Zic eu „cel mai mare eveniment religios”, pentru ca la acesta au participat toate staretele si toti staretii manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor. Ceva incredibil… sa vezi asa ceva pe Bucegi. Dupa cum am ramas impresionat si de numarul mare de turisti existent pe traseele turistice… cred ca au fost mii de oameni astazi, intre Cota 2000 si Vf. Omu.
Am scris ieri despre evenimentul de pe Platoul Bucegilor fara intentia de a si participa. Totusi, desi mi-am propus sa stau acasa, neavand dispozitia necesara, cat si multa treaba, nu am reusit 🙂 Cineva avea nevoie de mine, pe munte.
Plec eu pe la 10:30, tarziu, adica. Lume foarte multa la telecabina… am ajuns si sus, trec de Sfinx, si acolo, tot felul de turisti, unii pe sus, pe stanca, altii, pe la baza ei. Vad mica bisericuta ridicata provizoriu inspre Baba Mare si ma indrept intr-acolo. Intre baza salvamont si acea biserica am intalnit un domn de la Jandarmerie, am vorbit putin, slujba nu se terminase…
Am stat de vorba si cu parintele Nicolae de la schitul Sf. Ana, l-am vazut si pe primarul Busteniului, alaturi de seful Administratiei Parcului Natural Bucegi, pe toti staretii si staretele… Intreaga slujba a fost condusa de arhiepiscopul Galatiului si Dunarii de Jos, I.P.S. Casian, in calitate de reprezentant al Patriarhului Daniel.
La final s-a vorbit foarte frumos despre eroii neamului, de regina Maria si de regele Ferdinand… pana aici pare un reportaj clasic, nu? 🙂
Mai departe…
Calugarul Serafim de la manastirea Caraiman, cel cu ideea de a se ridica o constructie in acest loc
A vorbit si primarul, a spus niste cuvinte frumoase… dupa care, pe o masa, erau niste cozonaci mari. Arhiepiscopul a inceput sa rupa din ei si sa imparta la cei prezenti. O bucata mare i-a fost data primarului, sa imparta si el. Bineinteles ca eu cu pozele mele ajunsesem langa primar, asa ca o parte din cozonacul lui a ajuns la mine. Ce face si „intamplarea” asta 🙂
Primarul impartind cozonac cu dl. Iuncu de la Administratia Parcului. Ultimul a vrut sa-mi dea si mie, doar ca aveam de la primar
Bun, si se termina evenimentul, eu intru in bisericuta din plastic si lemn, ce va fi demontata in zilele urmatoare, mai stau putin si plec spre… vf. Omu. Aveam de gand sa ajung pe muntele Obarsia… desi era ceata pe acel munte, tot am plecat intr-acolo. Merg ce merg si vad in dreapta, mergand pe pajiste, doi preoti: erau staretul David de la manastirea Caraiman si arhiepiscopul. Bine, eu ulterior am aflat cine era, intrebandu-l pe parintele staret David.
Cand drumurile ni s-au intersectat, m-am oprit sa le fac o poza… era ceva frumos sa vezi doi preoti in negru mergand prin acele pajisti. Dupa ce am facut poza, staretul David mi-a spus: „Sa pui o poza buna pe BucegiNatura” 🙂 M-am uitat la el, ma recunoscuse, si eu care credeam ca nu ma mai stie… in urma cu 2-3 ani am fost la dumnealui cu niste comisari de la Garda de Mediu, fiind o problema cu niste brazi gata sa cada pe manastire. Si uite asa, la pas pe Bucegi, Adrian cu un staret si un arhiepiscop, ordinea nu conteaza, ideea este ca Dumnezeu a vrut sa fie asa.
Staretul mi-a explicat… ce ma roade pe mine, lacul cu pesti si banii de acolo. Mi-a povestit cate eforturi au facut sa lamureasca oamenii sa nu mai arunce bani, dar degeaba. Astfel, au murit multi pesti intoxicati cu metale si, suplimentar, au fost surprinsi cetateni la furat, rezultand imposibilitatea de a stopa acest fenomen. Multe am vorbit cu parintele arhiepiscop si cu parintele staret. A fost o experienta unica. Am fost fratele Gabriel, ca m-a intrebat arhiepiscopul ce prenume am… si a ales sa-mi spuna Gabriel 🙂
Initial, au vrut sa vada locul bisericutei privind de mai sus. Trebuie sa spun ca nu se va mai face un schit, cum se vehicula, ci o biserica mica unde se vor oficia slujbe pentru diferite evenimente, in special acelea pentru eroii neamului… iar locasul de cult nu va fi deschis zi de zi.
Apoi, am tot urcat pe drumul spre releul Costila, pana la un moment dat, cand parintele arhiepiscop a dorit sa o luam de-a dreptul spre Crucea de pe muntele Caraiman. Cand am privit inapoi, am vazut o turma de oi care statuse si in timpul slujbei prin zona bisericutei. De data aceasta erau chiar langa constructie, arhiepiscopul subliniind „ca au sfintit acel loc”. Spre Cruce, am fost ajunsi din urma de un consilier patriarhal, astfel ca discutia s-a largit. Pe varful Caraiman am fost intampinati de o perdea de ceata, astfel ca planurile noastre nu s-au potrivit, de a vedea monumentul de pe acea inaltime.
Impartind iconite turistilor intalniti
Arhiepiscopul m-a intrebat cat mai este pana la monument si i-am spus ca 5-7 minute. Dupa cateva secunde, a spus ca trebuie sa coboram pana la Cruce, ca este ca si cum am privi la o manastire de la poarta. Astfel ca am coborat. In timp ce coboram, in calea noastra a aparut o femeie care a fost binecuvantata. Dansa ne-a spus ca a venit cu o lumanare si a aprins-o la usa monumentului, in amintirea eroilor. Parintele arhiepiscop i-a spus: „Ai facut foarte bine. Ai aprins o lumanare la Cruce, pentru eroi, si tie Dumnezeu iti va lua multe cruci de pe umeri”.
Pe terasa monumentului grandios, loc in care arhiepiscopul ajungea pentru prima oara, atat acesta, cat si ceilalti doi, au inceput sa cante si sa spuna rugaciuni, reusind sa-i mobilizeze aproape pe toti cei prezenti in zona Crucii de pe muntele Caraiman. Tineri ce fumau pe scarile monumentului lasau tigarile, turisti cu copii, oameni din toate categoriile, se alaturau celor trei parinti in mica slujba improvizata pe loc. Apoi, parintele arhiepiscop a luat lumanarea-candela aprinsa de femeia intalnita si toti cei de acolo s-au atins unii de altii, primii cu mana pe candela, si s-a spus de mai multe ori „Vesnica pomenire”, evident, cu referire la eroii cazuti in razboiul pentru reintregirea tarii.
Arhiepiscopul spunea ca trebuie neaparat deschis soclul monumentului si in interior sa fie amenajat un mic loc de rugaciune, sa fie si niste tablouri cu regina Maria si regele Ferdinand. S-au facut multe poze, turistii doreau sa faca poze cu cei trei reprezentanti ai Bisericii.
Crucea Eroilor, ridicata intre anii 1926-1928, sfintita la 14 septembrie 1928
Doi sinaieni, si ei placut impresionati de prezenta celor trei la Cruce
Cum la baza salvamont nu mai ajungeau cele trei personalitati religioase, s-a telefonat dupa ei, staretul David le-a spus ca sunt cu Adrian Bucegi Natura, cred ca deja toti isi puneau o multime de intrebari 🙂 Dar nu am planuit nimic, asa s-a intamplat sa fie. Nu aveam de unde sa stiu ca vor merge la Cruce, pur si simplu ni s-au intersectat drumurile si am mers impreuna mai departe. Le mai aranjeaza si Dumnezeu 🙂
Voi incheia spunand… ca maine se sfinteste biserica mare de la manastirea Caraiman, ca se poate trece prin altar… si postand doua imagini clare cu eroziunea/degradarea de la Sfinx. Trebuie doar comparat cu pozele de anul trecut. Mai privim si la anul.
Asadar, azi a fost un moment pe care il voi tine minte multa vreme 🙂
Si o poza de ansamblu, la rugamintea „Ursului Brun” 🙂
Buna Dimineata, prietene !
Ca de obicei , ne incanti privirea cu imagini superbe si informatii utile pe care noi, cei din ” Padurea nebuna” nu le-am sti daca nu ni le-ai aduce la cunostinta !
Felicitari pentru postare !
Multumesc pentru urare !
O Duminica minunata intregii tale familii !
Cu prietenie,
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Buna seara, stimate domn Aliosa!
Va multumesc foarte mult si va doresc o saptamana cat mai frumoasa!
Cu aceeasi prietenie,
Adrian
ApreciazăApreciază
sa fi vazut circul de la baza. mancau ceapa, branza, slana si intreaba un popa unde este inalt prea sfantu. cand au auzit ca sunt la cruce s-au schimbat unii la mecle. respect. esti mare.
ApreciazăApreciază
Da, ai un fel ciudat de exprimare… Poate ca acolo la sediul Salvamont au luat o gustare, esti cam rau 🙂
ApreciazăApreciază
Draga Adi in primul rind vreau sa-ti spun ca PRINCIPELE NICOLAE este incontestabil mai serios decit actualul presedinte .mam bucurat si de data asta vazind fotografiile tale ptr ca am vazut in ele citeva persoane cunoscute foarte dragi mie STARETUL DAVID si PARINTELE SERAFIN cel care a fost cu ideea sa se monteze crucea de pe vf. BUCURA . cu siguranta ca si GINEL afost acolo dar nu lam vazut in fotografii .astept sa primesc un email cu fotografiile de la cruce concertul la nai
MULTUMESC
ApreciazăApreciază
Prietene Cosmin, mi-a facut o impresie frumoasa acest principe. Pare un tanar constient de radacinile sale. Nu l-am observat pe dl. Ginel din pacate. Am auzit ca azi la Cruce a fost un mare concert la nai. Multumesc si eu, pentru prezenta, prietenie si comentariu. Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Tot sambata, in jurul orei 15, detunatura unui foc de arma a rasunat in toata Valea Cerbului, venind dinspre zona Acelor Morarului.
Saptamana trecuta doua lesuri fara cap au fost gasite in Valea Alba.
Se contureaza un tablou sumbru ….
http://www.carpati.org/forum/altele-12/capre_negre_moarte_in_valea_alba-4061/
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca ai revenit! Te rog foarte mult, de fapt nu stiu cum sa facem mai bine, dar imediat ce se aude un foc de arma, trebuie sunat la 112, de asemenea si cand se gasesc lesuri de capre negre, urs. Atunci pe loc trebuie facut acest lucru. Desi sunt sceptic ca va interveni cineva, nu se stie niciodata. Trebuie raportat imediat incidentul. Zona muntelui Moraru constituie un excelent refugiu pentru capra neagra, pe acolo si stau acestea pe versantul Acelor. Totul tine de structurile ce administreaza acea zona… de oamenii de acolo. Multumesc pentru link, o sa-l trimit si eu la Ministerul Mediului.
ApreciazăApreciază
Adrian, asta am si decis impreuna cu domnul cu care m-am intalnit, sa sunam la 112.
Astazi, navigand prin apele involburate ale net-ului, am gasit asta:
http://brasovromania.net/2014/09/brasov-finlandezi-austrieci-romani-si-germani-ucid-15-capre-negre-in-muntii-fagaras-transmite-le-un-mesaj/
Of, of, of …
Tu stii mai bine unde sa intrebi, este posibil sa fi primit si Bucegiul o anumita cota de vanat?
Dar chiar si in caz afirmativ tot e o nelegiuire. In primul rand pentru ca Bucegiul e parc national. Apoi pentru ca aceste capre negre cu pericliteaza niciun echilibru, deci nu exista justificare pentru uciderea lor. Iar decapitarea pentru trofee si abandonarea lesurilor este o crima care releva imbecilitatea acelor „vanatori”, exemplare ratate ale speciei umane.
Incep sa inteleg de ce pe 31 august vedeam zeci de capre negre (am o poza cu un ciopor de nu mai putin de 11 capre negre si iezi!) pe branele Costilei si ale Caraimanului, in zona Vaii Albe, pe care au urcat circa 20 de drumeti in acea zi,
in timp ce ieri, 13 septembrie, desi am fost singuri pe Brana Morarului (eu si fata mea), nu am vazut niciuna, absolut niciuna (si nici prin binoclu, pe versantul opus, cel al Costilei). Pe moment am fost contrariat de absenta lor totala, dar dupa impuscatura (care si pe noi ne-a speriat putin) am cam inteles de ce s-au ascuns toate.
ApreciazăApreciază
Sa stii ca uneori mi-am exprimat niste opinii destul de putin intelese, in sensul ca nu ma deranjeaza vanatoarea si sunt de acord cu ea, acolo unde este cazul. Iata cum vad eu: acolo unde ursii fac pagube, inclusiv ranesc sau ucid oamenii, acolo, in general, unde exista un numar mare de exemplare si cand impuscarea unui animal ar trece neobservata, sunt de acord cu impuscarea animalelor degenerate… dar macelarirea unor capre negre, adica sa le tai gaturile si sa le abandonezi, este dincolo de orice limita. In plus, trebuie stiut ca in muntii Sinaiei, ma refer de la Vanturis pana la Jepii Mari, s-au introdus periodic cantitati mari de hrana si sare, de ordinul tonelor. In paralel, s-a desfasurat o campanie de depistare a braconierilor, multi fiind prinsi si fiind azi cercetati penal, altii mutandu-se in alte zone, mai sigure. Aici, daca se aude un foc de arma, sunt cel putin 4 echipe a cate 2 persoane ce pot fi in teren in cel mult o ora. Daca acela care da informatia, o da la modul exact, nu au cum sa scape braconierii, sunt blocate drumurile de acces, potecile. Pot sa-ti spun ca in primavara au fost vazuti doi tipi cu arme prin padure… si cei responsabili de fondul cinegetic din zona Sinaia s-au dus dupa ei. Au inchis tot perimetrul… si totusi, au scapat. Stii cum? Au mers noaptea spre Poiana Stanei Regale, dupa ce li s-a transmis ca nu au cum sa scape, banuiesc ca de catre un angajat al unei institutii de mediu, si de acolo, un elicopter particular i-a salvat. Altfel, fii sigur ca erau prinsi.
In muntii Costilei, Moraru si Bucsoiu, nu a dus nimeni nici macar o bucata de sare, un bulgare… poate doar ca sa atraga caprele negre in acel loc, sa fie impuscate. In Abruptul Prahovean sarea a fost amplasata in peste 200 de puncte. Din pacate, institutiile statului nu au capacitatea de a reactiona in cazul unui astfel de apel al turistilor, dar tot trebuia sunat la 112, sa se adune sesizarile. Lucrurile se misca foarte greu, acesti angajati ai mediului nu au experienta traseelor de abrupt, in marea lor majoritate, deci, pana sosesc, un braconier, adica un om care are o conditie fizica excelenta, altfel nu ar vana prin vai si pe brane, are timp sa dispara… mai ales ca ia doar trofeul caprei negre. Cine il verifica in rucsac? Nimeni! Pare un iubitor al muntelui.
Imediat dupa o impuscatura, caprelor negre le trebuie mai multe zile ca sa-si revina, mananca stresate, merg la apa la fel. Sa stii ca Bucegii sunt parc natural si nu national. Daca ar fi fost national, lucrurile ar fi stat mult mai bine, totusi ma indoiesc ca acea vanatoare a fost un act legal. Caprele negre au fost vanate pentru trofeu si nu pentru carne, deci autorii sunt niste specialisti in materie, impatimiti… ceea ce nu reprezinta o scuza pentru ce au facut. Sunt sigur ca nu va fi nimeni tras la raspundere si ca singura salvare sta in mainile turistilor de munte, experimentati, dotati cu aparate foto care apropie foarte mult. Doar asa cred ca vor fi prinsi braconierii. Turistii sunt multi, sunt destui ce merg pe nemarcate, deci ii pot surprinde pe braconieri… de la distanta.
Un apel pe site-urile montane ar trebui sa sune cam asa: „sambata, haideti pe traseele din Costila si Moraru, cate 5, fie pe vai, fie pe brane”… este imposibil sa nu fie vazuti braconieri. Chiar daca nu sunt vazuti, confundandu-se cu alti montaniarzi, o asemenea prezenta umana ii incurca. Daca pana vine zapada, week-end de week-end, ar fi 7-8 astfel de echipe organizate, multe capre negre ar mai trai.
ApreciazăApreciază
Adrian, duminica a fost mai rau, si mi s-a confirmat de catre amici ceea ce au scris astazi pe forumul al carui link l-am pus in prima postare: zona Costila – Moraru – Bucsoiu s-a transformat intr-un adevarat poligon.
Ce propui tu, imbinarea drumetiei cu patrularea voluntara, suna bine. Multi iubitori ai muntelui nu ne simtim in apele noastre cu noua lege si poate in felul asta s-ar deschide o portita de colaborare intre administratie si muntomani, dar tare mi-e teama ca nu cumva chiar administratia sa fi aprobat in cadru legal niscaiva vanatori.
ApreciazăApreciază
Nu, Administratia Parcului Natural Bucegi nu ar transmite niciun raspuns la asemenea activitati: nici scris, nici tacit. Personalul Administratiei este insuficient, ca sigur ar fi fost si pe acolo cineva. In plus, este foarte bine „sa sustii” o Administratie fara fonduri cand ai interese de aplicat in Bucegi. Din pacate, aceasta institutie nu are un sef energic, dl. director Iuncu este de treaba, ori, in Bucegi, acesta este ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci: sa fii de treaba, cand sunt atatea de facut.
Ar trebui facuta aceasta colaborare nu doar cu ei, ci si cu Jandarmeria. La blogroll, unde am legaturi catre alte site-uri, vei gasi si blogul Comunitatea Bucegilor. Momentan, acea activitate este suspendata. Doar o chestie din aceea poate reusi, insa trebuie multi, foarte multi oameni dedicati, acolo unde nu poate merge unul, sa vina celalalt. Cand exista o astfel de presiune a societatii civile, si institutiile statului lucreaza. Apoi, desi eu am gandit acea organizatie fara contributie, trebuie bani. Oameni de o anumita calitate si bani. Nu-ti vine nimeni mereu pe munte fara sa-i platesti deplasarea, etc.
De vanatoare, in acea zona, raspunde Ocolul Silvic Azuga, foarte putini de acolo au insa treaba cu mediul, cu padurea. Daca a avut loc o vanatoare si a fost legala, atunci prevederile legale nu au fost respectate. Totusi, am spus mereu si o voi mai spune, nu trebuie avuta nici cea mai mica incredere in Ocolul Silvic Azuga.
Un site precum carpati.org poate mobiliza multi muntomani, dar fara bani, va fi o mobilizare pe termen scurt. Multi vor abandona in fata nesimtirii oamenilor responsabili cu protejarea Bucegilor, insa pot fi indreptati 🙂 Sunt atatea metode.
ApreciazăApreciază
Cand am vazut bisericutza, credeam ca asta e, s-a facut ca in minuni, peste noapte…totusi, era de plastic, deci putin fake :). Poti sa pui o imagine mai de ansamblu? nu-mi dau seama unde se vrea aceasta constructie.
Frumoasa si plimbarea cu cei doi prelati, si buna initziativa sa se deschida deva la Cruce, de fapt atunci am realizat ca acolo trebuia construita aceasta bisericutza, langa Cruce nu undeva aiurea prin Bucegi.
ApreciazăApreciază
Ce am ras cand ti-am citit comentariul prima oara 🙂 Responsabila cu minunea a fost o firma din Targoviste, probabil maine bisericuta nu va mai fi acolo. Constructia este/era la circa 200 metri distanta de baza salvamont de la Baba Mare, peste drum, spre Cruce. O sa caut o poza si o voi posta maine in acest articol.
Da, a fost frumoasa, timp de cam 2 ore si ceva, am fost acolo pe langa asemenea personaje, ascultand, studiind. Iar despre interiorul Crucii, oricum ar fi, trebuie deschis… turistii trebuie sa aiba neaparat un loc de adapost in caz de furtuna, schimbarea brusca a vremii. Multumesc 🙂
ApreciazăApreciază
Acum poţi muri împăcat, ai nimerit cozonac din mâna primarului, că văd că asta ţi-a stârnit o nesfârşită emoţie de-a dreptul copleşitoare, iar asta e bine, e semn al purităţii din tine.
Glumesc doar cu prima parte, cu ultima nu.
Aşadar, ai avut parte de o zi cu încărcătură specială, pentru care ai avut o chemare.
Iar ce ai scris l-aş putea numi „Reportaj pe drumul inimii”.
ApreciazăApreciază
Buna gluma 🙂 Nu mi-a starnit o emotie coplesitoare ci am fost partasi la un eveniment cu siguranta unic, nu iti este dat mereu sa vezi atata suflare bisericeasca, si cine stie daca vom mai vedea ceva asemanator. Nu am cum sa gandesc rau in multe cazuri, chiar si atunci cand poate ar trebui, dar stii asta prea bine.
A fost o zi cu incarcatura speciala, asa este, si a continuat si azi. Nici nu iti dai seama cat de aproape ai fost cu acest titlu, poate ca dupa urmatorul articol vei face legatura. Saru-mana si multumesc 🙂
ApreciazăApreciază
Da, le mai aranjeaza si Dumnezeu sa se intample ceeace oamenii cred ca nu se poate intampla…Pe P.S. Casian il stiu de la sfintirea bisericii din satul meu natal, Ulmu – Braila. Este un „om” deosebit.
ApreciazăApreciază
In aceste doua zile, ieri si azi, s-a produs o schimbare majora in mine… Dumnezeu a limpezit niste ape tulburi din mine, exact cum spuneam aseara intr-un comentariu, s-a intamplat azi. Arhiepiscopul Casian are har, insa azi nu a fost doar atat, mi s-a intamplat si altceva, ce a pus capat unui an destul de greu.
Tot azi, printre mii de oameni aflati la manastirea Caraiman, I.P.S. Casian m-a recunoscut si m-a chemat dupa el, pentru a-mi da o veste buna si binecuvantare. Insa azi, Dumnezeu a facut si altceva, a pus capat unei nedreptati pe care o duceam nu doar eu, ci si altii din cauza mea…
ApreciazăApreciază
Da, totul e cu un rost, şi oricare lucru se petrece la vremea lui;asta despre ceea ce ţi s-a „întâmplat” legat de IPS Casian; chiar, ce semnifică iniţialele astea, iertată-mi fie ignoranţa?
Aşadar, ai trăit azi un adevăr, Adevărul adică,asta însemnând că ai trăit dumnezeirea.
ApreciazăApreciază
Pe langa faptul ca am stat in preajma celor mentionati, prilej de meditatie si nu numai atat, in altarul bisericii s-a petrecut un moment anume… nu stiu poate voi povesti, acum sunt putin cam bulversat sau dezorientat. IPS-Inalt Prea Sfantul, asa li se spune ierarhilor.
ApreciazăApreciază
Buna. Sambata chiar toata lumea a urcat pe Bucegi!!! Ha-ha. Pe la ora 14,30 eram si noi in zona Babele-Sfinx. Mi s-a parut si mie aglomeratie mare.
ApreciazăApreciază
Saru-mana!
Asa se pare 🙂 Era atata lume cum nu imi amintesc sa mai fi vazut 🙂 Deci ai fost si tu 🙂 Si a doua zi a fost la fel 🙂 Cred ca nu vor mai fi atatea persoane in Bucegi, in acest an. Acum a inceput scoala, nu mai sunt evenimente!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Personal ma surprinde acest elogiu adus Bisericii pe varf de munte!
Chiar asteptam sa spui ceva impotriva acestui lucru.
ApreciazăApreciază
Saru-mana, d-na Felicia!
Pe mine nu ma surprinde 🙂 Bine, inteleg ca atat dvs., cat si altii, poate vor fi surprinsi, contrariati. Insa intotdeauna am scris cum vad eu lucrurile. Nu sunt dintre acei analisti idioti ce o tin intruna pe un subiect si raman asa, incorsetati in prostia lor, nu mai vad nici bine si nici rau, vor doar sa se impuna ca niste vectori. Nu sunt nici ecologist nebun, sa scriu intruna despre melcul care trece strada si sa sun la 112 pentru a se opri traficul, nici nu ma leg de copaci, sa nu-i mai taie nu stiu cine, si alte comparatii.
Nu am nimic cu nicio Biserica, poate fi ortodoxa, adventista, musulmana, etc. Nu vorbesc fara sa stiu, nu scriu de dragul de a scrie. Am o alta viziune a lucrurilor, o alta logica. Azi scriu ca la manastirea Caraiman, pestii dintr-un lac au mai multi bani decat persoanele care cersesc la poarta manastirii, maine laud initiativa de a se ridica o bisericuta in cinstea eroilor neamului, poimaine ma arat contrariat ca mormantul unui staret este in paragina. Nu inseamna ca laud Biserica, nu inseamna ca am ceva cu Biserica. Redau doar ce mi se pare mie important. In plus, in acea zi am cunoscut un om care nu degeaba si nu prin relatii a ajuns arhiepiscopul Galatiului. Nu este calugarul Serafim de la Caraiman, care imi arata intr-o zi o poza cu un liliac si imi spunea ca a surprins un diavol… ceea ce nu m-a impiedicat sa scriu frumos despre el, atunci cand umbla pe munte cu un bucium si un toiag interesant sculptat. Nici de pe la Antene nu sunt, ca sa sucesc orice subiect si sa demonizez intruna pe oricine devine tinta, fie ca face bine, fie ca face rau. In acea zi, acolo, pe acel teren de la Baba Mare, a avut loc un eveniment religios semnificativ: au venit o multime de stareti si starete la sfintirea locului pe care se va ridica o bisericuta in care se vor face slujbe in amintirea eroilor neamului. Stiti, pe Bucegi si in Valea Prahovei au murit mii de soldati…
Mi se pare ca nu am elogiat cum trebuie aceasta initiativa, in conditiile in care putini mai sunt preocupati de trecutul nostru istoric. Biserica a avut puterea sa uneasca oamenii in acea zi si a realizat ceva minunat. Ca sunt multe alte lucruri gresite pe care le mai fac reprezentantii ei, aceasta este alta poveste. Lucrurile nu trebuie amestecate, pentru ca nu judecam dupa un singur aspect. Azi vorbim de cel pozitiv, maine tratam despre cel rau.
Pe Bucegi nu se va ridica o constructie uriasa, ceva de genul manastirii Caraiman, ci o bisericuta. Nu vad nimic rau in asta, bine ar fi sa o si faca si sa fie sfintita in 2016, cum s-a propus, la 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial.
Sper ca v-am lamurit.
ApreciazăApreciază
Nu inteleg de ce apar biserici in parcuri naturale.
De ce trebuie poluat mediul natural cu o cladire care nu are ce cauta acolo. Ca un facut in multe zone protejate popii se fac ca nu cunosc legea.
Dupa ce se ridica o cladire (chiar te rog sa afli daca va fi autorizata) apar altele, apar oameni, masini, mizerie etc.
Cum ar fi sa mergi pe munte si in loc sa te bucuri de liniste sa rasune clopote, toaca si mai stiu eu ce zgomote care nu au ce cauta acolo. Daca vrei sa mergi la biserica sunt mii, peste tot, chiar nu mai exista loc in tara asta fara popi si politica?
Legat de vanatoare, desi sunt impotriva acesteia, trebuie tinut cont ca de la 1 septembrie este sezon de vanatoare pentru selectie la capra neagra. Vanatorii iau doar capul din ratiuni fizice (e greu de transportat un cadavru in teren greu). De regula cei care vaneaza sunt straini, pentru ca autorizatia este scumpa pentru un roman.
ApreciazăApreciază
In Bucegi, viata monahala este de sute de ani. Biserici sunt dinainte de a fi declarat acest munte drept Parc Natural. Vor sa faca o mica bisericuta unde sa fie cinstiti eroii cazuti… si au cazut multi dintre acestia prin zona Bucegilor, dovada sta si Crucea de pe Caraiman. Deocamdata au avizul Consiliului Stiintific al Parcului Natural Bucegi si terenul de la Primarie. Bisericuta ar urma sa nu fie deschisa permanent, ci in week-end si la anumite sarbatori. Mai trebuie aprobat PUZ-ul de catre Consiliul Judetean. Cand s-a ridicat o mare constructie in padure, langa manastirea Pestera, putini au zis ceva, acum se fac petitii impotriva unei biserici de mici dimensiuni.
Cu vanatoarea, am inteles, este perioada de selectie, dar stii ceva? Nimeni nu stie de o vanatoare organizata, adica legala, prin acele locuri…deci este o problema. Ma gandesc, totusi, ca insotitorul la vanatoare al strainilor ar fi luat o parte din caprele negre… daca nu el, alti participanti la vanatoare. Asta daca era legal.Cine le-a luat capetele, a fost sa vaneze ilegal, asta cred eu. Daca era legal, acele corpuri se ascundeau sau se luau, nu erau lasate in mijlocul vaii. Nu le-a pasat, nu au avut timp, si-au atins scopul si au plecat mai departe.
ApreciazăApreciază