M-am gandit sa postez la categoria RECOMANDARI, cateva locatii din Bucegi, care mie imi plac, tocmai pentru a se vedea ca nu vad totul doar intr-o singura culoare 😉
Prima si cea mai deosebita recomandare este Stana Regala.
UNDE?
Locaţie situată în Parcul Natural Bucegi, la o altitudine de 1270 m, în zona aferentă staţiunii Sinaia. Amplasată la umbra pădurii, Stâna Regala este un modern complex realizat în doar câţiva ani. Până în 2008, această zonă era una dintre cele mai problematice ale Parcului Natural. Maşini cu muzica la maxim, focuri aprinse la întâmplare şi gunoaie risipite prin toată poiana aferentă. O imagine dezolantă rezultată din turismul desfaşurat fără niciun control, după mintea fiecăruia.
DE CE?
Pentru că Stâna Regală este un loc în care găseşti calitatea serviciilor. Cu un personal exemplar şi un un bun manager, s-a reuşit într-un timp destul de scurt ca locaţia montană să fie preferată nu mai de turiştii de bun simţ. Toţi oamenii mediului din Bucegi au sprijinit desfăşurarea unei investiţii care în acelaşi timp promova şi turismul dar şi protecţia naturii.
Pentru că dacă vrei linişte, să nu auzi niciun zgomot urban, te duci la Stâna Regală. Aici nu se strigă, nu se turează motoare, nu se parchează la întâmplare. Totul este organizat şi gândit astfel încât turistul să fie mulţumit şi să revină.
STANA REGALA VAZUTA DE PE PICIORUL PIETREI ARSE
CE POŢI VEDEA?
În ultimul an, atracţiile la acest obiectiv au sporit s-au au fost amenajate corespunzător cele existente. Faţă în faţă cu terasa complexului se află ARIA SPECIALĂ DE CONSERVARE – POIANA STÂNII, ce adăposteşte o mulţime de specii de floră protejate de lege. Cea mai mare parte a gardului acestei rezervaţii a fost ridicat de cei de la Stâna Regală iar accesul spre vizitare nu se mai face la întâmplare ci pe o potecă principală. Există un spaţiu de joacă pentru copii, un mic bazin cu păstrăvi, diferite animale aduse din alte ţări, şi iarna turiştii au la dispoziţie material sportiv.
Denumirea de Stâna Regală arată că acest loc era o destinaţie preferată a familiei regale. Au trebuit să treacă peste 50 de ani ca Stâna Regală să se înscrie din nou în topul atracţiilor din Bucegi şi Valea Prahovei.
La 5 minute distanţă de complex se află un punct panoramic amenajat, Stâncile Franz Josef, pe care se găseşte amplasat un telescop ce functionează cu fise de 50 de bani. Cu ajutorul acestuia se pot vedea muntii Baiului în detaliu precum şi oraşele Văii Prahovei.
Între Sinaia şi Stâna Regală există un traseu turistic marcat cu bandă albastră ce urmăreşte fosta potecă regală, ca timp din centrul staţiunii se face, pe jos, circa 1 – 1 ½ ore.
TELESCOPUL DINSPRE VALEA PRAHOVEI
PARAUL PELES, AFLAT LA 10 MINUTE DISTANTA
DISTANŢE TURISTICE:
Sinaia – Stâna Regală – circa 1 ½ ore, cu două variante de acces pe poteca regală sau pe drum auto.
Stâna Regală – Schitul Sf. Ana – cca. 1 oră
Stâna Regală – Cota 1400 – cca. 1 ¼ ore
Stâna Regală – Buşteni, cartierul Poiana Ţapului – cca. 1 oră
Stâna Regală – Peştera Bogdan şi Avenul Haiducilor – cca. 40 minute
Stână Regală – Complex Piatra Arsă (Platoul Bucegilor) – cca. 2 ½ ore
Stâna Regală – Cascada Urlătoare prin Valea Babei – cca. 2 ½ ore
Stâna Regală – Observatorul din Valea Peleşului – cca. 20 minute
Stâna Regală – Observatorul de pe Stâncile Franz Josef – 5 minute
Stâna Regală – Stâncile Sf. Ana (obiectiv istoric-religios) – cca. 45 minute
POIANA CU LEURDA AFLATA LA CINCI MINUTE DISTANTA DE COMPLEX
ATITUDINEA FAŢĂ DE VALORILE PARCULUI NATURAL BUCEGI:
În ultimii doi ani, cei de la Stâna Regală au reuşit o mulţime de acţiuni din care amintesc:
– ecologizarea întregii zone din Poiana Stânii, au apărut şi coşuri de gunoi, golite la timp pentru a nu atrage urşii
– au reparat drumul de acces auto, lung de 3,5 km şi au aşternut basculante de pietriş
– poteca regală lungă de peste 2 kilometri a fost eliberată de stratul gros în unele locuri şi de 50 cm, de frunze, crengi, operaţiune ce nu a mai fost realizată de multe decenii
– balustrada scărilor ce urcă pe Stâncile Franz Josef a fost reparată şi amplasat un telescop unic în Valea Prahovei
– cea mai mare parte din acţiunile de ecologizare din Bucegi au fost sprijinite şi de către Stâna Regală
– s-a creat o potecă de acces spre Peştera Bogdan, s-au realizat trepte şi s-au montat cabluri şi frânghii în zonele periculoase. De asemenea, s-a accesibilizat Avenul Haiducilor şi s-au îndepărtat bolovanii ce se puteau prăbuşi accidental peste intrarea acestui obiectiv speologic
– la ediţia a doua a maratonului Bucegi 7500 organizat de Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism Braşov în 2010, cel mai dificil maraton al ţării, lung de 90 km, Stâna Regală a fost sponsorul principal al echipei locale Buceginatura2000. La acel maraton, doar 15 echipe au reuşit să treacă linia de sosire.
CUM AJUNGI?
Foarte simplu. Suni la nr. 0726.POIANA (764.262.). S-au intri pe www.poiana-stanii.ro cauţi ce te interesează şi trimiţi un mail.
Dacă nu va descurcati cu transportul şi vreti să va cazati sau sa luati masa la Stâna Regala, dati un telefon şi maşina de teren a Stânii Regale vă poate lua din Sinaia.
Aşa cum spuneam mai sus, totul este făcut pentru ca turistul să fie mulţumit şi să revină!
IARNA PE ACEST DRUM SE COBOARA SUPERB CU SCHIURILE
ACTUALIZARE 2022. Nimic din cele de mai sus nu mai exista de ani buni in acel loc.
ATENȚIE! Atât data publicării articolului cât și fotografiile cu data eronată,induc în eroare publicul!
CONSTRUCȚIILE din fața stâncii NU EXISTAU în august 2021. Se construia o fundație și consolidare a terenului doar în partea stângă a stâncii.
Prin amplasarea în fața stâncii a acelei construcții s-a distrus toată panorama! Oare cum s-a obținut autorizația de construire când stânca este un obiectiv important?!
Se distruge tot ce este natură!
ApreciazăApreciază
Tu esti singurul public care poate fi indus in eroare de propria nestiinta. Am intrat pe blogul tau sau ce ai vrut sa fie. Bine ca nu ai mai continuat cine stie ce mai iesea. Vedeai una, intelegeai altceva si scriai nici una si nici alta.
Ce naiba e asa de greu sa intelegi ca articolul si pozele, toate din 2010, reflecta o situatie din ANUL 2010? De acum peste un deceniu. Fotografii cu data eronata :))) Chiar deloc, era fix 2010 atunci cand se realizau pozele. In prezent, nu mai exista nimic turistic in acea zona, s-au demolat toate constructiile de mai multi ani. Astfel ca, nu s-a distrus nimic din ce este natura, de vreme ce au disparut constructii antropice.
ApreciazăApreciază
L-am șters.Am avut cândva o idee la care am renunțat. Am descoperit că mai există când a trebuit să-mi fac cont ca să spun ce trebuia spus.Este bine că ai actualizat la final informațiile.
ApreciazăApreciază
Acum ca s-au lamurit lucrurile iti multumesc si iti doresc un Craciun frumos si Sarbatori fericite !:)
ApreciazăApreciază
Mulțumesc frumos!
Și ție,Crăciun Fericit!
UPS! Au apărut toate mesajele scrise pentru care nu am avut confirmare că ar fi fost introduse în sistem…😅
ApreciazăApreciază
A aparut tot ce s-a scris 🙂
Sa ne auzim cu bine!
P.S. Scuze pentru remarcile mai nepotrivite din acel comentariu al meu!
ApreciazăApreciază
Am bagat si o actualizare la final de articol „pentru public” :))) gen tu :)) Articolul cu data si pozele „eronate” din 2010 induce in eroare… pe acest considerent orice articol din trecut face la fel. Dar noroc ca tu ai fost acolo in august 2021 si ti-ai dat seama. Adica dupa 11 ani… si ai scris un comentariu dupa 1 an si 4 luni :)) :))
ApreciazăApreciază
Intrând pe google Earth în urmă cu câteva zile, am văzut acele construcții.Fiind indignată de asemenea dezastru al naturii ( din punctul meu de vedere) am început să caut pe net și am dat de blogul tău cu poze din 2010. Pentru că am fost în 2021 și construcțiile nu erau iar acum le vedeam pe google Earth am reacționat scriindu-ți, fără a pune în discuție vechimea imaginilor din Google Earth.
Am o atracție către Bucegi, respectiv peștera Ialomiței, în care cu foarte mulți ani în urmă am avut o experiență deosebită fiind însoțită de un fel de călugăr…nu știu exact ce era… știu doar că păzea intrarea în peșteră,care la vremea respectivă nu era deschisă publicului.
De aceea pentru mine Bucegii sunt un loc sacru.
ApreciazăApreciază
Am scris după atâta timp pentru că m-am plimbat virtual cu google Earth, și am văzut modificările apărute între timp.După aceea am căutat pe internet informații despre acel loc și am descoperit acest articol cu pozele datate din 2010!
Dacă realitatea în care trăiești tu este alta decât cea în care mă aflu eu, înseamnă că trăim în timpuri diferite!
Călător în timp!🙃
PS
Cu ocazia mesajului postat anterior, mi-am descoperit o idee avută în acel timp,la care am renunțat pentru că am avut o altă posibilitate de comunicare.
ApreciazăApreciază
Înseamnă că ori trăim în timpuri diferite 😃 ,ori Google Earth are erori.
În decembrie 2022, virtual,se văd construcțiile. De aceea am scris.In 2021 la fața locului cât și virtual,nu erau.
ApreciazăApreciază