De 1 ianuarie – Traditii stravechi din Muntii Bucegi

Bucegii, cei mai vizitati munti ai tarii au pastrat secole de a randul o sumedenie de lucruri. Azi o sa ma refer la traditiile care sunt pastrate doar de putini oameni.

Au fost foarte probabil numeroase traditii, obiceiuri, dar timpul si-a pus amprenta pe acestea si nu au mai reusit sa ajunga pana in prezent. Sunt insa localnici, calugari, ciobani, oameni de munte, etc, care sunt pastratorii unor traditii frumoase…sa le zicem doar traditii si sa nu le interpretam altfel.

La o anumita varsta un astfel de om de munte isi alege un ucenic, un invatacel. Copilul este plimbat prin diverse locuri din Bucegi, pesteri, lacase de cult, asculta diferite povestiri, se impartaseste numai dintr-un anumit loc etc, devine pana la 18 ani un bun cunoscator al muntelui si al traditiilor.

Unul dintre momentele culminante in educatia lui este atunci cand este adus in fata unui minunat monument inchinat unei forte superioare: Sfinxul.

Daca il privesti continuu, in liniste, concentrat, contemplarea devine altceva. „Sunt oameni care vad ceea ce altii nu pot vedea, sunt oameni care pot face ceea ce altii nu pot face, sunt asa pentru ca un suvoi de energie se scurge spre ei”.

In data de 1 ianuarie trebuie sa fii primul care bea din izvorul unei ape. Adica trebuie sa bei apa din locul de unde acest izvor iese din pamant, din stanca. Acest lucru simbolizeaza intaietatea, unicitatea si in acelasi timp forta.

In data de 1 ianuarie este obligatoriu sa intri in altarul unei biserici ca sa te rogi, daca esti barbat, acest lucru simbolizand unirea cu Hristos.

Tot in aceasta zi trebuie sa te desparti de un obiect personal, la care tii. Acesta trebuie dat unei fecioare, ceea ce simbolizeaza ruperea unei parti din propriul sine in favoarea puritatii.

1 ianuarie este si ziua cand trebuie sa ajungi la Sfinxul de pe Platoul Bucegi si sa atingi cu mana acest monument, ceea ce ar simboliza legatura pentru inca un an cu acesta.

Ca sa se potriveasca toate in aceiasi zi este destul de rar, nu si imposibil.

De asemenea, mai sunt si altele in Noaptea de Sanziene, in Noaptea de Inviere, multe cunoscute dar si mai multe necunoscute…desi o data acestea devenisera ceva obisnuit in viata cotidiana.

Poate banalitati, poate ciudatenii, poate nimicuri. Sau poate ceva frumos, stravechi, de o adevarata valoare.

Magnificul Sfinx

Ca sa ajungi la izvorul unei ape ai nevoie de cam doua ore, depinde vreme.

Ca sa ajungi la Sfinx trebuie sa nu bata vantul si sa circule telecabina din Busteni, etc.

Ca sa intri intr-un altar trebuie sa cunosti destul de bine pe cineva in straie monahale.

Ca sa dai un obiect personal trebuie sa cunosti o fecioara. Lucru cam greu. Apoi trebuie ca obiectul sa-i si foloseasca. Si mai este necesar ca gestul sa nu fie cunoscut de altii care ar interpreta altceva.

Poate ca, dificultatea de a pune in practica in prezent astfel de traditii, au dus la disparitia acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.