Se intampla ceva cu jnepenii de pe Platoul Bucegi?

Nu stiu daca a mai observat si altcineva. Ma gandesc ca trebuie sa mai fi vazut si altii.

Care este problema, de fapt… in vara lui 2013 am observat ca multi jnepeni din zona Piatra Arsa incep sa se usuce. Vedeam pe versantul plin de jnepeni din apropierea Vf. Jepii Mari cum jnepenisul incepea, ici-colo, sa-si schimbe culoarea. Atunci am pus acele semne de uscaciune pe zilele caniculare. In vara lui 2013, pe Bucegi, a plouat foarte rar.

Acum, in 2014, desi a plouat foarte mult in aceasta vara, ritmul de uscare a jnepenilor a inceput sa fie mai evident. Nu pare a fi o uscare naturala, adica sunt fie prea batrani, fie nu au avut conditii prielnice. De altfel, aceasta specie este adaptata perfect la conditiile de viata existente la o asemenea altitudine.

Prin urmare, nu este un caz izolat, ci unde privesti, vezi clar ca se intampla ceva, ca jnepenii incep sa se usuce… nemaivazand asa ceva de cand cutreier eu muntii acestia, m-am gandit sa-i intreb, despre ce se intampla, daca se intampla 🙂 pe cei de la Administratia Parcului si pe cei de la Agentia pentru Protectia Mediului Prahova. Nu mi se pare un proces de uscare survenit natural, in mod obisnuit. Sunt zeci de cazuri pe o suprafata cuprinsa intre Vf. Jepii Mari -Canton Schiel-Complex Piatra Arsa.

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNGAcolo ar fi Vf. Jepii Mari, un sfert din suprafata aceea verde a inceput sa se usuce inca de anul trecut

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. fosile spune:

  Nu peste tot sint locuri bune de construit ceva.
  Eventual sa iei probe de sol din zonele alea si sa le duci la un laborator.
  Si probe de plante tot pentru un laborator (botanic) daca este prin zona.
  Nu-i destul ca s-au uscat padurile de castani din Maramures, incep sa se uste si plantele specifice cu o mare longevitate?

  Apreciază

  1. Asa este. Va veni cineva si se va ocupa de aceste lucruri, este posibil sa fie o boala, un atac al unor insecte. Acum este destul de frig, a cazut primul strat de zapada… bine, cred ca azi s-a topit. Multumesc.

   Apreciază

 2. Nautilus spune:

  Poate fi o boală fungică, Sphaeropsis de exemplu sau Dothistroma (la ultima ramurile de jos sunt mai goale, ca la jneapănul din penultima poză). Mai simplu decât analizele de laborator poate fi să vorbești cu un inginer silvic, trebuie să cunoști vreunul.

  Apreciază

  1. Ieri, am aflat ca si altii au observat dar nu si-au dat seama ce poate fi… si ei lucreaza in domeniu. Da, stiu o persoana foarte bine pregatita in domeniul silvic, doar ca nu profeseaza… are un job mai bun in alt domeniu 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.