.

Pe terasa stanei am facut un popas… stai, mananci, mai vorbesti, te mai uiti la Crucea de pe Caraiman. Nu-i rau, amplasamentul stanei este excelent.

22

Stana prezinta niste carateristici, fiecare usa are o placuta metalica unde scrie ce rol are camera aferenta. Sunt ghivece de flori, pe terasa si langa scara de acces, cineva s-a preocupat sa infrumuseteze acest loc. Peisajul antropic este intregit de… un balansoar. Asa ca seara stau ciobanii si se leagana privind la Crucea iluminata de pe munte 🙂

23Se vede balansoarul 😉 De retinut ca terasa are niste scanduri lipsa, asa au construit-o. Cine sta in balansoar si vrea sa mearga pe terasa trebuie sa faca un pas mare, peste acel gol. Cine stie cati or fi cazut pe acolo, noaptea sau in alte circumstante 🙂

24

25

26O ultima privire spre stana…

Apoi, am constatat ca s-a facut brusc frig. Bine, niste adieri ne avertizasera de ceva vreme ca se intampla ceva cu vremea. Tot priveam muntele Diham-Muchia Lunga unde o imensa mare de nori clocotea:

19Intai, a fost asa. Parea ca se strecoara pe langa Capatana Porcului spre Poiana Izvoarelor.

20Dupa care s-a revarsat partial

21Si cam pe acel aliniament s-a oprit… dar o masa de aer venind dinspre acea mare de nori a adus un frig… groaznic 🙂 Ca atare, nu mai aveam ce cauta in zona de gol alpin.

27Am coborat pe langa o stana avariata de timp si oameni spre Sinaia

28

29

Nici in oras nu era mai bine, dar asta este. Ceea ce vreau sa mai subliniez este diferenta mare de temperatura dintre anumite momente ale zilei. La ora 10 era foarte cald, apoi pe la ora 14 s-a facut foarte frig. De la tricou la geaca de iarna 🙂

Traseul a durat vreo 5-6 ore.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. noradamian spune:

    Ce atrăgătoare e natura acolo, la îngemănarea între iarnă și primăvară!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana!
      Da, este o zona mai linistita, cu foarte multe de vazut 🙂

      Apreciază

  2. valizaharia spune:

    Superba excursie.
    Mi-au placut peisajele dar si acel spectacol al naturii.
    Toate cele bune.

    Apreciat de 1 persoană

    1. A fost o zi tocmai buna de iesit prin astfel de locuri. Cand e cald e si mai frumos. Parca si acum mai simt frigul acela 🙂 Multumesc 🙂 Asemenea si tie, Vali.

      Apreciază

  3. berberu spune:

    Nu inteleg escursia asta. Ai urcat pe Valea Zamorei ? Cum ajungi la Valea Sipei din Poiana Tapului ? Dupa cum ai constatat, eu sunt confuz, si nu prea inteleg ce faci……pe unde te duci……

    Apreciază

    1. Ce vulpoi batran esti si tu, berberule 🙂
      Dar poate stii ca eu nu am ceva de ascuns si ce cred aceea si fac, fara ocolisuri sau alte subterfugii. Nu am urcat pe Valea Zamorei ca nu am ce vedea pe acolo. Ca sa iesi la gol alpin urci pe acolo tot felul de pante, deci nu urca nimeni pe munte din acea vale. In plus, pe la jumatatea acelui drum este si o stana temporara cu oi si caini ciobanesti, se fac si exploatari forestiere, este si padurea celor de la castel.
      E simplu de ajuns pe Valea Sipei din Poiana Tapului. Treci calea ferata si urci la cimitirul din Zamora. De la cimitir, orice strada te scoate in padure la un drum forestier. Pe orice strada ai urca, ajungi in acest drum. Cum ai ajuns,faci dreapta si mergi asa pe drum. Intai, o sa ai pe stanga drumul Valea Zamorei, dar continui pe drumul tau, vine apoi alt drum, tot pe stanga. Intre cele doua sunt vreo 15-20 minute de mers pe jos. Al doilea drum este cel de pe Valea Sipei. Din acesta, o poteca mai lata urca la gol alpin, la acea stana… disputata. Este foarte greu sa o vezi in teren, daca nu ti-o arata cineva. Daca mergi pe drum, acesta se infunda la un moment dat ca si cel de pe Valea Zamorei. Si te trezesti prin locuri salbatice cu pante abrupte. Iesi la gol alpin dupa mari eforturi, te asigur.
      Daca nu intri pe drumul Valea Sipei si mergi tot pe drumul initial, adica la dreapta, esti deja pe drumul forestier Tufa.Care si el se infunda si nu iese nici la gol alpin si nici in Sinaia. Sipa si Tufa sunt doua zone cu mult urs si mistret, cu drumuri distruse de la exploatari…
      Mi-a fost mai usor sa urc din drum principal pe o poteca lejera, cum o vezi in prima poza si sa ies la gol alpin fara un efort deosebit… pentru a inconjura bazinul hidrografic al Sipei. Sunt niste rupturi de panta, stancoase, cam periculoase, la traversarea superioara a vaii dar nu cine stie ce. Pentru ca nu era solul inghetat.
      Si eu sunt confuz si dificil, tocmai de aceea imi calculez bine traseul. Decat pe drumuri forestiere si urcusuri de pante, mai bine pe potecile de pe muchiile ce despart bazinele hidrografice… sau pe la liziere pe curbe de nivel.
      Un prieten mi-a semnalat un vultur pripasit pe acolo… nu e cine stie ce pentru unii, dar este un bun indicator al unei zone, si nu numai… ar fi a 5-a sau a 6-a semnalare cu dovezi, a unui vultur pe la noi… din ultimii 25 de ani.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.