Printre ideile prezentate si cateva imagini de ieri, din Predeal si din Busteni.
Chiar nu mai este o noutate, la cat se comenteaza pe subiect, ca Ministerul Educatiei a lansat niste planuri-cadru in dezbatere; adica se pot trimite propuneri pana la sfarsitul lunii ianuarie. Dezbaterea: https://rocnee.eu/programescolare/05-01-2021-planuri-cadru.html
Lucrand de-a lungul timpului mai mult in sectorul privat vad poate diferit lucrurile. Adica, am parcurs acele planuri, am vazut reactii ale profesorilor din intreaga tara… ce pot sa spun? Sunt convins ca nimeni din minister nu va lua in seama propunerile cuiva. Ca si in alte ministere, astfel de dezbateri sunt de fatada, sa se bifeze niste etape. Tocmai de aceea observatiile mele au fost mici ca sa nu pierd timpul.
Din cele citite, am remarcat ca se continua pe aceeasi linie, sa se predea cat mai putina Istorie si Geografie. Mie, aceste discipline, alaturi de limba si literatura romana mi se par fundamentale in educatie. De ce?
Dupa ce te nasti, incepi sa vorbesti. Vorbesti limba romana. Cand te faci mai maricel, observi ce este in curte si vezi imprejurimile… adica geografia locurilor. De la parinti afli povestea familiei tale, a celor de dinaintea ta, calci pe un pamant in care sunt ingropate nenumarate milioane de romani. Si asta este Istoria.
Cred ca tocmai de aceea, sistemul de invatamant trebuie sa formeze intai de toate cetateanul roman, continuator pe aceste locuri. Dupa care sa-l specializeze pe ce i se potriveste.
Biserica din centrul Predealului…
Nu doar in Predeal dar si in celelalte statiuni este mult mai liber in cursul saptamanii.
Cu planurile-cadru m-am lamurit si s-au lamurit cat mai multi. Fiind in Uniunea Europeana un loc important il ocupa si limbile straine, nu sa tai si din acestea. Sa nu mai spun de Religie, pe care multi o vor scoasa din scoli. Ca il vedem pe nu stiu care arhiepiscop urcandu-se pe biserici sau pe cisterne, ca unii preoti au o bogatie materiala suspecta etc, asta nu inseamna ca am patruns esenta Bisericii Ortodoxe si ca nu avem nevoie de ea. Aceasta materie ar trebui sa fie la alegere, ca sa nu se inteleaga ca impune cineva vreo credinta; dar nu scoasa sau redusa.
Dincolo de planurile-cadru, e clar ca trebuie directionat intregul proces educational spre un parteneriat echitabil intre scoala si familie/profesor-elev-parinte. Profesorul sa identifice la ce este bun elevul, parintii sa-l directioneze spre un profil corespunzator. Parintii si elevii sa poata furniza feedback despre activitatea profesorului, sa existe un schimb permanent de informatii intre scoala si familie, in ideea de a lansa in societate un tanar care se pricepe la ceva si care intelege mediul in care traieste. La cum este acum, pare ca nimic nu-i leaga pe multi de aceasta tara. Neavand radacini, multi pleaca in alte tari si nu mai revin niciodata.
Cu vaccinarea, subiectul care da batai de cap multora. M-am inscris si imi astept randul, sper apoi sa am semnal mai bun la telefon si sa vada si altii live pe unde ajung :))))) Mereu am vrut sa fac echipa cu Bill Gates si nu am stiut cum! :))
Cand te vaccinezi sa ai un magnet la tine : ))) sa il pui imediat pe intepatura, ca sa neutralizezi cipul ala 5G : ))))
In rest sigur ca Gheiţ le are cu virusii, se lupta cu ei inca de la Windows ’95. : )))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da-o incolo, pe astea nu le auzisem :)))))
Eu nu o sa fiu egoist, vreau sa vada live si altii pe unde merg. M-as baga totusi la niste comentarii pe grupuri conspirationiste, cu folosirea magnetului… multi m-ar crede. Poate chiar reusesc sa fac o poza cu momentul vaccinului si sa am vreo 10 magneti langa brat. O bag pe aia cu „sa fie totul sigur” :))) Sa nu merg la risc :))) Ori merg la vaccin cu sacosa de „macneti”, ori nu mai merg :))))
ApreciazăApreciază
: ))))))
Azi ma gandeam ca, la limita, ar merge si un magnet din ala de frigider. Daca e suficient de puternic sa poata sta lipit de usa, poate sa inactiveze si cipul. Important e sa il neutralizezi pe cip : )))
ApreciazăApreciază
Sunt adeptul introducerii a cator mai multe limbi straine, chiar din maternitate. La grupa mica sa cunoasca macar trei/patru limbi. Iar limba romana, sa fie obligatorie in China, Mongolia, Coreea de Nord si multe altele. Cat priveste plecatul din tzara si ramasul acolo pe vecie, nimic mai simplu de realizat si fara regrete, cu sprijinul neprecumetit si (DEZ)INTERESAT al tuturor partidelor si guvernelor, de cand s-a vomitat DEMOCRATIE in RO. Astept ziua in care pot merge si in uichend (n-am fost la gradi) cu mainile in buzunare sau pe bicicleta pe mijlocul soselei de la Nistoresti la Predeal … Cat priveste anihilarea cipului din vaccin (!?), Radio Erevan recomanda introducerea a doua degete in priza, sau daca nu intra, a doua cuie. Este cea mai eficienta si sigura metoda.
ApreciazăApreciază