Stiu, multi nu ati auzit de lacul acesta. Nici eu pana de curand! In general se stie despre lacurile Curiacul, Miresei sau Bisericii, de poluatul lac denumit al Pestelui toate, evident, in municipiul Campina.
Curiacul e lacul acela periodic poluat, de mai jos de Fibec spre gara, ce are in adanc o conducta prin care se deverseaza tot felul de chestii. Bine, faptul ca are si un aport continuu de apa curata face sa traiasca acolo si niste pesti, pe care la fel de periodic ii paste tigaia.
Iar pe lacul Bisericii mai vezi si ceva pasari, mai recent gaste salbatice, deja invatate cu oamenii… si intr-o vreme au fost introduse si testoase.
Dar acesta nu este tot peisajul lacustru campinean!!
Campina are in mijlocul ei o oaza de biodiversitate nebanuita intr-un centru urban.
Cu arbori seculari, cu vegetatie specifica si pasari care cuibaresc in stuf, habitate cu ciuperci si ferigi… ceva ce tinde pe la margini spre mlastinire/turbarie. Lacul acesta nu e prin nu stiu ce salbaticie ci fix in mijlocul unei urbe, asta e surprinzator.
Mai este o chestie: lacul este istoric, adica nu e realizat de om sau rezultat din vreo acumulare, de la ploaie sau zapada. Nici pomeneala! Lacul apare pe un plan din vremea lui Cuza, sa fie de atunci vreo 160 de ani.
Si ar mai fi ceva 🙂 Lacul este acoperit, spre deosebire de orice lac campinean cu o cuvertura superba de lintita. Daca lacul ar fi fost poluat masiv, covorasul acesta verde nu ar mai fi existat. Nu inseamna ca lucrurile sunt roze, mai e mult pana departe. Unii cetateni au poluat acest lac ani de zile… astfel ca, acum, vor trebui facute niste actiuni serioase de ecologizare.
Cam asa este prin mijlocul Campinei:
Noul proprietar a scos deja un camion de deseuri…
Chiar daca pare ca te poti apropia de marginea apei, actiunea este una imprudenta deoarece se poate scapa cel putin un metru intr-o mlastina de toata frumusetea 🙂 Ceea ce pare sol este de fapt mlastina.
Ce copilarie frumoasa a avut autorul constructiei :))
De aflat ce animal a facut asta…
Ecologizare pe aici nu va putea fi facuta decat cu ajutorul voluntarilor…
Asa, in 10 minute… observate circa 20 specii de arbori, 5 specii de pasari, plus o sumedenie de alte plante si cine stie ce o mai fi in apa. Sigur in stuf cuibareste ceva primavara si doarme acum toamna.
Lacul ar trebui imprejumit pe limita cu alti vecini cu un gard de plasa inalt de minim 2 m. Nu cred ca ar trebui facuta poteca de jur-mprejur ci doar un loc de vizitare unde s-a intervenit in prezent si este o mica parcare. Poate ar merge niste camere video montate, platesti un abonament derizoriu, 5-10 lei lunar si te mai uiti ce mai apare pe lac, ziua, seara… Pentru elevii campineni ar putea fi ceva deosebit. S-ar putea face multe cu lacul asta, mai ales ca fiind proprietate privata poti sa faci reguli, nu sa vina oricine vrea sa pescuiasca (presupunand ca vor fi pesti), sa lase gunoaie etc…
Poate fi gasita o linie de finantare pentru conservarea acestui peisaj unic.