Incet, foarte incet, incepe si marea majoritate sa se „prinda” cum stau lucrurile prin Bucegi.
Parcul Natural Bucegi, este o arie protejata pe hartie, cu numele, in rest fiecare face ce-l taie capul, foarte greu are cineva ce sa-ti faca daca nu respecti legea…
Asa la prima vedere cand vii ca turist pana la Cota 1400 sau pana la Babele lucrurile nu par atat de grave.
Cand insa esti turist si vii in Bucegi de ani de zile, nu numai la Cota sau la Babele, realizezi ca in acest munte nu se schimba nimic…in bine.
Protectia mediului este zero, turismul la pamant.
Cele doua pot merge aplicate impreuna dar nu exista viziune, exista doar dorinta de castig, de inavutire in detrimentul interesului general.
Toata lumea face proiecte dar rezultatele se vad doar pentru unii, si desi multi cunosc faptul ca acele proiecte nu sunt fundamentate, le trec cu vederea. Acolo unde nu stiu spun ca este bine, ca trebuie sa ne dezvoltam…
Insa cele mai multe lucruri negative se intampla pentru ca la carma ariei protejate nu este un om energic, de actiune, diplomat, care sa stie sa impace interesele unora. Ce sa faci cu dl. Iuncu Horia, seful Parcului? Dl. acesta nu cunoaste legea liberului acces la informatiile de interes public daramite sa vorbim de alte lucruri aprofundate.
Cateva treburi sunt foarte clare, nu se poate vorbi de un turism civilizat in Bucegi, nu se poate aduce vorba de protectia mediului, se poate insa vorbi doar de ilegalitati fara faptasi, de cabanieri straini de bunul simt si de regulile muntelui…
Nu am ceva personal cu dl. Iuncu. O fi bun la altele dar problematica Parcului il depaseste. Nu a preluat Parcul Natural Bucegi acum circa 6 ani in halul de distrugere existent astazi.
Parcul Natural Bucegi este motorul potrivit pentru relansarea turistica a comunitatilor din vecinatatea sa. Insa cu proiecte de o megalomanie rar intalnita si cu un minim de cunostinte turistice sau de mediu, nu ai ce sa faci. Multe s-ar putea face in Bucegi insa nu sunt multi bine intentionati.
Daca nu sunt cativa oameni de munte care sa mai faca reclamatii, cu siguranta ca banditii acestia ar pune „pe butuci” zone intregi din Bucegi. Asta nu inseamna ca se impiedica ei de cateva reclamatii…insa nu puterea reclamatiei este importanta ci efectul, la cine ajunge.
Sa ne amintim constructia telescaunului din Valea Soarelui. S-au apucat unii de treaba fara acte. Ce atitudinea ai cand aceste lucruri se petrec in aria protejata pe care o administrezi? Sa vedem cum a procedat dl. Iuncu. A dat amenda. Bun! Dar doar atat! Apoi…oamenii aia au continuat sa lucreze.
Pai, bai nea Iuncule, vine maine vreunul si face statie de telescaun de la Cruce pana la Omu si „baga” Crucea in curtea lui. Ce faci? Dai o amenda?
Trebuia sa-i iei cu politia de acolo pana obtineau toate actele…
Oricine se invarte prin anumite cercuri poate face orice pe Bucegi. Construieste, defriseaza, etc, mai mult de cateva sute de milioane lei vechi nu are cum sa ia amenda. Apoi totul se opreste, si cel care vrea ceva pe Bucegi obtine…chiar cu pretul unor amenzi. Nu are nimeni ce sa-i faca.
Primarul Sinaiei ar trebui sa-l oblige in instanta pe dl. Iuncu sa refaca drumul ilegal de acces intre statiile telescaunului nou, motivatii sunt destule, nu a venit nimeni sa-i zica ca nu e voie, are acordul Parcului pentru telescaun, de ce nu i-a zis ca sunt lucrari ilegale inca din primele zile ca altfel nu le mai continua… 😉
Citeam pe siteul cabanei malaiesti in cartea de oaspeti. O tanara descria ce au patit pe la acea cabana. Exact ce am scris eu intr-un post acum luni bune, prin primavara, asa s-a si intamplat.
Stiti de ce se intampla astfel de lucruri? Pentru ca multi dupa ce au depasit momentul se ascund dupa vorbe, „ca nu pot sa schimb eu lumea, nu mai mergem pe acolo”,…
Daca le este teama sa faca o reclamatie…sunt victime sigure. O sa ma duc weekendul acesta pe acolo special pentru a-i face reclamatie. Atat de putin imi pasa ca are omul doi metri inaltime, ca e prieten cu primarul Rasnovului, sau cu nu stiu cine…
De aia, nu mai pot eu…
D-le Iuncu poate te sesizezi si dumneata cand apar comentarii negative la obiective turistice din Parcul dumitale si al altora, ca al nostru este clar ca nu mai este.
Iata si comentariul preluat de pe site-ul http://www.malaiesti.ro, la sectiunea guestbook, link direct catre ei le mai trebuie:
„13.09.2010
Am fost cu un grup de prieteni in acest weekend. Nu voi face referire la traseu, zona, privelisti, ci doar la cabana si persoanele care o administreaza.
Am facut rezervare de mai mult de o saptamana. Am mai dat si alte telefoane intre timp, pentru a confirma si afla diverse informatii. Totusi, la fata locului am fost trantiti intr-o „cabana” laturalnica, spunandu-ni-se ca in cabana principala nu mai sunt locuri. Am zis ok, atunci e normal sa platim mai putin. Ni s-a spus ca „daca nu va convine, aveti timp sa va intoarceti”. Poftim??? Aceasta este atitudine de „cabana de creasta”? Unde este spiritul muntelui? Unde sunt acei cabanieri care te trateaza ca pe familia lor? Unde este respectul pt. turistul care merge multe ore pentru a ajunge la destinatie?
Ni s-a spus ca nu putem face focul in camera pt. ca iese fum. Am inteles. Dupa multe rugaminti ni s-au dat totusi niste paturi in plus. Domnilor cabanieri, sunt persoane care poate nu dorm frecvent la 0 grade si cer un minim de confort, altfel am dormi pe gratis la cort!
Apoi: intelegem faptul ca in varful muntelui e greu sa faci curat in camere, sa scuturi o patura sau sa schimbi un asternut. Intelegem ca aprovizioanarea se face cu greu. Intelegem ca apa este putina si valoroasa. Suntem oameni care au bocanci in picioare si au mai batut muntele si prin alte locuri, unde am fost primiti cu totul altfel. Nu intelegem de ce o doamna in varsta, acrita de tot de misca, ne vorbeste rastit si ne trateaza ca pe niste animale. Nu intelegem de ce la 10 m de cabana ZAC TONE DE GUNOAIE: peturi, conserve, hartii, pungi si multe alte resturi specifice „civilizatiei” umane. Nu intelegem cum dvs, oamenii muntelui care aveti cabana, permiteti acest lucru si nu ati gasit o modalitatea sa gestionati acele deseuri. Nu intelegem, sigur nu vom mai poposi la dvs. si vrem ca pe aceasta cale sa afle si alti iubitori de munte la ce sa se astepte venind la cabana Malaiesti: lipsa de respect la adresa tur”
AVETI INTREBARI, NEMULTUMIRI? TRIMITETI-LE PE ADRESA ADMINISTRATIEI PARCULUI NATURAL BUCEGI. CU SIGURANTA DL. IUNCU VA FI IN POST… acum daca postul este negru mai aveti putintica rabdare.
Fata aceasta cred ca are destul bun simt ca sa imprumute si cabanierului. Omul probabil este „un pilon al dezvoltarii turistice” in asertiunea unora din Rasnov. Este vorba bineinteles doar de un pseudo-turism cu reguli personale.
Iata si postul meu mai vechi cu cabana malaiesti:
hehhe….ai aflat ce treaba are si primaria cu malaiestiu?
ApreciazăApreciază
Pai aia doi sunt prieteni buni, vroia si o partie din Tiganesti la Rasnov…daca stii mai multe, sunt primul si cel mai fidel ascultator :)))
ApreciazăApreciază
sa vezi ce proiect era pe hartie pt cabana… si ce a ajuns :)) a distrus formatia salvamont ca s-a pus de-a curmezisu (bine doar unii dintre ei)… oricum, adamuta a facut un lucru oarecum bun, stiu ca nu mai sunt oi in vale din cauza ca ar fi concesionat terenu… prin ce manevre… numa el cu primaru si restu mafiei din rasnov se stie….
ApreciazăApreciază
Oricum, cabana asta si zona aferenta scapa de controale datorita lipsei unui drum de acces. Intr-un fel este si bine si rau, dar omul acela face ce vrea el pe acolo, cazeaza, foloseste, taie copaci…pacat de salvamontistii devotati muntelui.
ApreciazăApreciază
i-a pierdut… si a pierdut si turisti….
ApreciazăApreciază