Achizitie istorica la Busteni… intr-un context mult mai larg

Din ce am vazut pe contul de Facebook al fostului senator, d-l Emanoil Savin, dumnealui ar fi recuperat o mica statueta legata de trecutul istoric al orasului Busteni.

Este vorba mai bine zis de macheta viitoarei statui ce avea sa incununeze monumentul eroilor de la Busteni, proiect propus Primariei Busteni de catre sculptorul Ion. C. Dimitriu Barlad.

La data de 22 septembrie 1927, sculptorul trimitea macheta Primariei insotita de oferta sa, precizand: „Ma oblig a executa alaturata macheta in bronz in marimea de cca. 3m, cu 300.000 lei iar soclul ce se vede se poate aranja impreuna cu dl. inginer din Busteni …”

Primaria va accepta oferta sculptorului trei zile mai tarziu.

Sculptorul a realizat apoi lucrarea, s-au strans bani din intreaga tara iar monumentul a fost inaugurat un an mai tarziu. Ce s-a intamplat cu macheta, cu micuta statueta din bronz nu se mai stie. Probabil daca nu a ramas pe la Primarie, i-au returnat-o sculptorului…

Ideea este ca d-l Savin a aflat de aceasta statueta si a cumparat-o, postand aceasta initiativa a sa pe Facebook, lasand de inteles ca o va dona pentru viitorul muzeu al orasului Busteni:

Ca alte detalii:

Monumentul a avut cel putin un tun care nu se mai stie unde a ajuns, sa ne gandim si la o astfel de recuperare, candva:

Vederea a fost postata pe Facebook si se vede un tun langa monument. De altfel, la data de 10.10.1932, Primaria din Busteni solicitase doua tunuri de la Bucuresti pentru a „flanca” monumentul.

Vechiul gardulet, din perioada comunista, care inchidea la sosea monumentul se afla astazi la iesirea din Poiana Tapului spre Sinaia unde inchide o zona in care se depozitau necontrolat deseuri. Bine ca nu a ajuns la fier vechi.

Ramane, de asemenea, o datorie recuperarea placilor originale ale monumentului, placi care nu aveau nici cea mai mica urma de rugina dar cu toate acestea au fost inlocuite cu niste copii de o proasta calitate.

Una dintre placile originale, imagine luata in preajma restaurarii monumentului de acum cativa ani. Nu parea in vreun fel deteriorata… nici dupa circa 90 de ani.
Copia de astazi

La inaugurarea din 1 Decembrie 2016 totul parea o lucrare de calitate:

Proba timpului demonstreaza altceva.

Iar atunci cand un monument se restaureaza, ideea nu este de a se inlocui originalul cu tot felul de copii.

Acum, sa vedem cine si de unde mai recupereaza placile originale?! Sa speram ca inainte de a fi scoase si acestea la vreo licitatie.

Update:

Statueta a fost cumparata cu 12.000 lei.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. madalinfocsa spune:

    Mor de ras…. dl Savin a simtit ca are o datorie si o responsabilitate fata de istoria Bustenilor… ce vorbe mari, pompoase… fara ele nu se putea ? Cumva te mantuiesti prin falosenie, nu prin modestie ? Dar cea mai tare e faza ca „s-a luptat ca statueta sa fie REDATA Busteniului”. Dincolo de forma agramata cu care numeste dansul localitatea (cei se scriu si vorbesc cu „Busteniul” in loc de „Bustenii” ar trebui sa spuna si „Valeniul de Munte” sau „Rosioriul de Vede”, nu ?), problema principala e ca statueta n-a apartinut niciodata acestui oras, ca sa-i fie „redata” acum ! A stat prin colectii private, de unde acum a fost scoasa la licitatie. Stau cu inima stransa cand ma gandesc daca nu cumva printre cei care au pierdut licitatia – nepermitandu-si cat a dat dl Savin – n-o fi fost si vreun urmas al sculptorului, sau – mai rau – chiar al caporalului Musat ! Sau poate cineva din localitatile de care acesta a fost legat cu adevarat (Domnesti-Ilfov ca sat natal si unde a locuit pana la incorporare, Tulnici-Vrancea ca loc unde a fost ranit grav la brat, sau Casin-Bacau unde a si murit pe front; cel putin din Bucuresti – unde a invatat meseria de croitor – sigur trebuie sa fi fost cineva la licitatie). Nu intotdeauna e un lucru pozitiv sa aduni in acelasi loc si statuia si „macheta” ei…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.