VECHIUL STUDIU PE BIODIVERSITATE DIN VALEA SOARELUI…SI TRASEUL PE SCHIURI

Asa cum spuneam exista dovezi sigure ca a mai existat un studiu pe biodiversitate in Valea Soarelui care a exemplificat foarte multe lucruri, doar a fost facut de specialisti nu de o firma oarecare.

Acest studiu din care voi cita cateva fraze este inregistrat cu nr. 2593/5.11.2007 la Registratura Academiei Romane, pentru ca Institutul de Biologie apartine de acest for!

Prima pagina a dosarului cuprinde o adresa catre Romair Consulting ce face trimitere la un referat la Contractul de cercetare nr.24/2007! Consider ca acest argument este decisiv in stoparea distrugerii Parcului Natural Bucegi si deja este trimis la Ministerul Mediului ca si contra-argument la proiectele din Valea Soarelui!

Iata cateva aspecte exemplificative care nu se regasesc decat in acest studiu:

„In suprafata studiata exista o mare diversificare a conditiilor de mediu, determinate atat de variabilitatea solului si a substratului dar mai ales de modificarile climatice. Toti acesti factori determina o biodiversitate mare”.

„Concluzia este ca in aceste zone cu conditii grele de viata, vegetatia naturala poate reveni la structurile naturale initiale, structuri biotice echilibrate, care asigura atat autoreglarea cat si protectia solului si a mediului in general, dar foarte greu si in foarte mult timp”.

„Investitia respectiva va influenta direct toate populatiile de mamifere, acestea parasind habitatele pe o distanta direct proportionala cu durata si dimensiunea lucrarilor.”

„Construirea acestui lac artificial implica excavarea unei mari cantitati de sol ceea ce determina disparitia asociatiilor vegetale si a habitatelor semnalate in aceasta suprafata.”

Oricine citeste acel studiu isi da seama ce inseamna telescaunul din Valea Soarelui si lacul artificial pentru mediu!

Ieri spuneam ca voi detalia o excursie pe schiuri. Am urcat din Sinaia spre Cota 1400 pe drumul vechi ce trece pe la Schitul Sf. Ana, apoi mai departe la Cota 2000.

Cand am ajuns sus la Cota 2000 era o ceata de abia vedeai la 20 metri. Cu toate acestea ne-am pus schiurile in picioare si am pornit spre Valea Dorului. Am abordat traseul turistic spre lacul Bolboci insa am mers doar pana la drumul ce leaga Saua Dichiului cu Complexul Piatra Arsa.

Zapada cred ca avea peste un metru. Am urcat o panta pana am iesit la drum, drum care nu se distingea absolut deloc sub patura de zapada. Ceata se mai risipise si era o liniste totala. Tot coborand, la un moment dat am zarit o vulpe ce fugea de rupea pamantul…de fapt zapada!

Ocolind mici locuri clasice de avalanse si mai oprindu-ne pentru a privi panorama si a face poze am ajuns intr-un final in Saua Dichiului. Inainte de a pleca de la Valea Dorului ne-am ghidat dupa aspectul zapezii si era clar ca in zona ce o vom traversa riscul de avalansa nu era de negjijat dar nici de speriat!

Cea mai superba portiune de coborare a fost undeva aproape de limita padurii. Ca sa mai scurtam din drum am coborat printr-o poiana larga presarata de hopuri si de copaci izolati printre care te strecurai destul de interesant. Dupa un timp am iesit in drumul ce coboara la Cuibul Dorului si tot prin padure am iesit la soseaua ce leaga Sinaia de Targoviste.

Ca timp am realizat de la Cota 2000 si pana la sosea aproape patru ore. Un timp destul de mare fata de anul trecut, insa de data aceasta nu era nicio urma pe drum, deci niciun loc de zapada batatorita.

La cate crengi de brad s-au scuturat de zapada pe noi, si prin cate rape cu zapada ne-am afundat toti am ajuns acasa uzi pana la piele. Nu a racit nimeni…pentru ca trebuie mai mult de atat!

Nu au lipsit si fazele memorabile, dupa coborarea unei mici valcele se urca un tapsan si de acolo te arunca ca un fel de trambulina peste niste molizi mici de cam 1m deasupra zapezii. Evident ca dupa acestia mai era un rand de molizi si primul care a sarit s-a oprit printre ei…

Din cand in cand mai zbura cate unul cu schiuri cu tot printr-o vagauna si il asteptam sa iasa de acolo…marele noroc este ca in astfel de zone nu prea patesti mare lucru intrucat zapada nu este tasata ca pe partii si impactul nu este prea dur.

A fost circ nu excursie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.