Garda Forestiera Ploiesti in control pe Valea Cerbului si problematica Pin Matra

In ultima vreme s-a vorbit intens despre exploatarile din Valea Cerbului. Evident ca acestea sunt in Parcul Natural Bucegi, acea arie protejata unde oricine poate face orice doreste; Planul de Management al Parcului nu se mai aproba de ani buni… pentru ca sunt atatea interese imobiliare, multi vor sa prinda si ei cate ceva, ministrii vin si pleaca…

Asa cum multi localnici si turisti au semnalat, pe Valea Cerbului se exploateaza cu maxima intensitate. Padurea apartine Casei Regale care a dat-o in administrare Ocolului Silvic Azuga; cum nici acestia nu puteau face exploatare directa au dat treaba pe mana unui privat, castigator de licitatii 🙂

Pentru exploatare se da un termen, adica tai intr-o anume perioada de timp. Ei bine, pe Valea Cerbului, operatorul a navalit cu disperare si a scos tot ce i s-a dat… sau aproape tot ca mai are ceva. Astfel se explica numeroasele masini cu lemne care ieseau incontinuu de pe acea vale. A vrut sa ia totul cat mai repede, cum se si vede intr-o filmare a unui cetatean caruia ii pasa de orasul Busteni si de imprejurimile acestuia:

Am anuntat Ministerul, a venit Corpul de Control, a fost si Garda Forestiera. Mai jos, adresa Garzii Forestiere Ploiesti:

Problemele sunt insa mai complexe:

– au distrus poienile de langa padure pe circa 1-2 km prin depozitarea bustenilor;

– au folosit drumul asfaltat de Primarie si nu au platit nimic, posibil sa-l fii si distrus pe alocuri;

-unde au taiat ei se suprapune cu padurea aflata in Pin Matra;

Care este treaba cu Pin Matra? Pin Matra este primul inventar al padurilor virgine si cvasivirgine de la noi din tara. In general, toate institutiile de mediu fac caz de Pin Matra, in teren insa, pentru ca la realizarea studiului in 2005 cei de la Romsilva nu au fost cooptati din motive ce tin de imaginea institutiei, lucrurile stau diferit.

Ca sa vedeti ce inseamna Pin Matra, intrati pe: http://www.inspectorulpadurii.ro/#coordonate=25.538604,45.4343157/Z14 si bifati in stanga Pin Matra. Se va desfasura o harta cu padurile respective:

Ce este hasurat mai inchis sunt paduri cvasivirgine. Adica erau acum niste ani. Daca nu faci in asa fel incat sa nu mai indeplineasca acele criterii specifice Pin Matra… nu ai licitatii, deci nu faci bani.

Ca sa tai intr-o astfel de padure, trebuie ca padurea sa nu indeplineasca niste criterii.  Brusc, partile implicate realizeaza ca padurea nu e padure virgina sau cvasivirgina.  Pe foaie se bifeaza ca anumite criterii nu sunt indeplinite, adica sunt cioate, drumuri etc. Exemplu:

 

Din pix e toata figura. In teren, daca vrei sa ai treaba, mergi din timp si faci niste pagube care sa arate interventie umana. Daca atunci cand s-a facut acel inventar nu erau cioate si aveam padure virgina iar intre timp au aparut, atunci concluziile sunt:

-padurarul le-a facut;

-padurarul nu si-a facut indeplinit atributiile de serviciu, nu a patrulat, nu a iesit in teren;

-structura Romsilva respectiva a dat voie la exploatare ca asa a vrut.

Ca sa ai 5 copaci taiati la fiecare hectar de padure inseamna ca… sunt niste lucruri care se impun a fi cercetate. Daca privim in adresa de mai sus, vedem ce se spune la punctul 2. Faptul ca in anul 2011 s-a constituit un APV denota clar ca Ocolului Silvic nu i-a pasat vreun pic de Pin Matra. In 2015 s-a mai facut un APV. E logic sa ai cioate in 2017…

Alt exemplu:

E foarte logic ca padurile nu mai sunt la momentul de fata cum erau la momentul cuprinderii lor in Pin Matra, pentru ca Romsilva a dat drumul la exploatari in urma cu ani de zile.

Sa vedem si cate avize s-au dat in Valea Prahovei in asa-zise paduri Pin Matra, in anul 2019:

Mai sunt paduri Pin Matra doar acolo unde nu se poate exploata din ratiuni ce nu tin de protectia naturii: versanti cu panta mare, costuri ridicate de exploatare.

Concluzia este ca aceste paduri din proiectul Pin Matra sunt beneficiarele unei protectii legale facultative.

A intrat Romsilva cu exploatarile in toate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.