Pe la lizierele padurilor din muntii Baiului

Muntii Baiului, prelungirea ultima a Carpatiilor Orientali, desi nu sunt munti de talia Bucegilor au un pitoresc aparte…culmile prelungi, traseul de creasta si potecile ce insotesc lizierele padurilor.

In fiecare primavara, cu cativa prieteni, parcurg indeosebi bazinele hidrografice ale paraielor Valea Fetei, Sipei, Tufei, Valea Cainelui sau cobor spre Orjogoaia adica spre Valea Doftanei.

Muntii Baiului sunt unici prin farmecul potecilor de la limita altitudinala a padurii, poteci realizate de zeci de ani de animale, fie domestice, oi sau vaci, fie salbatice, indeosebi caprioare si mistreti.

Mai jos de aceste poteci sunt mereu copaci cu ciuperci ce de putine ori se vad si din poteca…

Vara, nu prea merg pe acesti munti, exceptand luna august cand apar afinele. Am gasit de cam 4 ani, sute de metri patrati de afinis, si desisuri pline de zmeura cum nu creste nicaieri in Valea Prahovei. Zmeura are bob mare si un gust aparte, diferentiat de ce apare pe piata. Si doar eu si cu un prieten culegem din acea zona…nu am vazut pe nimeni pe acolo in acesti ani.

Toamna, revin pe Baiului pentru a surprinde apusul pe Bucegi si mantia ruginie a padurilor, pentru a face un foc la o stana pregatind diverse mancaruri in linistea serii.

Mersul pe la lizierele padurilor din Baiu nu este ceva simplu, de fapt niciun lucru frumos nu este usor accesibil, uneori urci, alteori cobori, de si mai multe ori mergi pe curba de nivel, mai sunt rape cu pietris aparute in urma eroziunii…peisajul este schimbator si totodata linistitor, vezi tot felul de flori sau de animale.

Si astazi am parcurs o poteca pe langa o astfel de liziera…am mers ore bune, dar a fost atat de frumos, si vremea a fost perfecta, incat nu o sa pot reda decat o mica parte din aceasta drumetie.

O raza de soare strapunge intunericul padurii de conifere

Fagul singuratic, deja eram pe poteca

Copacii la aceasta altitudine cresc foarte interesant, se adapteaza pentru a invinge vantul

O ciuta de cerb curioasa…

Se si vede cum am intalnit o portiune presarata de rape…pe care am traversat-o in mai bine de 30 de minute

Eroziunea in unele locuri se accentueaza de la an la an, in alte locuri se diminueaza

O mica cadere de apa, care vara nu mai exista

Din nou pe poteca

Au mai mers si mai merg si altii pe aici, ce simt nevoia sa lase cate o urma a trecerii lor

Poteca se termina intr-o culme lunga ce cobora spre Sinaia…pana la urma pe niste drumuri forestiere am iesit in zona Golful Regal din Busteni 🙂

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Camelia spune:

  O rază de soare fericind pădurea, de parcă i-ar sta de veghe, aşteptând dorinţa de lumină. Parcă diurnul ar fi fost travestit în nocturn; asta am avut ca gând când am privit prima imagine.

  Apreciază

  1. Este ceva sublim, am stat multe minute, pozand si admirand acea raza din mai multe unghiuri. Uneori am sansa de a surprinde tot felul de lucruri.

   Apreciază

 2. Camelia spune:

  La tine totul pare a fi o aventură infinită, Adrian.

  Apreciază

  1. Camelia, eu incerc sa cunosc cat mai multe, ma refer la lucruri care sa-mi foloseasca si sa foloseasca prin mine altora, motiv pentru care aproape toate zilele mele devin un fel de aventuri. Nu pot sta linistit, cand imi vin o multime de idei…nu stiu daca ai vazut pana acum, dar eu nu ma plictisesc niciodata, desi vorbesc de timp liber, excursii, de fapt nu exista timp liber, mereu intreprind ceva. Daca stau, lucru foarte rar, pentru ca nu pot sa accept ratiunea de a sta pe un scaun, fotoliu, o vreme, atunci cine stie ce mai gandesc. Si daca sunt obosit dupa o drumetie montana, acasa tot mai fac cate ceva. Adorm doar pentru ca trebuie, e bine si asta, ca doar asa ma odihnesc, mai si visez unele chestii, ce devin idei pe viitor :)))

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.