O avalansa de momente

Nu am sa prezint stire cu stire, in fiecare zi un alt subiect, ci asa cum sunt, toate deodata 🙂 Ce este mult nu strica uneori, si ce este putin nu ajunge alteori.

1. Mai intai sa va spun despre Proiectul de reabilitare a retelelor de apa, a conductelor de prin paduri, captarilor…s.a.m.d. de la Busteni. Am mai vorbit pe aici. Observatiile au fost trimise Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, insa va dati seama ca intr-un asemenea proiect, de multe milioane de euro, aceasta institutie nu are prea multe de spus. Motiv pentru care din tot ce s-a discutat pe aici, Agentia s-a referit doar la acel pesticid Lindane, care nu ar exista. Atat!

Toata lumea se foloseste de un act normativ mai vechi, si o da cu cerintele UE, obligativitati. Lasam acest aspect pentru ca este limpede ca are cineva o afacere cu statii de clorinare si ca anumite firme vor efectua lucrarile si au nevoie de acest pretext: SA BEM O APA CURATA! Oameni nesanatosi, sa purifici apele care ies din munte… Deci vor sa bem o astfel de apa si asta este, vom bea acea apa. Alte considerente nu au contat…si a fost emis acordul de mediu. A fost publicat pe site-ul Agentiei.

Evident ca l-am contestat…nu pentru ca nu vreau sa beau apa cu clor. Daca orasul Busteni si majoritatea cetatenilor sai vor sa bea astfel de apa, ce rost are sa ma agit eu. Insa, au fost omise niste lucruri si anume drumurile de acces catre captarile de apa, drumuri care se vor construi. In acte au trecut fie ca exista drumuri, fie ca acestea vor avea vreo 20-30 metri lungime. Minciuni! De exemplu, ca sa reabilitezi captarea din Valea Babei, situata la 3-4 km distanta de oras, ai nevoie de un drum destul de lung, care nu exista. Nicio solutie nu a fost cuprinsa in acte, pentru ca asa cum va spuneam nu acestea sunt prioritatile: cetatenii sau mediul.

Am contestat acordul de mediu printr-o simpla metoda: sa dovedeasca existenta drumurilor de acces catre captari si viitoarele obiective. Categoric cuvantul meu nu conteaza, prin urmare sa fie atunci ceruta o harta cu drumurile forestiere…asa se va vedea cum au mintit unii dintre sustinatorii proiectului 😉 In urma acestei contestatii, acordul a fost retras de pe site. Asta nu inseamna nimic, dau astia interesati cateva telefoane si s-a rezolvat. Insa urmatorul pas este sa-l contest in instanta, lucru pe care o sa-l fac imediat…Oricum nu ma costa nimic…le va fi imposibil sa demonstreze existenta drumurilor de acces, si vor trebui sa refaca documentatia de mediu, adica sa mai si protejam ceva din padure, nu sa punem buldozerul si drujbele pe ea. Au timp pana in primavara sa procedeze corect!

1In locurile indicate de sageti ar trebui sa se faca unele amenajari…problema ar fi ca nu exista drumuri de acces. Dar daca il consulti pe Vasilescu, normal ca el poate ajunge acolo foarte simplu, el poate chiar sa aplaude cu o singura mana. Ultimul banc ar fi ca el chiar are o explicatie despre cum s-a format Universul. Intr-o zi, cand nu avea dl. director ce sa faca, in afara de a privi cum se invarte telescaunul in gol, s-a suit pe hotelul Kalinder. Si acolo, cand nu l-a vazut nimeni, a dat un picior prin intoarcere in nimic si gata, s-a format Universul. Eu zic ca are suficiente calitati pentru a fi consilierul unui primar. Este chiar bun-bun! Pe cuvantul lui! 🙂

Asa se fac afacerile cu banii cetatenilor: te folosesti de necesitatile lor, ai vreo smecherie si cu producatorul de statii, iti pui firma sau firmele la treaba, mai folosesti si lemnul din padure…uite asa capusezi fondurile si prostii te aplauda, crezand ca pentru ei te ostenesti astfel!

Mai zicea Vasilescu unor angajati de la partia Kalinderu ca eu nu inteleg „ca ei vor sa dea apa la populatie”…cat am ras de chestia asta. Acest Vasilescu, este director la partie…este si consilier al primarului…este si cel mai mare zapacit din istoria orasului. Unul mai mare ca el nu exista. Ma’ trimisule, mai „Mesia”, sa bei atata apa cata vrei tu sa dai populatiei! 🙂

….

2. Am gasit o filmare recenta cu noul sef al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, dl. Dragos Ghimbas. Prin urmare, fostul pdl-ist dl. Buzea, a fost inlocuit cu fostul pdl-ist dl. Ghimbas.

In filmarea de pe 1.02.2013 il vedem live pe dl. Ghimbas, noul director al APMPH. Deocamdata fiind nou in functie, trebuie sa-i trecem cu vederea anumite aspecte 🙂 Citeste de pe o foaie, se vede clar ca nu stie despre ce este vorba, trebuia sa vorbeasca fara hartie in fata… Bine, dansul de fapt citeste comunicatul institutiei pe care o conduce, dar nu cred ca si-a dat seama imediat. A crezut probabil ca este vreo informare pe care i-o fac subordonatii. Cand colo, el citea chiar comunicatul emis de institutia sa, dar nu si-a dat seama decat pe la jumatatea filmarii 🙂

Oricum nu a inteles exact ce se intampla, dar asa este la inceput 🙂 Vedeti ca daca nu le dati acordul cu reabilitarea captarilor, nu mai stati mult in functie, punem pariu 🙂

….

3. Despre autostrada Comarnic-Brasov…iata ce a declarat Ion Tiriac la ProTV, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”. Il citez pe dumnealui fiindca este un afacerist de succes, intelege mersul lucrurilor, are viziune. „In ceea ce priveste planul autoritatilor de a termina autostrada Comarnic-Brasov pana in 2016, Tiriac sustine ca aceasta poate fi gata intr-un an si jumatate, cu conditia sa existe si bani si profesionistii care sa se ocupe.”

Poate o vedem si pe aceasta…acest lucru cred ca presupune anularea proiectului Busteni-Gura Diham-Rasnov, drum ce ar urma sa rupa suprafete de mii de hectare de sit Natura 2000.

Stiti, ideea nu este sa opresti dezvoltarea turistica, ci sa o pliezi pe cerintele de mediu. Insa la noi, majoritatea celor care se ocupa de aplicarea acestor proiecte sunt inculti, smecherasi transformati peste noapte in oameni de afaceri  si care mai devreme sau mai tarziu pierd tot ce au furat. Asta este problema, ca lasi astfel de oameni, care nu pun pret decat pe bani, sa distruga orice este in calea lor, doar sa obtina acei bani. Ca am fi scos-o noi la capat cu protectia mediului. Cel mai clar exemplu din Bucegi este cabana Podu cu Florile, ce a costat peste 20 miliarde lei vechi si care este…un mare nimic.

….

4. Un alt eveniment ce pe mine m-a surprins 🙂 a fost…o alta stire:

Presedintele Consiliului Judetean Prahova revendica…orasul Predeal. Probabil dupa modelul Babele, care cand sunt in Dambovita, cand sunt in Prahova. Va spuneam anul trecut ca am vazut niste acte ale CJ Dambovita si ale Primariei Moroeni si au dreptate in ce sustin. Potrivit actelor, ei nu au doar Babele, ci multe-multe hectare de teren inclusiv baza salvamont de la Baba Mare este pe raza judetului Dambovita. Incercand sa aflu si un punct de vedere al Primariei din Busteni…sa mai scriu?

Evident ca lipsa de transparenta, definitorie, a facut ca in raspunsul lor catre mine sa apara: ca nu exista cadastru :)) pe acea zona :)) Ce sa mai spui cand vezi astfel de minciuni? :))

3Orasul Predeal

Acum dl. Cosma vine si arata ca: „Predealul, logic, geografic, apartine Prahovei”. De asemenea, a mai adaugat ca Predealul a fost al Prahovei pana in 1968.

Nu a specificat insa si cum va intentiona sa demareze procesul de revenire a Predealului la judetul Prahova.

….

5. Despre „Lostrita din Bucegi” am sa va spun cateva noutati:

Incep intai cu seful Garzii Nationale de Mediu, dl. Daescu, il cheama Ovidiu eu l-am botezat Virgil…dar vine Pastele acum si poate ii daruiesc vreun caine prins de pe strada 🙂 Glumesc!

A trebuit sa pierd vreo doua ore ca sa-i explic acestui domn, care intelege putin mai altfel, povestea Parcului Natural Bucegi. Eu l-am invitat sa vizioneze acea filmare cu pestele mare prins in lacul Bolboci si sa faca o cercetare, sa intrebe, etc, si el s-a apucat sa citeasca literatura scrisa despre lostrita. Mi-a scris ca in nicio carte nu exista mentiunea ca sunt lostrite in Bucegi.

Eu, de altfel, cunoasteam acest lucru dinainte de a-mi spune dumnealui, dar nu il intrebasem asta. Il rugasem sa urmareasca filmarea. Daca unii nu inteleg, asta este, trebuie sa depunem eforturi sa fie si ei lamuriti. Iar daca nu exista mentiuni cu lostrite in Bucegi, asta nu inseamna ca respectiva specie nu a ramas blocata in amonte, spre izvoare, atunci cand s-a ridicat barajul de la Bolboci. I-am facut o paralela: nu exista carti cu viata pe Marte si cu toate acestea NASA a trimis un robot acolo de curand, pentru ca nu sunt obtuzi. In sfarsit, mi-am pierdut timpul cu el, sigur nu va pricepe nimic.

Digital CameraLacul Bolboci – iarna. Sub gheata respira lostrita hucho hucho ssp. Daesco 🙂

In schimb este si o veste buna, alti oameni ai mediului, o sa spun la timpul potrivit cine sunt, au facut demersurile necesare si in primavara o echipa a unui institut specializat o sa vina la lacul Bolboci. Acel peste din filmare are toate caracteristicile unei lostrite.

Pe de alta parte, nici Romsilva nu a facut mare lucru. La fel, a cautat prin carti, rezultatul fiind acelasi. Este si de inteles. Romsilva a asfaltat drumul forestier Bolboci Mal Stang, accesibilizand doar paduri virgine. Intelegeti? Nu este nimic pe acolo decat padure. Insa padurea are proprietari. Surpriza! Proprietarii sunt fosti directori de directii si ocoale silvice 😉 A doua surpriza este ca acolo se va ridica statiunea Nucet…un proiect foarte suspect, cu basme ca vin investitorii israelieni sa faca partii, hoteluri. Eu cred ca nu vine nimeni :)) Au strans unii bani din exploatari forestiere, prostitutie sau cine stie ce matrapazlacuri si vor acum sa prospere la o scara mai mare.

Va fi foarte greu sa se accepte ca este lostrita in apele Bolboci-ului. Dupa ce ca ai paduri virgine, specii protejate, habitate prioritare, sa te mai legi la cap si cu un astfel de monument al naturii…deci, presupunand ca este lostrita acel peste si ca mai sunt si altele in lac, Romsilva sau Administratia Parcului nu o vor recunoaste niciodata. Trebuie cumva sa prindem una si sa o filmam! Sa nu existe dubii…

….

6.  Din intamplare, am dat peste un articol interesant, despre creierul, memoria, mintea omeneasca. Stiati ca: „un om are, de regula, intre 10 si 100 de terabytes. Asta inseamna intre 10 000 GB si 1 milion de GB. Insa unii indivizi mai dotati de natura ar avea creiere cu o capacitate de pana la 2,5 petabytes, adica 2 500 de tera?”

Sau ca: „Fiecare neuron are o frecventa de un kilohertz, adica e de un milion de ori mai incet decat un gigahertz, cat are un smartphone destul de bun” 🙂

Articolul complet poate fi citit aici:

http://www.yoda.ro/alte-categorii/mb-creier.html

….

7. Am sa inchei cu doua imagini din imprejurimi. Superbe ambele!

1

2

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Ana Stefan spune:

    Cum ai reusit sa vizualizezi documentele cu Babele m-ar interesa si pe mine. In legatura cu lostritele, bunicul mi-a povestit ca ar fi auzit ca exista in Bucegi, cel mai probabil pe Ialomita inainte de existenta Lacului Bolboci.

    Apreciază

    1. Pai m-am adresat respectivelor institutii 🙂 Bine, la cate adrese le-am trimis in timp…oricum lucrurile s-au schimbat foarte mult, ca si acces la informatiile de interes public, in principal la Consiliul Judetean Dambovita. Din consultarea documentelor, reiese ca Babele reprezinta un aspect minor in tot acest litigiu, sunt zeci sau sute de hectare in discutie. Din punct de vedere juridic, sunt niste ilegalitati intamplate in zona aflata in discutie. Vorbim pe mail.
      Mai mereu am sustinut lucruri care au o baza cat de cat reala. Nu-mi amintesc sa fi povestit sau scris ceva doar asa, de dragul de a scrie. Am dat un punct de plecare. De altfel, nu trebuie sa fim specialisti. Urmarim acea filmare si comparam cu altele din afara, tastand pe Youtube „hucho hucho” denumirea latina a lostritei. Si oricine poate vedea asemanarea dintre pestele scos din Bolboci si aceia prinsi pe raurile altor tari.
      Avem asadar:
      1. filmarea
      2. parerile unor pescari care spun ca este lostrita
      3. comparatii cu lostrite din alte filmari
      4. pareri ale batranilor
      5. mentiuni ale mai multor oameni de munte, referitoare la existenta „pastravilor de un metru” in lacurile Bolboci si Scropoasa.
      6. ipoteza ca pe raul Ialomita, in Bucegi, sa fi existat aceasta specie de peste si sa fi ramas prinsa in amonte dupa ridicarea barajului.

      Sunt asa, la o prima vedere, suficiente elemente ca subiectul sa fie tratat cu putina responsabilitate. Deci nu este vorba de opinia mea, ca am vazut eu, stiu eu, si nimeni nu a vazut.

      Apreciază

  2. Mihaela C.P. spune:

    Cu apa cu clor ai dreptate, miroase de nu te poti apropia de ea :).

    Apreciază

    1. Va fi o poveste frumoasa aici la Busteni, cu aceasta apa cu clor. Va dura putin, pana se vor prinde oamenii :))

      Apreciază

  3. mariana spune:

    Am mai citit azi ceva, tot un fel de ştire din zona Bucegilor.
    În 26.02.2013, pe site-ul Mănăstirii Sinaia a apărut următorul anunţ:
    „Două dintre celebrele plăcuţe de la Sinaia pot fi văzute în muzeul mănăstirii noastre”.

    Nu cred într-o trecere a Predealului la Prahova, chiar dacă râul Prahova izvorăşte din această staţiune.
    Încă din 1950, Predealul a devenit parte a oraşului regional Stalin, din regiunea Stalin. Din 1960, denumirile acestora se schimbă în oraşul regional Braşov şi regiunea Braşov. În 1968 are loc noua organizare administrativă, pe judeţe, şi Predealul intră în judeţul Braşov.
    În plus, unitatea administrativ-teritorială Predeal cuprinde 4 localităţi : Predeal, Pârâul Rece, Timişul de Sus şi Timişul de Jos.
    De asemenea, el este inclus în Zona Metropolitană Braşov.

    Astfel de discuţii sunt generate acum de acest proiect de regionalizare şi descentralizare ce este în curs de a fi elaborat. În prezent există o împărţire în 8 regiuni de dezvoltare, dar d-l Liviu Dragnea, ministrul M.D.R.A.P., a declarat că acest număr nu este bătut în cuie şi că se face o analiză ce va dura luni de zile şi în urma căreia se va stabili exact numărul de regiuni administrative în care se va face împărţirea României, regiuni ce ar trebui să acceseze în mod direct, fără implicarea Bucureştiului, fonduri din bugetul U.E. pe perioada 2014-2020.

    E frumos lacul Bolboci îngheţat, un adevărat patinoar, natural, dar parcă mai frumos e vara, când se oglindesc în el toţi munţii din jur.

    Apreciază

    1. Multumesc pentru anunt 🙂 Probabil foarte curand voi fi acolo :)) Sa le vad…
      Nici eu nu cred ca va trece Predealul la Prahova. Exact la asta ma gandeam aseara ca Predealul mai are si Timisul si Paraul Rece.
      Este periculos iarna, lacul Bolboci, nu vreau sa spun mai mult :)) Am probat acum 2 ani. Raman la parerea ca lacul Bolboci, vara, fara barci sau fara un vaporas este doar bun de privit. De aceea nu merge nimic prin Bucegi, pentru ca fie sunt unii pusi pe hotii, fie sunt altii prosti gramada. Avem un lac superb si ne uitam de pe margine la el. Dupa mintea mea, as fi adus in prima faza vreo 50 de barci…

      Apreciază

  4. Camelia spune:

    De ce crezi că nu contează cuvântul tău? Mă îndoiesc că ar fi aşa, odată ce ai făcut din el o unealtă pe care o mânuieşti atât de bine, din calea căruia ce se mai feresc unii, ce se mai silesc să îl ocolească, pentru că e unul cu înverşunare.

    Apreciază

    1. Pentru ca sunt in joc sume mari de bani, si unii le vor obtine pentru ca vor face orice pentru ele. Legea se misca abia cand exista un prejudiciu, pana atunci nu exista metode de a preveni. Oricum, acestia care fac afaceri pe spatele mediului, induc in eroare pe foarte multa lume. Iar pe aici, multi au creierele spalate, nu stiu daca s-a folosit clor in cazul lor, dar ar accepta orice…doar pentru ca asa li se spune. Insa nu are rost sa ma agit prea tare cu acest subiect, orasul are destui sariti si cine stie ce vor face cand vor vedea curgand la robinete nu apa de munte ci apa cu clor. Deocamdata se amagesc ca poate nu va curge si la robinetele lor :)) Cand vor descoperi ca va curge cam peste tot, va fi o problema.
      Banuiesti ca pentru a da drumul la bani, nu conteaza ce spune X intr-un act de mediu. Cui pasa de asa ceva?! Daca nu accepta niste bani, sau nu face ce i se spune, il vor schimba din functie. Unii de fapt, de aceea si sunt numiti in diferite functii, pentru a inlesni furtul. Eu sunt un om al surprizelor, mai ales atunci cand stiu ca am dreptate. Si intotdeauna am aratat ca gasesc o solutie pentru a spune ce am de spus, indiferent cat de mari sunt interesele.

      Apreciază

  5. Camelia spune:

    Tu să crezi, suflet drag, să crezi într-un viitor cândva reparator şi să nu încetezi să lupţi pentru asta; tu nu eşti doar cuvânt şi mişcare, eşti o stare de spirit.
    Cât despre maladiile astea despre care ai tot vorbit, ale sistemului, să fii ca şi până acum un observator necruţător şi un demascator al lor…lucrezi atât de bine cu materialul oferit. Zâmbeşti?

    Apreciază

    1. Categoric, ca nu sunt doar legi omenesti pe lumea asta. Nicio actiune negativa nu ramane fara raspuns. Nu al meu, dar la un moment dat se intampla ceva. Eu cred in ce fac, este un crez stii bine :), si nu cred ca voi abandona pana nu obtin rezultate. Putin tot am zambit, pentru ca mereu imi place mai mult sfarsitul lucrurilor decat inceputul lor 🙂 Multumesc!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.