Jandarmeria Prahova: atitudini si actiuni in Valea Superioara a Prahovei

Unele lucruri cand imi intra in minte, nu-mi dau pace, mai ales daca se desprind tot felul de intelesuri, nedreptati in special.

Evident, ca multor persoane, mi s-au parut incredibile 2 situatii in care au fost implicati jandarmii montani. In prima, oamenii legii au prins pe unii ca scoteau lemn fara acte si le-au dat cate 1000 lei amenda (de fiecare masina). In a doua, tot oamenii legii au prins alti cetateni la furat de cetina si fiecare dintre autori a primit 2000 lei amenda.

Aparea concluzia, prin comparatie, ca e mai rentabil sa te apuci de scos lemn fara acte decat cetina. Pentru ca daca esti prins cu lemn dai 1000 lei amenda, pe cand cu cetina te cautai de 2000 lei 🙂

Intrucat periodic mi se semnaleaza si diverse aspecte ce tin de domeniul mediului, am luat legatura cu Jandarmeria Prahova.

Persoane din localitati diferite mi-au semnalat ca se scot pe inserat masini cu lemne pe un anume drum forestier. Suspiciunile erau rezonabile fiindca toate aceste masini erau acoperite. Clar era treaba de Jandarmerie.

Deci, ma adresez Jandarmeriei cu referiri la ce este mai sus prezentat. Iata si raspunsul institutiei:

Chiar daca au explicat cazon, militareste, in traducere lucrurile ar suna asa: jandarmii au aplicat corect legea, in sensul ca au stiut temeiul legal dar au dorit sa aplice minimum in fiecare situatie.  Cine s-ar fi gandit ca pe Facebook se va trage concluzia „ca e mai rentabil sa furi lemn decat cetina”…

Asadar, jandarmii au mers pe minimum in ambele situatii, nu ca ar incuraja furtul de lemne sau ar fi amendat pe aceia cu cetina mai mult decat se cuvenea. Prima oara i-au prins pe cei cu lemn, apoi pe cei cu cetina. Eu sunt de parere ca daca intai iar fi prins pe cei cu cetina, cand i-ar fi prins pe cei cu lemn le-ar fi dat tot 2000 lei amenda. Asa, daca au dat minimum pe lemn, au dat minimum si pe cetina si nu au mai avut ce face.

De asemenea, jandarmii chiar s-au dus pe teren si e clar ca au stat cateva zile prin zona cu transporturi acoperite. Ceea ce nu poate fi altfel inteles decat ca ii intereseaza.

Imagini de la prinderea in fapt a celor care nu aveau acte pentru lemnul scos.

Un mare semn de intrebare persista insa tot din acest unghi, al padurilor. Oare acestia care au exploatari forestiere, nu scot acum si lemnul doborat de vant? Ca tot s-au trezit cu pomana aceasta in curtile lor? Cred ca e bucurie maxima in multe locuri din tara cu aceste doboraturi de vant. Ai acte pentru ce exploatezi, ai arborii marcati si pe langa ei au mai cazut un 30-50% din cat trebuia sa scoti… Or fi cazut si din copacii marcati 🙂 s-au amestecat… Acum e „treaba”.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Intrebarea este, cei amendati au plecat cu lemnul acasa? Ca jandarmii par foarte binevoitori si sustin omenia cu hotii de lemn. Ma gandesc ca poate le-a facut un cadou umanitar. Si cand te gandesti ca pentru o caruta de lemne dai 500-600 lei, 1000 lei amenda e fix pistol cu apa.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Cel mai probabil! 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.