Intr-un comunicat al Administratiei Parcului Natural Bucegi, comunicat postat sub sigla Romsilva (trista asociere, stiu!), se fac precizari importante referitoare la doua practici uzuale in Parcul Natural Bucegi.
De ce este o trista asociere? Pentru ca, si este o opinie personala, nu poti administra o arie protejata precum Parcul Natural Bucegi, care are mult peste un milion de turisti pe an, doar din perspectiva Romsilva. Administrarea Bucegilor necesita si angajati din alte domenii: economic, turistic. Plus ca iti trebuie un responsabil media, bine vazut, care sa fie interfata institutiei. Cu Romsilva e trista treaba; orice ar face, e definitiv compromisa in peisajul mediului autohton. Si este imposibil sa crezi ca aceasta regie poate dezvolta vreun turism normal pe undeva.
Evident ca se si vede… ca experienta celor din Administratie este reflectata preponderent pe paduri. Spun asta pentru ca nu avem distrugeri de padure cauzate de actiunile oamenilor, la fel ca in alte arii protejate. Exceptie face chestia cu Migab Forest adusa de Ocolul Silvic Azuga sa dezbrace de padure o parte din Abruptul Prahovean, in folosul Casei Regale. Realitatea este foarte simpla, s-au taiat mii si mii de arbori deoarece Casa Regala are nevoie de bani. Cum padurea a fost din pacate, retrocedata acestei Case, am vazut cea mai mare exploatare in Bucegi, de la Revolutie incoace.
Iata, mai jos, comunicatul Administratiei Parcului Natural Bucegi postat de Romsilva. Probabil si Romsilva are acelasi film ca in institutiile militarizate, comunicarea sa fie unica, unitara 🙂 Noi o sa ne vindecam greu de tot de metehne comuniste.
„Suntem in 1948, la Congresul Partidului Muncitoresc Roman unde se hotaraste oficial ca membrii de partid sa fie numai idioti si maxim mediocri. Membrii claselor exploatatoare dusmanoase sunt exclusi, gen Lucretiu Patrascanu… om de varf al partidului, dat afara pe motiv ca prea trecuse el pe la scoala. Este declarat dusman al partidului, scos din guvern si apoi bagat in malaxorul de discreditare comunista pana la condamnarea la moarte.” – lectie de istorie, cu exemple actuale in viata de zi cu zi 🙂
Comunicatul:
In urma lecturarii comunicatului se intelege ca nu ai voie sa aprinzi niciunde focul in aria protejata si nu ai voie sa campezi pe undeva. Exista un singur loc unde poti campa si anume la campingul Zanoaga. Nu stiu cate corturi incap acolo, destul de putine sau ce poti face pe acolo, in afara de o tura la Scropoasa sau la Podu cu Florile.
Acum, pentru o arie protejata acestea pot parea binevenite. Raportat la cei 1,4-1,5 milioane de turisti anual, astfel de decizii arata ca nu se pot realiza decat limitari. Cu alte cuvinte, cand eu nu pot face nimic, iti introduc tie limitari. O dau ca e vina ta. Ca tu distrugi mediul, ca faci focul, ca arunci gunoaie, folosesti padurea pe post de toaleta ca un necivilizat si cate altele mai faci. Totodata, ma fac ca ploua si nu consider ca mediul a fost, de asemenea, distrus, cand am permis asfaltarea drumurilor prin Bucegi (sa nu uitam ca primul drum care a fost asfaltat in Bucegi, a fost chiar drumul creat de Romsilva, cel denumit Bolboci Mal Stang). Categoric ca fiind Romsilva… mediul nu se distruge cand dau aviz pentru construirea vilelor pe Platoul Bucegilor, mediul nu se distruge cand zona inalta este tranzitata cu tot felul de vehicole (intre Babele si Vf. Caraiman), mediul nu se distruge cand reabilitezi Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman cu buldozerele. Si cate altele…
Primaria Moroeni a umplut poienile din Valea Ialomitei cu panouri, in care te face atent sa nu aprinzi focul, sa nu campezi. Intotdeauna cand vrei sa vezi ce poate face aceasta primarie, trebuie doar sa tranzitezi satul Glod si iti dai seama. Astia care inteleg prin turism convietuirea cu porcul pe ulita sau calatoria fierului vechi cu caruta, nu sunt capabili sa asigure conditii normale de trai pentru cei din Glod, adica la doi pasi de ei. Si tocmai astia vor sa civilizeze bucuresteni, brasoveni… :)) Pana sa acapareze jumatate de Parc Natural, erau in confuzie daca zborul unui uliu pe cerul comunei inseamna turism sau nu inseamna. Ca uliul poate a venit sa viziteze… :))
Astia sunt de o tristete maxima.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cand nu sti ce sa faci, faci din acestea 🙂
ApreciazăApreciază
Au interzis camparea ca s-a poata construi ei vilisoare…sa nu fie deranjați cand distrug zonele protejate.Rusine !!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aceasta este si parerea mea. Zonele acestea din Bucegi: Valea Cerbului si Padina-Pestera au fost restrictionate nu pentru vreo protejare, vedem doar ca nu s-a facut mare lucru pentru protectia naturii, ci pentru ca marea masa de turisti ocupau spatii din aria protejata care au fost instrainate. Si unora nu le mai convenea sa mai vina omul cu cortul, cu gratarul, familia etc pe „terenurile lor”.
ApreciazăApreciază
Ma prinde noaptea…dorm in picioare sau, precum soldatul, merg pana dimineata ca apoi sa fiu proaspat pentru continuarea traseului!?
ApreciazăApreciază
Pai, acum, patrimoniul tarii care se presupune ca este al tuturor, il restrictioneaza cate unii pentru ca nu stiu sa-si faca meseria sau reprezinta alte interese.
ApreciazăApreciază