Un nou reportaj de impact, in vederea protejarii Parcului Natural Bucegi, a putut fi vizionat de catre public pe ProTv, duminica, la ora 18.
Pentru unii au fost lucruri noi, pentru altii binecunoscute. Un reportaj bine realizat, curajos in opinia mea, si care ridica foarte multe semne de intrebare asupra functionarii corecte a institutiilor statului… O Romanie iubita de cetatenii de rand, nu si de catre multi dintre aceia care lucreaza in institutiile statului.
Ce se poate face, ce putem face, au fost intrebarile pe care le aud, le citesc, de cand a trecut ultima secventa a acelui reportaj. In primul rand, trebuie mers la baie si sa ne spalam un pic pe fata cu apa rece. Lamentarile nu ajuta, injuraturile nici atat, comentariile foarte putin. Pentru ca deciziile si orice se va face apartin institutiilor statului. In loc sa ne ridiculizam semnand petitii ca muta nu stiu cine Sfinxul, mai bine ne-am adresa celor responsabili, in numar cat mai mare, cu nume, prenume si adresa, ce naiba se intampla, ce naiba au de gand cu Parcul Natural Bucegi?
De ce nu functioneaza legea? De ce un cetatean care planta sute de puieti in Bucegi, a fost cautat de toate institutiile si intrebat de ce planteaza? De ce nimeni nu-i intreaba pe astia care taie, de ce taie, cum taie?
Cei din institutiile statului trebuie sa ia act de ce spune opinia publica, sa nu se mai decredibilizeze lucrand impotriva intereselor societatii, sa nu mai dea din umeri prefacandu-se ca nu stiu ce se intampla.
Incep sa am sentimentul ca aceasta tara este condusa de tot felul de clanuri mafiote, care isi pun oamenii lor in diferite functii… al caror rost este sa minta pe fata, sa manipuleze lumea, si pe la spate sa fure tot ce se poate, sa insele pe oricine de la ultimul cetatean de rand la institutiile europene. Cred ca exista un sistem paralel de guvernare… toate bune pe fata si pe la spate, ne batem joc de toata lumea. Cand bagam mana pana la umar, nu-i nimic, le taiem prostilor din salarii… Avem insa peste 20 miliarde lei vechi sa bagam in Bucegi intr-o singura cabana, ce nu va functiona vreodata. Au venit banii pentru ca se stia ca nimeni nu va controla la fata locului, daca lucrarile au avut acel cost sau daca au fost macar realizate. Eu cand vad cabana Podu cu Florile, nu vad ce ar depasi cifra de 8-10 miliarde.
Sa va mai amintesc de cate ori i-am reclamat cu acea constructie inca de la stadiul incipient si cum foarte multi imi spuneau mie ca sunt obtuz, ca am ceva cu lumea, ca nu inteleg dezvoltarea turistica? Sau ca imediat ce s-a luat patura ierboasa pentru a se ridica acea cabana de la Dichiu, in virtutea unei utopice strategii de dezvoltare turistica numita asa de mine atunci, am sesizat institutiile de mediu? Ca la 4 comisari le-au trebuit 4 zile sa controleze 4 obiective situate pe o raza de cel mult 10km? Ca la dezbaterea cu asfaltarea DJ 713 din 2009 am fost singurul cetatean care a obiectat fata de acest proiect si le-a spus initiatorilor ca mint? Toti au zis ca vor circula pe acel drum pana in 2030, 3000 de masini. Eu le-am zis ca intr-o luna de zile se va inregistra acel trafic si imediat dupa asfaltare. Nici macar nu l-au inaugurat si se poate spune ca deja au circulat zeci de mii de masini pe el. Si cate altele… Protectia mediului este cea mai nesimtita piesa de teatru jucata in Bucegi!
Mai cred,
ca pentru a preveni iesirile si manifestatiile ecologiste, pro-mediu, specialisti din institutiile statului s-au gandit cum sa ne prosteasca pe toti. In cazul Bucegilor, smecherii au impus in Planul de Management tot felul de chestii: includerea unor zone protejate in zona de dezvoltare durabila, pentru ca ei sa taie padurea si sa ridice altceva, ce vor. Adica apoi ce sa le faci? Darami vile? Padure nu mai este… deci accepti noua realitate. Pe o astfel de logica s-a mers.
O sa va prezint un aspect foarte interesant. De ce spun ca unii din Ministerul Mediului nu lucreaza pentru mediu, pentru societate ci pentru anumite cercuri de interese. Prin Planul de Management al Parcului au legalizat constructii ilegale si au creat precedentul pentru altele. Deci poti sa reclami, sa faci si sa dregi, daca in plan este zona de dezvoltare durabila, cel care construieste este foarte greu de tras la raspundere. In primul rand minte cu complicitatea autoritatilor ca vila lui este parte dintr-un proiect turistic, proiectele turistice fiind permise in zonele de dezvoltare durabila.
Dar haideti sa vedem un aspect… Am inteles insa cum e treaba cu Planul. Acest plan aprobat prin HG, se refera doar la Parcul Natural Bucegi nu si la situl Natura Bucegi, acea parte din sit care se gaseste in afara limitelor Parcului. Situl Natura depaseste suprafata Parcului cu vreo 6000 de hectare. Pentru acestea nu exista niciun plan, nicio masura de protectie, fiind la latitudinea exploatatorilor de padure si a ocoalelor silvice… ce se intampla pe acolo. Din noiembrie 2014, Administratia Parcului a fost obligata sa preia intreg situl. L-au preluat pe hartie, real acest lucru nu s-a realizat si pe teren lipsind mijloacele necesare: oameni, masini etc.
Aduceti-va aminte cand am scris de defrisarea de pe muntele Diham, defrisare efectuata la limita Parcului. Toate institutiile de mediu, ale statului, consultate pe tema asta, au spus ca nu este in Parc, ca defrisarea este legala, ca nu s-au respectat totusi niste reguli si au dat niste amenzi. Unul din versantii Capatanii Porcului, cum poarta denumirea acea inaltime acoperita de padure din zona Diham, a fost curatat total de lemn. Situatia de atunci a fost abordata de mine destul de decent, de echilibrat:
Aspecte din defrisarea de la Diham – poze dupa exploatare, imagini trimise de un prieten, care daca va dori, va scrie el ca-i apartin.
Si raspunsul Garzii Nationale de Mediu:
Am intrebat la Ministerul Mediului, ca exploatarea o fi ea legala dar ai voie sa tai asa, copac dupa copac, sa nu mai ramana nimic? Cei de acolo au zis ca este la latitudinea administratorului ariei protejate, el propune, el stie, el face si drege. S-a specificat in acte ca se va impaduri. Bun! Probabil o vor face in primavara!
Dar alta este problema!!!
Parcul Natural are plan, situl nu are plan. In Parc poti schimba anumite zone din protectie stricta in zone de dezvoltare durabila, determinat de anumite interese care iti dicteaza ce sa faci si tu de frica faci. In acea parte de sit, care era a nimanui de atata vreme nu se punea problema schimbarii destinatiei unor suprafete. In Parc se ia unul de tine ca defrisezi si construiesti, tu vii repede cu Planul si arati ca esti in zona de dezvoltare durabila. Le inchizi gurile fraierilor cu legea facuta in interesul tau.
Totusi, situl Natura 2000 Bucegi cu limitele sale si cu zonele sale a fost comunicat Agentiei Europene de Mediu in anii anteriori, constituind o obligativitate sa facem acest lucru.
Iata cum ne prostesc pe fata, ALCATUIND HARTILE LOR, nu cele comunicate institutiilor europene, specialistii mediului de la noi.
Ce vedeti in poza aceasta? Limitele sitului Natura 2000 Bucegi, zonele de dezvoltare durabila, locul in care se suprapun situl cu parcul… dar mai ales ca intreg muntele Capatana Porcului din zona Diham… are statut de ZONA STRICTA DE PROTECTIE. Acolo daca tai un bat, te cam duci la beci. Ei au ras un intreg versant. Institutiile de mediu ale statului au spus ca defrisarea este legala. Ok! Limitele siturilor Natura 2000 nu se schimba, le-ai comunicat celor din UE, sunt bun comunicate. Nu le mai modifici tu cum vrei! Am pus cercul alb ca sa se vada ca au taiat exact in acea zona. Deci nu le zicem alora de la EEA ca azi este zona stricta si maine le spunem altceva! Mai ales ca nu exista un plan de management al sitului, deci ei au comunicat exact cum arata situl.
Dar hotii astia destepti stiu ca suntem cu gura mare, ca nu ne scandalizam decat virtual si ne mint cum vor ei. Noi trebuie sa-i credem ca legea este la ei. Cei care nu mint si nu au cum sa mistifice adevarul sunt cei de la Agentia Europeana de Mediu. Ei au harta cum le-am dat-o noi in 2013. „Noi” am modificat fara stiinta lor acea harta si facem ce dorim pentru a multumi tot felul de interese contrare ordinii de drept, bunului simt, interesului national, social, cum doreste fiecare sa inteleaga.
Harta sitului postata si afisata prin diferite locuri de ai nostri este clar o facatura, harta reala este la acea institutie de mediu care gestioneaza siturile Natura 2000 din toata Europa. Uitati link-ul unde veti vedea ca au defrisat intr-o zona de protectie stricta:
Deci pe langa faptul ca noi ne agitam cu taierile de padure foarte tare… unii si daca ar face exploatare ca la carte, tot hoti ar fi numiti din pacate, fiind si multi pe langa legislatia de mediu, ca ne limitam la a posta comentarii plangacioase si poze… mai suntem si mintiti in mod mizerabil. Pai degeaba se duce omul ala de la Garda de Mediu sau de la Parc sa-si faca treaba cand tu, de sus, ii dai o alta harta cu situl. Ce naiba sa faca? Tu, de sus, legiferezi furtul, deoarece stii ca oamenii nu stiu cum sa caute, ce sa caute. Daca Bucurestiul transmite harta sitului in teritoriu, nimeni nu pune sub semnul intrebarii harta. Insa cand te uiti pe siturile din intreaga retea europeana Natura 2000, il vezi si pe al nostru cum este. Doar ca astia mai smecheri de sus, il tot ciuntesc ilegal, in functie de interesul lor.
Intrebarea pentru un procuror destept si fidel statului ar fi: cine a modificat harta sitului Natura 2000 Bucegi, pentru a multumi astfel de interese? Legislatia comunitara primeaza peste cea nationala, un sit Natura 2000 nu-l mai modifici tu ca vrei…
Este clar, astia de pe aici umbla cu o harta mistificata, prostiti de niste smecheri din minister care au tot felul de intelegeri cu marii exploatatori de padure etc. Cei de pe aici lucrand in institutii de mediu dau prin stampila lor aer de legalitate defrisarilor. Iti arata harta, ei sunt legea, tu nu ai dreptate… sesisezi neintemeiat.
Nimeni nu a facut mai mult rau Romaniei… ca proprii ei cetateni, pusi in functii de conducere!
Adrian, m-am lovit si eu de o problema similara cand incercam sa aflu cum e cu padurea de la Caminul Alpin. Pe harta agentiei europene de mediu acea padure aparea ca zona de protectie stricta, iar pe harta celor de la mediu ca zona de dezvoltare durabila. Am scris la vremea respectiva despre asta si nici acum nu m-am lamurit cum de pot exista asemenea diferente. In fine, jaful din Bucegi pare sa nu se mai sfarseasca, de fiecare data cand cineva deschide gura, autoritatile verifica in primul rand daca acea persoana nu are cumva un interes direct in zona… fix ca pe vremuri de trista amintire.
Intrebare…… De ce nu exista pe net o harta clara cu limitele si zonarea Parcului Natural Bucegi????? Oare de ce?
Cu greu am facut rost de o harta a PNB extrem de detaliata a Ministerului Mediului unde poate fi verificat foarte simplu ce incadrare are o anumita zona, harta fiind vectoriala poti merge in detaliu cat iti doresti.
ApreciazăApreciază
Pai da, astia din afara au datele comunicate de noi initial. Apoi noi ne-am prins de faza ca nu putem respecta ce am transmis, asa ca am modificat un pic mai mult, in functie de cine avea interes. Daca ar exista o astfel de harta ar sti toata lumea cum sunt limitati si zonati Bucegii. Dar hai, cu Parcul iti arata Planul, care este LEGE!. Scrie acolo ca este zona de dezvoltare durabila nu ai decat sa ceri explicatii in afara tarii, ca aici ei vor arata spre Plan. Dar cu situl, cu ce este in afara Parcului nu au Plan, nu au nimic. Este sit si atat, exact cum l-au comunicat ei. Intre timp insa, s-a gandit cineva sa nu mai fie sit si sa se poata taia. Asa ca a facut o alta harta si nu mai este sit, deci start la defrisare.
Daca intri pe site-ul Agentiei Europene de Mediu afli ca acolo unde s-a taiat este sit Natura 2000… si daca afli ce concluzie tragi? Ca in niciun caz astfel de lucruri nu se aranjeaza pe plan local.
ApreciazăApreciază
Uite, aici e harta de la noi de la Ministerul Mediului:
http://atlas.anpm.ro/atlas#
ApreciazăApreciază
Multumesc, Radu, poate le va fi de folos si altora.
ApreciazăApreciază
In Busteni si Bucegi cand aud de zone de dezvoltare durabila ma apuca brusc durerea de cap. Cuvintele astea deja imi produc spaima. Imi dau seama dupa cat a suferit Busteniul in ultimii 10 ani. Iar ce am vazut aseara la ProTv m-a scarbit profund. Pentru cei implicati a fost o grea lovitura de imagine. Am vazut minciuna, ignoranta, incompetenta, sarlatanie. Lucruri foarte grave pentru care acei oameni ar trebui sa zboare din functiile alea si sa ajunga direct in ancheta. La Caminul Alpin si-au batit joc de acea padure. Si inca vor sa isi mai bata. Isi bat joc si de locuitori si se bazeaza pe faptul ca toti tac si ca le-ar fi frica. Ei uite ca acum nu le mai este frica si de un an de zile sunt cu ochii pe acea padure. Un lucru este sigur. Oamenii astia nu au pic de respect pentru natura si oamenii locului. Este mare nevoie de schimbare si sper sa vina cat mai repede. M-a tulburat cand am revazut imaginile din Diham. Si mereu am starea asta cand vad si un singur copac taiat in mod inconstient. Ce pacat ca nu putem sa preintampinam asemenea lucruri. Si eu ma intreb mereu ce putem face. Aici la tine pe blog ma pot exprima direct si iti multumesc pentru asta. Trebuie si vreau sa facem mai mult pentru natura. Sunt surprins in mod placut de atitudinea oamenilor cand arat taierile de paduri si distrugerile din Busteni si Bucegi. De un an de zile sunt cativa oameni care s-au implicat serios pentru a face cunoscute toate aceste fenomene. Ce am vazut la tv este de fapt fata reala a lucrurilor.
ApreciazăApreciază
La Despre Mine sta scris de la infiintarea blogului in 2009, ca acest termen al dezvoltarii durabile are alt sens pe la noi.Se intampla ceea ce a vrut majoritatea sa se intample. Mie nu mi se pare nimic socant sau neasteptat. Mi-a fost clar de la inceput ce se doreste.
Cu mediul sunt o mana de bustenari, nu ai vazut ca nimeni nu zice nimic legat de apa clorinata? S-au agitat ici-colo cativa si atat. Crezi ca a sunat cineva la Primarie, macar? Eu zic ca nu! La Busteni, oamenii nu prea au curaj, nu i-ai vazut in reportaj? „Eu nu vorbesc, eu stau pe aici si mi-e teama”, atitudinile acestea vin din anumite motive. Oamenii au ales, deciziile lor trebuie respectate. Le place asa. Cei care nu au fost de acord cu acest trai si locuiesc pe langa Caminul Alpin, au facut sesizari si plangeri. Mai degraba stie Facebook-ul decat Busteniul ce se intampla la Caminul Alpin… ca nu intereseaza, oamenii pe aici traiesc in general pentru ei.
Legat de natura, trebuie sa gandim logic. Nu ne da mancare natura doar daca ne uitam la ea. Trebuie si niste investitii, dar cum in Bucegi investitiile cu cap au cam lipsit, nu mai este nimeni crezut ca vrea sa faca un lucru bun. Ca si cu exploatatorii de padure. Degeaba vine X si vrea sa taie exact cat a platit; cum il vede lumea cu masina cu lemne este „Nenorocitul! Fura!”. Am ajuns sa uram furtul de asemenea maniera, incat si lucrul alb tot in negru il vedem.
Ce se poate face cu Bucegii?! In primul rand este treaba unor autoritati specifice sa faca lumina prin aceasta arie protejata.
In al doilea rand, trebuie facuta o petitie clara, care sa cuprinda datele de identificare ale petitionarilor si in care sa se regaseasca toata aspectele considerata incalcari ale legislatiei de mediu. Cineva care stie foarte bine limba engleza trebuie sa traduca petitia. In aceasta forma poate fi expediata la institutiile de mediu europene. Asa se va intampla ceva, altfel nu se va intampla. Si ca sa fie credibila petitia, trebuie infiintata o pagina pe Facebook, si sa scrie fiecare un comentariu, sa aiba poza autentica… cred ca in acest caz nu mai este nevoie de date personale. Oricum trebuie sa fie cel putin 500 de persoane responsabile, curajoase. Si fara vrajeala cu mutatul Sfinxului sau biserica pe Platou, ci de lucruri intamplate, ca exemplu: asfaltarea cu bani europeni de catre directia silvica a drumului forestier Bolboci Mal Stang, bani cheltuiti exclusiv pentru a se accesibiliza proprietati private…
In al treilea rand trebuie vazut ce modificari se aduc in prezent Planului de Management care expira in acest an si trebuie altul la anul. Trebuie venit cu multe propuneri, trebuie mediatizata dezbaterea, sunt mii de oameni care cunosc bine Bucegii, deci s-ar strange niste propuneri foarte utile.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Este ireal ce se intampla!
IREAL!!!
ApreciazăApreciază
Trebuie gasit si antidotul pentru irealitatea asta in care ne tin unii!
ApreciazăApreciază
Interesantă observația. Ideea este că limita sitului Natura 2000 o depășește pe cea a Parcului Natural Bucegi, cea din urmă fiind ceva mai limitată. Din câte știu sunt reguli diferite de management între Natura 2000 (puțin mai lejeră) și Parcul Natural unde lucrurile ar trebui să fie mai stricte. Am pus pe linkul de mai jos o parte din harta zonelor de protecție din zona respectivă. Se vede clar că acel areal nu a mai fost inclus în parc. Zonificarea este cea oficială, roșu fiind zona de protecție strictă, galben de protecție integrală și verde de dezvoltare durabilă.
ApreciazăApreciază
Legislatia este mai severa in cazul Parcurile Nationale, in cele naturale este mai permisiva.Cu situl Natura 2000, suprafata la care ma refer, este altceva. Adica bucata aceea de padure defrisata legal, in sensul ca a avut acord din partea unor institutii de mediu, este in afara Parcului, la limita acestuia dar in sit. Raportarea autoritatilor romane de mediu catre Agentia Europeana de Mediu, intamplata la 5 ani dupa aderarea la UE, a constat in trimiterea hartii al carui link l-am atasat. Din acea harta, deducem ca Agentiei i s-a transmis ca zona in care a avut loc defrisarea este zona stricta de protectie. Intrucat Planul de Management al Parcului Natural Bucegi aprobat prin HG s-a referit exclusiv la Parc si nu la sit, rezulta ca acea suprafata din sit nu a fost inclusa/modificata prin lege. Ca atare, cineva intr-un birou i-a modificat statutul si asa s-a dat dreptul de exploatare.
Parcul Natural Bucegi a avut o alta zonare la nivelul anului 2007, apoi in functie de interese s-a schimbat aceasta zonare, adica la presiunea administratiilor locale din jurul Bucegilor, in perioada 2010/2011. In schimb, situl nu a avut nicio masura de protectie. Acest lucru cade de asemenea pe loc secund cand ne referim la defrisarea de pe muntele Diham. Intrucat situl nu are plan si nici nu a facut obiectul vreunei legi de modificare, acea suprafata de padure de la Diham, a ramas nemodificata. Si s-au intalnit niste smecheri si din pix au stabilit ei ca nu mai este zona de protectie stricta… iar chestia asta se traduce prin abuz si coruptie.
ApreciazăApreciază
Adrian ,infiinteaza din nou COMUNITATEA BUCEGI.Am spus la acel moment ca daca trimitem 10000 sesizari si se vor trezi cu doua camere de sesizari vor lua masuri aflind ca sunt multi care stiu de magariile lor.Pentru ca eu nu merg mereu pe munte accept sa semnez cu numele meu sesizarea facuta de tine.Au fost oameni(membrii comunitatii) amenintati de cei colorati.Nu cred ca vor avea curajul sa si puna in practica amenintarile.Eu zic ca merita sa incercam.Adevarul este ca SOCIETATEA ar trebui schimbata pentru ca ne putem manifesta doar la vot.Dupa ce i-am ales nu ne mai baga nimeni in seama si noi nu avem nici o pirghie ca sa-i dam jos,imediat ce au votat impotriva noastra.Este necesara inca o revolutie,dar de data asta vom sti pe cine sa impuscam.
ApreciazăApreciază
Aveti dreptate in tot ce spuneti, trebuie sa ma gandesc bine cum sa facem, trebuie constituit un ONG acesta ar fi un prim pas, sa existe o forma de organizare legala.
ApreciazăApreciază
Raman cu un gust amar de fiecare data cind vad documentare despre distrugerea naturii de la noi. De ani de zile, la anumite intervale, vedem emisiuni facute de Alex Dima sau Carmen Avram despre aceste lucruri. O tara intreaga le vede. Doar autoritatile se pare ca nu le vad sau nu vor sa le vada si nici sa se autosesizeze, iar daca totusi se autosesizeaza, atunci o fac de o maniera ineficienta si inconsistenta. Ministerul mediului doar mimeaza grija pentru mediu. Tin minte si acum cum arunca nervos cheile pe masa Lazlo Borbely atunci cind Alex Dima ii arata filmarile cu defrisari ilegale. Nu se intimpla nimc relevant in sfera protectiei mediului. Totul este ipocrizie.Romania are 13 parcuri nationale si nici unul nu functioneaza corect. De cind ma stiu aud de defrisari in Retezat, in Piatra Craiului, capre braconate prin Rodna, drumuri forestiere construite ilegal, constructii ilegale in Ceahlau sau mai stiu eu unde. In realitate nu se vrea. Ei vorbesc de dezvoltare durabila, intr-adevar un termen foarte prost inteles de politicienii autohtoni datorita culturii precare pe care o au. Si societatea civila are partea ei de vina, prin neimplicare si abordare superficiala a subiectului, plus lipsa de educatie ecologica. Si nu vorbesc doar de pantofari sau oamenii care fac gratar in weekend ci si de unii montaniarzi, din pacate. Eu am ramas neplacut surprins de cita mizerie am gasit pe Valea Alba de exemplu, acolo unde nu ajung pantofari, mult mai multa decit pe Jepii Mici ( in toamna aceasta). Ca sa se schimbe ceva ar trebui ca autoritatile sa aiba in componenta lor oameni impatimiti de munte si natura, nu indivizi ca primarul Busteniului sau seful cj Ialomita care au aparut in acea emisiune si care nu stiu sa vorbeasca decit de bani, intravilan, sosele si proiecte utopice cu statui inutile. In general cred ca solutia ar fi declararea parcurilor nationale drept sursa strategica, ca atare controlata de foarte putina lume, doar de la centru, direct de ministerul mediului, fara intermediari ca parimarii locale si consilii judetene sau alte autoritati cu putere de decizie, cu atit mai mult cu cit legislatia de mediu este interpretabila si lacunara.
Felicitari pentru implicarea activa! Faci o munca de Sisif direct sub ochii indiferenti si porcini ai autoritatilor. Daca te pot ajuta cu ceva, nu ezita sa-mi scrii.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Exact ce spuneam intr-un comentariu anterior. Sunt atatia oameni de munte, normali si cu tot felul de propuneri utile, incat hotii astia intentionat nu vor sa se consulte cu acestia pentru ca pot spune si pot veni cu ceva util/folositor. De fapt, cand esti hot si pus pe furat, nu ai nici bun simt, nici educatie, nici scrupule, nu-ti pasa de nimeni decat de tine, nu vrei decat sa furi mai mult. Pe fata spui povestea cu protectia mediului si pe la spate furi cat se poate. Am vazut ca se taie si in parcurile nationale, ca marile ONG-uri de mediu vand ursuleti si nu mai stiu ce obiecte, in loc sa faca lucruri serioase. Ideea ta mi se pare foarte buna, ariile protejate sa fie coordonate de la centru si pe aici sa se faca doar paza, nu sa se emita acte.
Multumesc foarte mult pentru aceste randuri, sunt in mod cert in rezonanta cu gandurile oamenilor impatimiti de natura, munte, mediu. Daca o sa fie nevoie, iti voi scrie, multumesc inca o data. Important este sa facem fiecare ce putem, acolo unde se poate. Cu ONG-urile, ca revin putin la ele, inclusiv autoritatile locale au infiintat astfel de structuri, pe care le-au denumit „de mediu” si le-au dat tot felul de lucrari… intelegi mai departe. Trebuie o mobilizare a societatii civile, bazata pe concret nu pe virtual: unii fac reclamatii si sesizari, altii promoveaza pe internet ilegalitatile pentru a atrage si alte persoane cu aceeasi gandire, si o alta parte trebuie sa posteze pe forumuri si alte site-uri europene de mediu. Trebuie facut totul perfect legal si in aceasta legalitate un scandal cat mai mare. Cand strici imaginea institutiilor de mediu pe plan national si european, vinovatii vor fi imediat dati afara din sistem. Ca daca te rezumi la proteste si petitii, pana ii ia DNA-ul dureaza, si nici nu-i da nimeni afara fiindca au inlesnit furtul unora de la varf. Dar daca publici prin ziare franceze, germane, olandeze, forumuri din diferite state si care au pica pe noi, un articol tradus bine si intitulat de exemplu: „Ce facem noi cu banii vostri, fraierilor!” … apoi incepi sa spui cum Directia Silvica Dambovita a primit fonduri europene si a asfaltat un drum forestier (asta e oricum ceva unic in tara, ca o structura Romsilva sa asfalteze padurea!) nu pentru a proteja mediul ci pentru a accesibiliza padurile si proprietati private, sar cititorii straini de 10 metri in sus 🙂 Pentru ca aia au educatie, o constiinta. Aici nu ai nicio sansa sa fii bagat in seama, daca mai toti sunt hoti sau subjugati de acestia??? Dar cand se vor vedea in presa europeana, sa vezi atunci…
Saptamanal sau bilunar cate un articol din acesta, (ca informatie si fapte ilegale sunt destule!), si sa vezi presiune din exterior. Plus ca si alti ecologisti din tara vor urma exemplul si vor face la felul cu zonele protejate de pe la ei. Si paralizezi toata mafia verde si nu numai. Bine, trebuie mai multi, vreo 100 de persoane cel putin, pentru ca la o mana de oameni este usor sa le inchizi gura. Ii da o bataie cativa si l-au bagat in spital, sau il lovesc cu masina etc.
Trebuie sa stii ca in Polonia, tot asa niste smecheri din institutiile statului au taiat o padure si au facut sosea fiind sit Natura. Si nu stiu ce s-a intamplat, dar aia au luat asfaltul si au plantat alta padure, la presiunea institutiilor de mediu europene. Noi ii pacalim la toate capitolele pe europeni, le raportam una si in teren facem altceva.
ApreciazăApreciat de 1 persoană