Petitie despre cum sa ne luptam cu Biserica, despre cum trebuie sa luptam impotriva credintei stramosesti!

Motto: „Cea mai mare inselatorie a celui rau a fost aceea prin care i-a convins pe oameni ca nu exista!”

Am scris  in articolul din data de 13.09.2014 ca se va ridica o bisericuta pe Platoul Bucegilor, peste drum de baza salvamont de la Baba Mare. Multi mai cred si acum ca se va ridica acolo o manastire, ca vor fi constructii bisericesti grandioase, intocmai ca la muntele Athos.

Am cel putin 10 articole in care am criticat anumite atitudini bisericesti, i-am innebunit cu ele pe prieteni, nu mai zic pe altii. De ce ieri am zis de lacul cu pesti de la manastirea Caraiman si azi sustin ridicarea acelei bisericute? Poate ca este mai util pentru aceia care au o astfel de intrebare sa citeasca un comentariu din articolul de sambata, scris de mine ca raspuns d-nei Felicia Farcas. Daca un preot este surprins cu o enoriasa cine stie pe unde, sau se pozeaza la brat cu un politician, si condamnam astfel de atitudini… nu cred ca a doua zi ar trebui sa nu laudam un alt preot care are grija de nu stiu cati copii abandonati. Cazurile difera, nimeni nu este perfect, nici macar Biserica.

Mi se pare nu o ratacire, ci o manipulare grosolana sa ne aliem mai multi si sa ne opunem Bisericii, pe considerentul ca vine popa cu botezul si-i dam bani, sau ca Guvernul le da nu stiu ce sume din banii cetatenilor, ca le dam bani preotilor pentru nunti, botezuri, inmormantari. Adica, mi se pare o eroare sa spunem ca toti ai Bisericii sunt o apa si un pamant, ca sunt pusi doar pe luat bani. Dincolo de manastiri fastuoase, de comportamentele gresite ale unor reprezentanti ai sai, nu trebuie sa uitam ca Biserica Ortodoxa nu vine dintr-o hotarare de guvern, ea se identifica cu spiritul acestei natiuni. Mereu oamenii au fost uniti de aceasta biserica, ea pastrand multe urme ale trecutului, si datorita ei avem astazi multe parti din istoria nationala. Nu degeaba Stefan cel Mare ridica biserici dupa fiecare lupta castigata… acestea nu erau doar exprimari materiale de multumire catre Dumnezeu, ci si niste cetati ale credintei stramosesti. Biserica nu are cum sa fie perfecta, pentru ca tot oameni sunt si in ea.

SAMSUNGBisericuta de la Baba Mare… Este doar un model, asa va arata cea adevarata

Din cauza nivelul de trai foarte scazut si a dezamagirilor populatiei, clasa politica nu a facut decat sa fure si sa minta de la Revolutie incoace, oamenii isi indreapta nemultumirea si furia spre Biserica. Sunt atatea reportaje care arata cum gresesc slujitorii Domnului, infinit mai putine decat reportajele cu ce face bine Biserica. In pofida acestei decaderi morale a societatii si a multor valori inventate, oamenii inca mai cred in Biserica si sunt inca foarte multi. De aceea, mai trebuie sa ni se ia si credinta in Dumnezeu, sa fie murdarita orice tangenta cu Acesta, ca sa fim un popor fara nimic: de istorie nu ne mai pasa, milioanele de eroi cazuti pentru apararea acestor pamanturi romanesti nu mai conteaza, resursele naturale le-am instrainat, padurile le-am taiat, s-au dus la fier vechi fabricile, am devenit o natiune de consumatori statici, decat sa sadesc ceapa si sa o ingrijesc luni de zile, mai bine dau 2 lei pe kilogram… ne-am deprins cu niste comportamente si atitudini nespecifice.

Acum am vazut ca apare o petitie semnata de peste 1000 de persoane denumita: „Spune NU construirii de biserici in Parcul Natural Bucegi”.

Daca i-am lua pe toti aceia care au semnat petitia la intrebari, putini ar fi aceia care ar avea niste raspunsuri argumentate. Majoritatea au semnat pentru ca au ceva cu Biserica, au judecat intreaga Biserica dupa faptele unora, intoxicati de televiziuni si de articole pe net. De fapt, este cum am zis. Trebuie sa ne pierdem si credinta seculara si sa traim dupa propriile principii care nu ne obliga cu nimic… traim cum vrem si apoi ne reincarnam sau intram in alta dimensiune. Este mai greu cu religia, ea obliga si alte cele.

Initiatorii petitiei sunt doi domni din Targoviste. Ei nu vor biserici in Parcul Natural Bucegi, doar ca acestea sunt pe aici, unele, de dinainte de a se naste ei. Avem schitul Sf. Ana, la marginea Parcului-manastirea Caraiman, in inima muntelui-manastirea Pestera Ialomitei, la Cota 1000 avem manastirea „Inaltarea Domnului”… si, poate, mai important ca orice: Crucea de pe muntele Caraiman. Vrei, nu vrei, pe aici au murit mii de eroi in Primul Razboi Mondial, vrei nu vrei, viata monahala a fost in Bucegi de sute de ani. De ce mai mergem la Crucea de pe Caraiman, daca avem ceva cu Biserica, de ce nu se face o petitie ca aceasta sa fie daramata, pentru ca se inscrie pe acelasi drum, al prezentei crucii prin Bucegi. De ce nu s-a ridicat un mausoleu mic pentru eroii cazuti si s-a ridicat o cruce impozanta? Pentru ca toti aceia care au murit erau nu doar soldati, ci si ostasi ai credintei stramosesti. Intreg Bucegiul reprezinta o biserica milenara a neamului… aceasta se invata din carti si se traieste pe potecile muntelui!

Petitia aceasta a demarat foarte prost, dintr-un impuls de ura contra Bisericii, distorsionandu-se ideea de baza. Sa recapitulam putin istoricul, pentru ca de la Targoviste nu se vede prea bine ce este pe Bucegi:

Un calugar de la manastirea Caraiman a dorit sa ridice un schit pe Platoul Bucegilor. Asta se intampla acum cativa ani. S-a tot plimbat pe usile Primariei din Busteni, pana cand administratia locala i-a pus la dispozitie actualul teren din apropiere de Baba Mare. In timp, reprezentantii Bisericii, si, in special, ai manastirii Caraiman, au ajuns la concluzia ca nu se preteaza la altitudinea de 2200 metri un schit. Pentru ca pe Bucegi, conditiile de viata nu sunt ca jos, la manastire, schitul urmand sa fie subordonat manastirii sus-mentionate. Astfel, s-a convenit sa se ridice o bisericuta pentru cinstirea eroilor neamului cazuti prin aceste locuri, si unde odinioara era granita Romaniei cu Imperiul Austro-Ungar. S-au obtinut, asadar, pana in prezent, terenul, printr-o hotarare de Consiliu Local in 2012, si avizul Consiliului Stiintific al Parcului Natural Bucegi, in martie 2014. A mai fost intocmit un PUZ, care este spre aprobare la Consiliul Judetean Prahova.

Deci, aceasta este povestea reala!

Autorii, insa, incep petitia motivand ca din cauza acestor acte „s-au distrus si se vor distruge in continuare monumente ale naturii”. Ma indoiesc ca ar cunoaste semnificatia legala a termenului „monument al naturii”. Pe acolo nu exista niciun monument al naturii, este doar pajiste… dar, altfel, am putea spune ca totul este un monument al naturii. Sunt absolut convins ca autorii si multi dintre semnatari au actionat din impuls sentimental si nu au idee de fapt ce va fi pe acolo. In loc de o mica biserica, probabil ei se gandesc la nu stiu cate cladiri. Da, cu siguranta, daca s-ar fi ridicat un mare complex, cred ca trebuia impiedicat acest lucru, tinandu-se cont ca vorbim de un sit Natura 2000, unde activitatile umane trebuie sa se desfasoare astfel incat sa nu interactioneze negativ cu mediul. Acum, ca fac unii o biserica pentru cinstirea eroilor, mi se pare exagerat sa lansam petitii alarmiste.

Foarte interesant este ca autorii s-au emotionat cand au auzit ca se face o biserica si au inceput un demers impotriva ridicarii acesteia. Foarte interesant este, de asemenea, ca autorii au tacut malc atunci cand personalul manastirii Pestera a inceput sa ridice o uriasa constructie in mijlocul padurii, asadar, tot in Parcul Natural Bucegi, insa pe raza judetului in care se afla si autorii petitiei. Atunci nimeni nu s-a gandit sa initieze o petitie si in mijlocul padurii troneaza azi o constructie gigantica. O vedeti mai jos! Ea a fost inceputa in 2013 si este gata in 2014 🙂 Pe aceea nu a mai vazut-o nimeni. Eu am intrebat ce si cum, dar de unul singur nu poti sa faci mare lucru. Mie mi se pare ca la astfel de lucruri trebuie sa punem intrebari, nu la chestii de genul bisericutei de la Baba Mare.

1Constructie in Valea Ialomitei

In fine, cand nu stai multa vreme pe Bucegi si cand nici nu intrebi pe la diferite institutii, nu ai cum sa-ti faci o imagine clara. Actionand sentimental si fara informatie corecta, sansele sunt zero. Argumentele realitatii vor anula chiar si mii de semnaturi.

Daca as fi facut o petitie pentru ridicarea acelei bisericute, as fi postat imediat si planurile, sa vada lumea cum arata.  Daca as fi initiat o petitie impotriva ridicarii acelei constructii religioase, as fi studiat mai intai PUZ-ul, l-as fi publicat. Pentru ca aici sta pericolul, ce este in acel PUZ… oare nu cumva se folosesc unii de buna credinta a slujitorilor Bisericii pentru a-si promova propriile interese imobiliare in acea zona??? Si, oare, acum, nu stau si privesc din spate la acest spectacol? Umbla vorba ca un evreu, fost general, a achizitionat o suprafata mare de teren, mai jos, prin zona Babele si forteaza in sfera politicului pentru o HG. Asta stim sa facem cel mai bine, sa ne razboim intre noi, si apoi vine altul si ia totul, dezbinati nu reprezentam nimic.

Prin urmare, mie, care stau de mic prin acesti munti si cred eu ca mici realizari am avut pe aici, mi se pare acea petitie ceva extrem de superficial. Nu are argumente rationale… cu totul altceva era daca autorii petitiei ar fi demonstrat ca se profita de buna intentie a Bisericii si ca unii pozeaza in credinciosi. Dar nu mai vede nimeni atat de departe 🙂 Ei cum au auzit cuvantul „Biserica”, au luat foc 🙂

Eu sunt pentru ridicarea acelei constructii, unde se vor oficia slujbe de pomenire a eroilor. Nu as fi pentru, daca autorii petitiei mi-ar fi aratat ce este in acel PUZ, daca ar fi existat o argumentatie. Asa, pe vorbe spuse la nervi si fara o minima documentare, nu cred ca trebuie sa ne agitam prea tare, sa bagam in seama astfel de initiative. Se pare ca la lucruri fara acoperire, dar imbracate in limbaj ce atinge niste terminatii nervoase la cititori, ne solidarizam imediat!

Oricum, am cerut PUZ-ul!

34 de comentarii

 1. un.bolovan spune:

  Adrian, am urmarit un pic subiectul astazi…. si in mod normal as fi 100% de acord cu ce ai scris tu aici. Dar nu prea pot sa fiu, acum un an am scris de cei 3000mp:
  “Se aproba Arhiepiscopiei Bucurestilor darea in folosinta gratuita pe durata existentei constructiei (schit), a terenului in suprafata de 3.000 mp. pe platoul Bucegi Tarlaua 6 Parcela 66/2 intabulat in Cartea Funciara nr. 9243, pentru ridicarea unui schit cu hramul ,,Schimbarea la Fata (Taborul Bucegilor), ca schit pendinte al Manastirii Inaltarea Sfintei Cruci – Caraiman, situata in orasul Busteni, str. Palanca”.
  Citat din documentele primariei din Busteni.
  Pentru un schit sau o biserica nu-i nevoie de 3000mp, ci DOAR pentru O NOUA FABRICA DE BANI, cum scriam anul trecut aici:

  http://www.unbolovan.com/2013/11/10/fabricile-de-bani-din-bucegi/

  Repet, ai dreptate cu ce ai scris aici si as fi fost de acord cu tine, dar e vorba de 3000mp. Scrie negru pe alb. Vor incepe cu o bisericuta si in timp va fi un mini-Caraiman, ca doar se pricep oamenii…..

  Apreciază

  1. Da, asa ar arata lucrurile, dar totusi actele vorbesc. Erau 3000 mp pentru un schit, acum vor face o bisericuta pe acel teren ce are tot 3000 mp. Corect, apare acest semn de intrebare. Insa cine ar spune ceva de genul: „Fac doar o bisericuta, luati inapoi cei 2000 mp?”… cand a fost facut un PUZ, cand terenul a fost dat gratis? Nu prea cred ca vor face o mini-Caraiman, conditiile de la acea altitudine sunt mult diferite. Uita-te in ce fel este alcatuita baza salvamont din apropiere si cum scriau salvamontistii ca raman izolati pe acolo zile la randul. Personal, nu cred ca vor ridica niste constructii ca sa devina o mini-Caraiman. Dar nu se stie. Mai cred ca nu ni s-au terminat problemele, ca sa vedem un dusman in Biserica. Nu stiu, poate ar trebui sa fim mai toleranti, nu ma refer la tine, la noi, asa, in general, milioane de romani merg la biserica, de ce sa le aratam ca doar ce credem noi este bine? Sa creada fiecare ce doreste si sa mearga oriunde se simte bine. O biserica pe Bucegi nu este un lucru atat de rau precum asfaltarea lui DJ 713, ridicare de pensiuni si hoteluri, fapte la care ne puteam solidariza foarte multi. Tot personal, mi se pare un pacat, si unul mare, sa fiu impotriva ridicarii unei biserici, de orice cult ar fi ea.

   Apreciază

   1. un.bolovan spune:

    Din nou de acord cu tine, tocmai am ascultat declaratia lui Savin, NU exista deocamdata un PUZ – LOL. Eu personal, asa cum ma stii, sunt foarte tolerant dar am invatat ca nu poti crede pe cuvant nici autoritatile locale si nici pe „reprezentantul constructorului”. Ramane sa vedem. Un schit mic e oriunde binevenit dar tinand cont de experianta celor de la manastirea Caraiman orice este posibil, parerea mea. Au demonstrat ca stiu sa faca, ca au bani, la conditii meteo deosebite se impun solutii constructive pe masura, nu vad nici o problema in a folosi cei 3000 mp. Vom vedea. Biserica nu e un dusman, nu are cum sa fie, doar ajuta oamenii, mai nou da si credite enoriasilor.

    Staretul de la Caraiman spune ca a incercat oamenii sa convinga sa nu mai arunce bani pestilor. Am mai fost pe acolo dar nicaieri n-am vazut macar un afis cu „NU MAI DATI BANI PESTILOR”, in schimb la intrarea in curtea manastirii te intampina un automat de cafea si unul de dulciuri si racoritoare. Cred ca avem totusi cel putin o problema de comunicare… adica au cei de la Caraiman.

    E drept, o biserica mica nu face atata rau Bucegilor cat face si VA FACE DJ 713 asfaltat….absolut corect. Am fost de la bun inceput impotriva asfaltarii…Si parerea mea este ca daca Mircea Cosma nu se plimba un pic pe la DNA in acest an era deja asfalt pana la Babele. In fine, el mai nou ii compune poezii lui Ponta LOL.

    Dar toate trec, asfaltul a invadat Bucegii si pe o parte si pe cealalta, mai nou avem si parcari private, de ce n-am avea si o biserica?

    Romanii merg la biserica si stiu de ce dar uneori reprezentantii ei sunt jalnici…

    Si nu in ultimul rand, hidosenia aia de constructie din Valea Ialomitei unde este exact, eu nu am vazut-o ca scriam din prima zi de ea. E la fel de oribila precum hotelul cu acoperis albastru, absolut odios.

    Apreciază

    1. Nu, nu cred nimic din ce se spune, eu doar mi-am format o opinie proprie si o redau. Primarul, constructorul, turistii, etc, pot spune ce doresc. Ascult si compar cu ce cred eu, cu ce stiu, cu ce vad. Nu cred ca au o solutie tehnica pentru a ridica o biserica mare, un complex, la o asemenea altitudine. Poate ca au bani, dar nu cred ca-i vor risipi in varful muntelui in constructii uriase. Asta nu o stiam ca Biserica da credite enoriasilor 🙂 Este o gluma, probabil!
     Staretul a pus firma de paza sa stea pe langa lac si sa le spuna oamenilor sa nu mai arunce bani. Dar oamenii nu inteleg si arunca intruna. Am inteles ca au fost si afise, eu insa nu am vazut. In schimb, au fost prinsi enoriasi care luau din acei bani.
     Este interpretabila treaba cu automatele de la poarta. Nu mi se pare cine stie ce, adica atator sute de oameni ce vin zilnic acolo, poate le este sete si de unde sa cumpere ceva? Nu cred ca manastirea castiga ceva din aceasta treaba.
     DJ 713 a fost o mare eroare, de care putini si-au dat seama in acel moment… niciodata nu va fi gata, mereu se vor baga bani in el, are un impact negativ asupra intregului Platou. Nu avea cum sa fie acel drum de pamant spre Babele asfaltat, si nu are cum, pana nu i se schimba destinatia. Si asta nu o poate face Mircea Cosma, ca sigur ar fi facut-o de mult, doar stim ca are „boala drumurilor”. Ceea ce nu inseamna ca va ramane asa, cine stie, in cativa ani, ce idei le mai vin politicienilor.
     Acea constructie din Valea Ialomitei este bine ascunsa in padure, nu se vede din drum… pe unde este arhondaricul vechi, inainte de a cobori treptele pe langa un izvor.

     Apreciază

     1. un.bolovan spune:

      Cu creditele nu este o gluma, a fost stire.. am sa caut si-am sa-ti trimit cand am un pic de timp, dar chiar n-a fost o gluma….dar nu mai stiu prin ce zone ale tarii…

      Apreciază

      1. Multumesc, lasa ca o sa o caut si eu, am crezut ca vreun preot i-o fi imprumutat pe enoriasi 🙂

       Apreciază

 2. strasbourgel spune:

  Am auzit ca si jos in Busteni la manastire au planuri de extindere, vor sa mai construiasca un corp de cladire si din cauza asta vor mai taia din padurea invecinata.

  Apreciază

  1. Asta o spui asa… nu am auzit nimic si nu vad unde sa se mai extinda, este aproape inchisa pe laturi de constructii…

   Apreciază

   1. un.bolovan spune:

    LOL chiar ca nu mai au unde, cand treci de poarta te simti in alta lume oricum, inconjurata 🙂

    Apreciază

    1. Am incercat sa-mi dau seama unde ar fi, dar nu vad unde.

     Apreciază

     1. un.bolovan spune:

      LOL si ca sa fac putin misto, poate fac o centura a manastirii si dupa ea construiesc o alta fabrica de bani 🙂 🙂 🙂 ca tot e la moda centura si autostrada. Sau poate un circuit de formula in jurul manastirii 🙂 🙂

      Apreciază

      1. Nu cred ca mai au in plan alte constructii, abia ce au sfintit biserica mare.

       Apreciază

   2. strasbourgel spune:

    Nu o spun asa, crede-ma. Am auzit chiar din surse interne. Tarcul unde acum sunt animalele va fi desfiintat si acolo se va construi o noua cladire (din ce am inteles, pentru cazare) si toate animalele vor fi mutate in stanga manastirii iar pentru asta vor trebui sa mai taie din padure. In stanga manastirii cum te uiti la ea. Asta am auzit, si ii cred in stare.

    Apreciază

    1. Pare de necrezut sa ridice alte spatii de cazare, cand sunt arhisuficiente cele pe care le au. O sa-l intreb pe staret cu prima ocazie cand mai ajung pe acolo. In stanga manastirii nu mai este padure si deja au gard, o delimitare clara, nu au cum sa se mai extinda. Adica trebuie intrebat si stabilit foarte clar inainte de a trage o concluzie.

     Apreciază

 3. Grig spune:

  …Nu ridicarea unei biserici este aici problema, ci locul ales…

  Apreciază

  1. Te rog sa nu te mai obosesti cu scrisul, sunt atatea optiuni la dispozitie. Multumesc.

   Apreciază

 4. Camelia spune:

  „de istorie nu ne mai pasa”.
  Trist este că nici viitor nu prea avem.
  Şi sfâşietor e că mulţi au intrat, în viaţa asta fiind, în arena morţii, zi de zi încercând să vieţuiască dar pregătindu-se mai degrabă pentru moarte. Pentru mine ei sunt adevăraţii eroi.
  Nu ştiu cum ar fi o zi de mâine fără religie, făr’ de biserici, dar ştiu că mulţi pe pământurileastea nu au decât un trecut, unul prea lung, şi niciun viitor.

  Apreciază

  1. un.bolovan spune:

   Camelia trebuie sa te contrazic un pic sau nu, viitor e drept nu avem, trecut insa da…dar deja am spus ce-ai spus si tu, asa ca ma opresc…

   Apreciază

   1. Camelia spune:

    Nu cred că era nici nevoitor, nici „trebuitor” asta cu contrazicerea, dar o poţi face dacă nu-ţi dă gândul astâmpăr, dacă ai înţeles cu de-adevăratul ce am vrut să zic.

    Apreciază

    1. Radu, daca nu ai inteles… Camelia intrase sa comenteze in cu totul alt scop. Unul care nu o reprezinta, dar probabil i s-a parut distractiv.

     Apreciază

 5. Camelia spune:

  În memoria zile de vineri, cea care aducea muzica…Potrivit cu nişte chestii, versurile de ascultat cu luare-aminte.

  Apreciază

  1. Mda, o piesa muzicala in care Chilian incearca… si chiar si reuseste… sa ne spuna cat este el de idiot. Ceea ce nu ma surprinde, cel putin pe mine… o stiam de mult. Are si el cateva melodii mai rasarite, in rest, a vrut sa para inteligent si ironic, dar nu i-a reusit. Un vagabond fara nicio credinta si fara niciun pic de respect pentru istoria acestui neam, mai veche sau mai recenta.

   Apreciază

 6. Camelia spune:

  Câte o bisericuţă aş ridica în fiecare vârf de munte.

  Apreciază

  1. Si tinand cont de cate varfuri sunt in Bucegi le-am vedea de la zeci de kilometri distanta… o conditie de ridicare ar fi sa se traga in acelasi timp clopotele la toate, pentru linistea si bucuria enoriasilor credinciosi.

   Apreciază

 7. cosmin spune:

  Din pacate si eu cred ca nu i-si avea rostu ridicarea acelei biserici avind in vedere ca la SCHITUL DE POPI PESTERA sunt deja 3 biserici ridicate si cea din PESTERA. Eroii neamului pot fi comemorati cu credinta si respect in orce loc din tara asta in special unde au avut loc lupte grele si au murit romani .Cu banii cheltuiti pe acea bisericuta preotii de la CARAIMAN pe care ai iubesc si ai respect foarte mult inpreuna cu SAVIN puteau sa ajute oamenii saraci din BUSTENI si care din pacate nu sunt putini inlcusiv pe cei cu handicap care si acestia am vazut ca sunt destui in oras .Nu pot sa fiu de acord cu semnatarii petitiei probabil ca ei habar nu au ce preoti deosebiti exista la manastirea CARAIMAN .

  Apreciază

  1. Daca era un plan de ridicare a unor constructii, nu mergea singur actualul calugar Serafim pe la Primarie sa ceara un teren. A fost un demers solitar si, ulterior, la el s-au raliat si alti reprezentanti ai Bisericii, nu in ideea de a ridica o manastire ca la Caraiman. Pe atunci, daca tin minte, Serafim nu era personaj monahal, parca la sfarsitul lui 2012 a fost primit in obstea manastirii, pana atunci era ucenic. Cu luptele, pai si pe Bucegi au fost destule, si prin imprejurimile Busteniului… Da, este buna propunerea dvs. cu ajutorarea saracilor, dar nu avem cum sa le spunem noi ce sa faca, astfel de lucruri se simt si apoi sunt realizate. Ma indoiesc ca nu ar fi facut si astfel de fapte, dar mereu este nevoie de ele. Mi se pare, oricum, geniala exprimarea: „inclusiv pe cei cu handicap care si acestia am vazut ca sunt destui in oras” 🙂 🙂

   Apreciază

 8. fosile spune:

  Adrian, cred ca esti inca sub influenta intilnirii si cunoasterii unor oameni de inalta calitate.
  N-are nimeni treaba cu credinta, cred eu, ci doar cu construirea a nenumarate biserici, bisericute si manastiri peste tot.
  Interesant, ca nu s-au gindit sa construiasca niste refugii sau adaposturi.
  Cert este ca avind o gramada de institutii de invatamint religios trebuie sa le asigure un loc de munca la fiecare absolvent.Dar, daca se poate in locuri prin care trece multa lume.Satele fara preot pot sa mai stea inca si sa sarbatoreasca pastele sau craciunul dupa o saptamina, chiar daca au biserica.
  In plus,amar de bani care merg de la buget in conturile bisericii ( care se autogestioneaza si nu plateste impozite) , sint in defavoarea sanatatii, a invatamintului etc.

  Apreciază

 9. Nautilus spune:

  În zilele noastre religiile tradiționale au din ce în ce mai puțini adepți. Se pare însă că s-a instalat deja un fel de cult al inteligenței; e foarte bine să fii deștept, să pricepi și să înțelegi și e rău să fii prost.

  Însă, după părerea mea, inteligența -ca și hrana și sexul- e făcută să ne lege de această lume, să ne adapteze și să ne conformeze ei. Nu putem trece ”dincolo” prin inteligență, mai ușor facem din rahat bici.
  Mai există cuvântul ”înțelepciune”, care înseamnă altceva, atât de rar că mai bine tac.

  Eu nu sunt un om prea dus la biserică, dar, când se construiește o biserică, sunt de obicei pentru.

  Apreciază

 10. cezar partheniu spune:

  Eu zic că nu e nevoie de un schit/biserică acolo. Este mânăstirea Caraiman jos în Bușteni, este mânăstirea Peștera… De ce ar mai fi nevoie de un schit acolo sus? Eroii Neamului au fost și sunt cinstiți printr-o mare cruce chiar de acum o sută de ani (de către un rege care nu provine dintr-o familie creștin ortodoxă). Mai bine ar fi refăcut Crucea Eroilor (despre care ai scris, vei mai scrie și vei mai face). Eu știu un principiu: întâi repari și întreții ceea ce ai de la generațiile anterioare și după aia (dacă mai sunt destule resurse), te apuci de ceva nou.

  Dacă îmi aduc eu aminte bine, călugării din vechime nu își construiau schituri cu aprobările statului cu tot felul de materiale moderne. Dacă nu mă înșeală pe mine memoria, Grecia este una din cele mai ortodoxe țări din lume. Sus pe Olimp este un schit chiar pe vf. Sfântul Ilie la 2800 de metri. Schitul este construit din PIETRE, NISIP și LEMN adică din elemente naturale. Mi-e greu să cred că acolo au fost necesare atâtea hârtii. Un adevărat călugăr și om al lui Dumnezeu trăiește cu puțin și cu bunăvoința și dragostea lui Dumnezeu, nu cu binefacerile date prin biserică (aici mă refer la instituția laică cu acoperământ religios). Știu că ai scris la un moment dat de un călugăr ce își făcuse un adăpost undeva în Postăvaru (sau cel puțin îmi amintesc de știrea respectivă). Mi se pare un adevărat călugăr/Om care din propriile resurse (plus cele naturale) se descurcă să trăiască în tihnă. Sunt multe astfel de exemple din trecut sau din prezent (părintele Ambrozie din satul Vârf, Năieni, Buzău, călugării de pe lângă mânăstirea Cozia, cei care inițial s-au adăpostit în Ceahlău sunt astfel de exemple).

  Dar să faci o biserică/schit acolo unde iarna e zăpadă de 2 metri și vânturile bat mai-mai să mute pietrele din loc… Știu bine ce spun cu asta :D!

  Mai scriu altă dată…

  Apreciază

 11. Tinel spune:

  Ma gandesc ca , dat fiind ale platoului si bisericii de acolo i se vor atribui ,,puteri vindecatoare” , asa cum sunt considerate multe biserici si manastiri…Odata faima raspandita , multi bolnavi vor veni acolo in speranta unui ajutor divin. Inevitabil , ei fiind greu transportabili ,se vor face demersuri pentru permiterea accesului auto sau chiar asfaltarea drumului pana acolo.Iar la sarbatori mari mijloacele de acces pe cablu se vor dovedi insuficiente … Cine ar indrazni sa ingradeasca accesul oamenilor la biserica si sa piarda multe voturi ?!

  Apreciază

  1. Tinel spune:

   Se pare ca a intervenit un filtru automat si mi-a ciuntit comentariul…ma refeream la faptul ca platoului Bucegilor i se atribuie niste puteri neobisnuite , puteri care s-ar rasfrange si asupra bisericii…

   Apreciază

 12. De ce sa nu retezam pomi in Retezat sa facem si acolo o biserica? Ca tot parc natual este si tot cu turisti. Nu? Daca tot se modifica statutul conform HCL de ce sa nu dam aprobare si la un mall langa biserica? Poate biserica va pune si ea intr-un final toti banii pentru constructie si nu va apela la mila enoriasilor prin chete. Sau finantarea va fi 100% din banii bisericii si nu la comun cu banii statului (asa cum se intampla in prezent la Catedrala Neamului). Poate la aceasta biserica vei putea sa mergi sa te inchini si sa lasi un acatist gratis… Sau prohodul se va canta si nevoiasilor nu numai celor ce-si permit…
  Da’ las’ ca vine Jiji cu Maibahu’ pe-acolo si n-o sa-i placa deh, ca e greu de ajuns si va tranti o sosea asfaltata sa planga si Transfagarasanu’ si Transalpina de ciuda. Si o sa fie la turisti in biserica aia de-o sa se stea la coada. O si vad pe tata (a se citi tzatza) Floarea pe Jepii Mici in peregrinaj la bisericutza ca deh, e cea mai cea din tzara. Da’ pariez ca s-au facut studii demografice de au zis ca ala e un bun loc de amplasare. Unde o sa se spovedeasca cabanierul de la Caraiman sau cel de la Babele? Da’ saracii salvamontisti? Unde o sa se incalzeasca ei spiritual? O sa se puna si transport pe cablu pana acolo? Sa preia putin din aglomeratia si asa mare de la telecabina din Busteni.
  Somerii de la Fabrica de Hartie (cei care au prins-o) si care n-au apucat sa se angajeze la noul magazin Lidl vor gasi o mancare sus, pe platou. Li se va da hrana spirituala sa dea atat copiilor lor cat si celor ce nu pot urca pe munte (invalizi, bolnavi etc).
  Lemnul utilizat pentru constructia bisericii va fi importat pentru ca taierea materialului lemnos din rezervatie este interzis. Dar stai! Primaria va gasi o firma a unui prieten de-al sotiei prietenului primarului care sa castige o licitatie incheiata in stil pur romanesc pentru aducerea materialului lemnos din alta parte la preturi care sa acopere eventualele spagi. Nu? Asa-i! Aveti dreptate. Vorbind de biserica nu putem vorbi de spaga. Ce naiba (oops!).
  Oricum, nu cred ca e atat de complicat. Totusi traim in Romania. Daca s-a gasit o metoda pentru a da aprobare constructiei unei biserici pe platoul Bucegilor, nu vad de ce nu s-ar mai putea face inca o inginerie prin care sa se desfiinteze Rezervatia ori pe o perioada limitata de timp, ori definitiv, ori pentru cele cateva hectare ce urmeaza a fi defrisate. Nu?

  Of, dragilor, nu stiti despre ce vorbiti. Am copilarit acolo, cunosc zona si ma doare sufletul sa aud vorbindu-se asa despre o minune a Romaniei care ar scoate mai multi bani din turism decat din religie.

  Apreciază

 13. fosile spune:

  De fapt ce tot povestim noi aici?
  Nu se opune nimeni credintei .
  Oamenii se opun ridicarii unei constructii cu alt scop decit specific zonei.

  Apreciază

Comentariile sunt închise