Asadar, pentru ca mi-au venit si pozele cu alunecarea de la Azuga:
10 aprilie 2020 – s-a produs o alunecare de teren masiva la Azuga.
Nu au fost taieri de padure in acea zona. Nu are nicio legatura cu „ni se taie padurile”, „poftim consecintele”.
Din poze veti observa ca terenul este alcatuit din „roci pamantoase”, un termen popular, peste care se afla un strat de pamant. Pe acel strat de pamant au crescut arbori.
Da, se mai pot desprinde suprafete care sa vina la vale. Nu suprafete importante dar suficient cat sa afecteze unele case.
Versantul de care vorbim a atins un nivel de echilibru in ultimii 50-70 de ani. De ce insa „a cazut muntele”?
Cauza principala: eroziunea provocata de raul Azuga.
Cu cat sunt mai late albiile apelor de munte cu atat eroziunea pe flancuri este mai mica. Daca ocupi din albie cu depozite necontrolate, imprimi viteza si evident forta apei. Cu cat ii iei din albie, cu atat mai mult sporesti eroziunea versantilor.
Se poate observa acest lucru la ploi puternice cand un rau umflat mai rupe din malurile cu pamant depozitat necontrolat si-l duce la vale. Observatia este temporara pentru ca se aduce alt pamant si se depoziteaza necontrolat in acelasi loc. Nu poti insa sa pui nimic in loc daca iti cade versantul natural.
In 5-20 de ani, nu stiu exact, oricum eroziunea unui versant se produce la scara timpului si nu de azi pe maine, raul Azuga a tot sapat la baza versantului pana l-a destabilizat. Filmarile arata efectul de domino. Sa nu creada cineva ca a cazut de sus ceva si pana jos a luat totul. Alunecarea nu e avalansa 🙂 Intai s-a miscat baza versantului…
Azugenii mai aplecati asupra istoriei sau cu ani buni in silvicultura, cunosteau ca zona respectiva avea un istoric al alunecarilor de teren. Numai ca, in timp, pamantul cazut de sus, s-a prins de piatra si astfel a crescut vegetatia din zilele noastre. Versantul atinsese astfel un punct de echilibru.
Alunecarea nu s-a produs nici din cauza faptului ca erau prea multi arbori batrani :))) Pana acum am vazut ca „a cazut muntele” din cauza defrisarilor desi nu s-a taiat un arbore pe acolo. La extrema cealalta, ceilalti, au contraatacat cu varsta copacilor, adica daca mai taiau din ei, poate-poate era bine :))) Asteptam new-entry-urile cu efectul 5G.
Nu mai dati vina pe fake-news-uri de la rasarit, avem noi mai multi glumeti decat pot ei crede. Sunt sigur ca majoritatea stirilor false propagate de vecinii nostri se pierd ca meteorii prin noianul prostiilor noastre. Noi putem sa debitam fake-news-uri pe care niciun laborator de dezinformare nu le poate gandi never si never.
Bun!
Alunecarea de teren s-a produs in principal pentru ca la baza versantului a tot sapat raul Azuga.
Mai trebuia un factor sau mai multi declansatori, adica:
- zgomotul produs de zborul la joasa altitudine a avioanelor supersonice, cu alta rezonanta intr-o vale cum e Azuga.
- temperatura
…
Azi sosesc containerele modulare pentru persoanele evacuate, primaria s-a miscat foarte rapid. Constructiile initiale, abandonate deocamdata, sunt in pericol si din cauza altor alunecari, chiar daca mai mici, dar pot fi si luate de o viitura, la o ploaie mai puternica. Acum apa este la nivel cu temelia caselor si la cativa pasi de acestea.
Nu trebuie recuperat din alunecare materialul lemnos, arborii doborati. Trebuie lasati acolo sa putrezeasca.
Trebuie facut un proiect de regularizare a raului pe niste sute de metri…
Cauza prabusirii versantului=eroziunea provocata de raul Azuga. Daca apa nu mai atinge versantul, peste 50-70 de ani a crescut iar vegetatie pe acesta.
Vor mai cadea suprafete cu niste copaci pentru ca au ramas intr-un echilibru instabil.
Fara regularizare, raul ramane un factor de risc si pentru zonele considerate azi sigure, ca de exemplu, platoul salii de sport.
Alunecarea nu este chiar in preajma traseului turistic marcat cu triunghi albastru ci la vreo 200 metri distanta.
Suprafete ce se vor prabusi:
Planul de alunecare/suprafata de ruptura
Si roca versantului:
Pamant in plan apropiat si roca mai departe
Imagine case-apa-alunecare
Daca vrei sa recuperezi lemnul, o faci pe proprie raspundere. Este ca in jocul acela pentru copii.. Jenga 🙂 Iei cate un bat, poate cade restul sau poate nu cade.
Fruntea alunecarii e langa case…
Nicio casa nu a fost afectata de alunecarea de teren pana acum. Primul rand de case este in pericol mai ridicat. Imagine cu o parte din corpul alunecarii.
Daca nu iei apa de la baza versantului, se tot duce pamantul, chiar daca acum a atins un nou echilibru. Adica regularizare…
De jos se vede intr-un fel, de sus in alt fel. Ce mai cade… se cam opreste pana jos sau in trunchiurile cazute, de langa apa.
Jandarmeria, Politia, I.S.U sunt pe teren non-stop de cand s-a produs dezastrul.