„SARMANE MINTI DE OAMENI SI BIETE INIMI OARBE!”

Asa cum speram cei din ziarul apropiat puterii locale m-au descris in hartia lor lucioasa ca pe un „vajnic aparator al mediului din zona muntilor Bucegi” care vede nu mai anumite lucruri, reflectand in opinia lor subiectivismul personal!

In alte conditii, daca era vorba de alt ziar as fi cerut un drept la replica, numai ca adresez acestei „grupari” de redactori ocazionali cateva cuvinte si nu ma ascund in spatele articolelor de genul pamflet.

Papagalilor, pai voi nici macar nu ati fost in stare sa consemnati spusele primarului daramite sa sustineti cu ceva argumentat proiectul din Valea Soarelui!

S-au mirat ca am intrebat eu cat timp va fi necesar ca acel elicopter sa transporte materialele instalatiei, cat timp va fi necesar ca acel elicopter sa participe la indeplinirea proiectului. Ei nici macar nu au inteles sensul intrebarii, pentru ca astfel de repetenti in ale mediului nu inteleg mare lucru despre protectia naturii!

UTILAJ LA COTA 1500, CE STATIONEAZA INCA DE ANUL TRECUT…NU PE DRUM CI PE LANGA DRUM…”PENTRU CA S-A INSAMANTAT, AM PUS BARIERA LA COTA 1400 SI NU SE MAI INTRA CU MIJLOC AUTO PE DRUMUL DE VARA…”-citat aproximativ din cuvantarea tinuta de dl. primar Vlad Oprea la dezbaterea publica!

Daca stiau putin sa citeasca ar fi vazut ca studiul de impact s-a realizat pe o anumita suprafata, iar acel elicopter reprezinta o puternica sursa de poluare fonica ce depaseste perimetrul analizat! Ori noi avem de a face cu un proiect intr-o arie de importanta comunitara unde in primul rand trebuie sa te gandesti cum protejezi mediul!

Au cazut in ridicol cand s-au mirat de chestia cu elicopterul, dovedind ca protectia mediului e doar o vorba cu care jongleaza dupa caz!

Vorbeau cate unii in cadrul dezbaterii din data de 25.01.2010 de domenii schiabile din alte tari europene! Duceti-va voi acolo unde va place si incercati sa faceti doar 5% din ce va propuneti a realiza in Bucegi si o sa vedeti consecintele!

Nu este vorba ca ma opun proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil al Sinaiei. Problema rezida in faptul ca administratia locala nu are credibilitatea necesara de a implementa anumite proiecte in Parcul Natural Bucegi.

Ei nu asorteaza astfel de proiecte si cu masuri clare de protectie a ariei protejate. Daca le spui ca in zona aceea sunt specii de flora rare sau ca unele dintre acestea se regasesc nu mai in Bucegi pe ei i apuca rasul. De asemenea, daca-i intrebi cat timp va produce acel elicopter impact negativ zonei aferente proiectului ei se gandesc ca intrebi ca nu ai altceva mai bun de facut! Pentru ca niciodata nu au gandit mai profund problema protectiei mediului si creierul lor nu poate cuprinde aceasta notiune in totalitate!

Vorbesc ca trebuie sa ne civilizam, ca trebuie sa fim in rand cu alti europeni, insa ei insisi nu stiu ce inseamna valorile europene dar vor sa ne conduca spre acestea! Orbul condus de schiop invata lumea sa fie in pas cu occidentalii!

Basmul acesta prinde la multi, insa in sinea lui fiecare om de munte, fie el angajat al statului, monitor de schi, cabanier, salvamontist, turist obisnuit, sau pupincurist al mafiei locale stie ca ce s-a intamplat anul trecut pe muntele Furnica este expresia absoluta a politicii locale vizavi de mediul inconjurator!

Personal nu am ceva cu primarul Sinaiei. A facut bine am scris de bine! A facut rau am scris de rau! Daca proiectele locale, create in principal de primar, s-ar fi desfasurat nu intr-o arie protejata, cu siguranta ca as spune ca omul are o gandire dezvoltatoare de invidiat, ca acele proiecte sunt utile comunitatii locale!

Insa, fiind vorba de Situl de Importanta Comunitara Bucegi viziunea de abordare a unor proiecte trebuie sa fie cu adevarat europeana, cu solutii pentru fiecare element al mediului, nu sa vii la o intalnire publica fara teme facute, si sa sustii un proiect doar cu argumente invechite!

Spunand ca e util acel proiect, ca dezvolti turismul, ca plantezi un jneapan si trei ienuperi, nu inseamna ca ai atins toate problemele. Sustenabilitatea unui proiect este si cheia realizarii acestuia! Ori daca privesti muntele cu o „viziune imobiliara” vei gasi mereu contestatari la proiecte!

Gasca de dezvoltatori „dedicati” intereselor cetatenilor din Sinaia ar trebui sa se gandeasca ca notiunea de dezvoltare durabila nu este doar o definitIe pe care sa o recite la diferite ocazii…aceasta trebuie si inteleasa!

BIODIVERSITATEA PESTE CATIVA ANI IN PARCUL NATURAL BUCEGI!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Cateva precizari privind unele comentarii:

1. Comentariile ce contin injurii, calomnii la adresa oricui nu au cum sa fie postate!

2. D-le Cristi, trebuie sa intelegeti ca acele comentarii ce incep cu „un barbat care uraste femeile” nu le voi afisa. Cu multumirile de rigoare ca veti intelege motivele, va specific ca nu promovez discreditarea imaginii femeilor si nu consider ca acestea sunt inferioare barbatilor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.