STÂNA REGALĂ DIN PARCUL NATURAL BUCEGI, PUNCT DE REFERINŢĂ ÎN TURISMUL MONTAN

M-am gandit sa postez la categoria RECOMANDARI, cateva locatii din Bucegi, care mie imi plac, tocmai pentru a se vedea ca nu vad totul doar intr-o singura culoare 😉

Prima si cea mai deosebita recomandare este Stana Regala.

UNDE?

Locaţie situată în Parcul Natural Bucegi, la o altitudine de 1270 m, în zona aferentă staţiunii Sinaia. Amplasată la umbra pădurii, Stâna Regala este un modern complex realizat în doar câţiva ani. Până în 2008, această zonă era una dintre cele mai problematice ale Parcului Natural. Maşini cu muzica la maxim, focuri aprinse la întâmplare şi gunoaie risipite prin toată poiana aferentă. O imagine dezolantă rezultată din turismul desfaşurat fără niciun control, după mintea fiecăruia.

DE CE?

Pentru că Stâna Regală este un loc în care găseşti calitatea serviciilor. Cu un personal exemplar şi un un bun manager, s-a reuşit într-un timp destul de scurt ca locaţia montană să fie preferată nu mai de turiştii de bun simţ. Toţi oamenii mediului din Bucegi au sprijinit desfăşurarea unei investiţii care în acelaşi timp promova şi turismul dar şi protecţia naturii.

Pentru că dacă vrei linişte, să nu auzi niciun zgomot urban, te duci la Stâna Regală. Aici nu se strigă, nu se turează motoare, nu se parchează la întâmplare. Totul este organizat şi gândit astfel încât turistul să fie mulţumit şi să revină.

STANA REGALA VAZUTA DE PE PICIORUL PIETREI ARSE

CE POŢI VEDEA?

În ultimul an, atracţiile la acest obiectiv au sporit s-au au fost amenajate corespunzător cele existente. Faţă în faţă cu terasa complexului se află ARIA SPECIALĂ DE CONSERVARE – POIANA STÂNII, ce adăposteşte o mulţime de specii de floră protejate de lege. Cea mai mare parte a gardului acestei rezervaţii a fost ridicat de cei de la Stâna Regală iar accesul spre vizitare nu se mai face la întâmplare ci pe o potecă principală. Există un spaţiu de joacă pentru copii, un mic bazin cu păstrăvi, diferite animale aduse din alte ţări, şi iarna turiştii au la dispoziţie material sportiv.

Denumirea de Stâna Regală arată că acest loc era o destinaţie preferată a familiei regale. Au trebuit să treacă peste 50 de ani ca Stâna Regală să se înscrie din nou în topul atracţiilor din Bucegi şi Valea Prahovei.

La 5 minute distanţă de complex se află un punct panoramic amenajat, Stâncile Franz Josef, pe care se găseşte amplasat un telescop ce functionează cu fise de 50 de bani. Cu ajutorul acestuia se pot vedea muntii Baiului în detaliu precum şi oraşele Văii Prahovei.

Între Sinaia şi Stâna Regală există un traseu turistic marcat cu bandă albastră ce urmăreşte fosta potecă regală, ca timp din centrul staţiunii se face, pe jos, circa 1 – 1 ½ ore.

TELESCOPUL DINSPRE VALEA PRAHOVEI

PARAUL PELES, AFLAT LA 10 MINUTE DISTANTA

DISTANŢE TURISTICE:

Sinaia – Stâna Regală – circa 1 ½ ore, cu două variante de acces pe poteca regală sau pe drum auto.

Stâna Regală – Schitul Sf. Ana – cca. 1 oră

Stâna Regală – Cota 1400 – cca. 1 ¼ ore

Stâna Regală – Buşteni, cartierul Poiana Ţapului – cca. 1 oră

Stâna Regală – Peştera Bogdan şi Avenul Haiducilor – cca. 40 minute

Stână Regală – Complex Piatra Arsă (Platoul Bucegilor) – cca. 2 ½ ore

Stâna Regală – Cascada Urlătoare prin Valea Babei – cca. 2 ½ ore

Stâna Regală – Observatorul din Valea Peleşului – cca. 20 minute

Stâna Regală – Observatorul de pe Stâncile Franz Josef – 5 minute

Stâna Regală – Stâncile Sf. Ana (obiectiv istoric-religios) – cca. 45 minute

REZERVATIA POIANA STANII

POTECA REGALA

POIANA CU LEURDA AFLATA LA CINCI MINUTE DISTANTA DE COMPLEX

ATITUDINEA FAŢĂ DE VALORILE PARCULUI NATURAL BUCEGI:

În ultimii doi ani, cei de la Stâna Regală au reuşit o mulţime de acţiuni din care amintesc:

–         ecologizarea întregii zone din Poiana Stânii, au apărut şi coşuri de gunoi, golite la timp pentru a nu atrage urşii

–         au reparat drumul de acces auto, lung de 3,5 km şi au aşternut basculante de pietriş

–         poteca regală lungă de peste 2 kilometri a fost eliberată de stratul gros în unele locuri şi de 50 cm, de frunze, crengi, operaţiune ce nu a mai fost realizată de multe decenii

–         balustrada scărilor ce urcă pe Stâncile Franz Josef a fost reparată şi amplasat un telescop unic în Valea Prahovei

DIMINEATA, LA STANA REGALA

–         cea mai mare parte din acţiunile de ecologizare din Bucegi au fost sprijinite şi de către Stâna Regală

–         s-a creat o potecă de acces spre Peştera Bogdan, s-au realizat trepte şi s-au montat cabluri şi frânghii în zonele periculoase. De asemenea, s-a accesibilizat Avenul Haiducilor şi s-au îndepărtat bolovanii ce se puteau prăbuşi accidental peste intrarea acestui obiectiv speologic

–         la ediţia a doua a maratonului Bucegi 7500 organizat de Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism Braşov în 2010, cel mai dificil maraton al ţării, lung de 90 km, Stâna Regală a fost sponsorul principal al echipei locale Buceginatura2000. La acel maraton, doar 15 echipe au reuşit să treacă linia de sosire.

PRIMAVARA LA STANA REGALA

CORTUL ECHIPEI BUCEGINATURA2000

CUM AJUNGI?

Foarte simplu. Suni la nr. 0726.POIANA (764.262.). S-au intri pe www.poiana-stanii.ro cauţi ce te interesează şi trimiţi un mail.

Dacă nu va descurcati cu transportul şi vreti să va cazati sau sa luati masa la Stâna Regala,  dati un telefon şi maşina de teren a Stânii Regale vă poate lua din Sinaia.

Aşa cum spuneam mai sus, totul este făcut pentru ca turistul să fie mulţumit şi să revină!

OALA CU SARMALE LA CEAUN…

IARNA PE ACEST DRUM SE COBOARA SUPERB CU SCHIURILE

IARNA LA STANA REGALA

REZULTATE DIN COMPETITII SPONSORIZATE DE STANA REGALA

Cele spuse aici, cu siguranta nu reprezinta nici macar 50% din ceea ce se intampla la Stana Regala. Nu poti cuprinde tot decat daca mergi de cateva ori la aceasta locatie. Chiar si asa, noutatile se succed de la o zi la alta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.