O bucata de fier gasita pe Bucegi incita si acum imaginatia…

In toamna lui 2009 pe cand realizam o excursie destul de lunga am gasit o bucata de fier. De obicei imi plac astfel de ture, sa trec Bucegii din Valea Prahovei in culoarul Rucar-Bran sau sa merg pe crestele lor lungi de zeci de kilometri.

Dupa cum se vede si din imagine, aceasta nu crestea pe acolo, ci a fost o data prelucrata. Ciudatenia este alta: cine a carat acea bucata de fier, grea de circa 10 kg pana sus pe pantele muntelui, departe de orice asezare umana?!

De atunci, multi si-au dat cu presupusul, am auzit tot felul de speculatii.

Eu cred ca este un rest de teava de tun, cu toate ca nu prea seamana, nici de la anumite muzee nu s-a pronuntat cineva…

Ultima teorie pe care am auzit-o este ca ar fi un rest de fier dacic, prelucrat dupa o tehnica avansata, despre care recent la Moscova s-a tinut o conferinta…despre acea tehnica 🙂

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Silent Runner spune:

  Am gasit si eu o schija de obuz de vreo 2 kg sus in Sorica (cam pe unde se vad si acum transeele pentru artileria din primul razboi mondial).
  Din poza pare a fi o piesa de la un car, lagarul care era montat in interiorul butucului rotii din lemn. Ca o fi dacic sau nu, ramane ca specialistii sa-si dea cu parerea. Poate a ramas de la carele cu boi care au urcat piesele crucii de pe Caraiman.
  Daca mai ai piesa in posesia ta, pot sa incerc sa te ajut cu o analiza spectrala pentru a determina foarte precis compozitia aliajului. Poate in felul asta ne dam seama ce a fost. Pentru asta imi trebuie o bucata putin mai mare decat o moneda de 50 bani care va fi polizata pentru a curata oxizii si a ajunge la „carnea” piesei. Pot sa ti-o inapoiez ulterior. Bineinteles, nu te costa nimic.

  Apreciază

  1. Multumesc, piesa o am dar pe munte 🙂 Fiind atat de grea si mergand in cu totul alta directie am lasat-o intr-un loc ferit. Cu prima ocazie cand ajung pe acolo, dupa ce se topeste stratul de zapada (pe munte acum ninge!) o sa te contactez. Cred ca ai dreptate…trebuie sa fie de la o roata, dar nu am gasit-o nici spre Caraiman, nici prin apropierea acestuia…o sa-ti povestesc mai detaliat ulterior.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.