Românii prin ochii vikingilor; Lupta de la Posada

Istoria se scrie permanent, nu doar pentru ca in fiecare zi se intampla diverse ci… si pentru ca nu cunoastem inca toate sursele istorice despre noi.

Avem pasionati si cercetatori care cauta prin arhive straine si mereu scot la iveala lucruri mai putin stiute. Avem pasionati si istorici care scot la iveala informatii inedite despre localitati romanesti sau care, realizeaza carti istorice ilustrate, pentru a intelege oricine cum aratau uniforme, arme si cetati din alte timpuri.

Din pacate, aceste informatii reale nu ajung si in manuale scolare din diverse motive pe care le intelegem cu totii.

As vrea sa ma pronunt oarecum asupra manualelor scolare de Istorie. Multe sunt foarte slabe, in special cel de clasa a XII… Doar manualul de clasa a V-a are o structura buna, accesibila elevului. Dar, absolut toate manualele la Istorie trebuie altfel structurate, facute mai accesibile, actualizate. Daca din clasa a V-a s-ar urmari o directie, pana in clasa a XII-a am avea la fiecare clasa peste 80% de elevi buni cunoscatori ai Istoriei. Pana la urma, Istoria nu este o insiruire de date si personaje ci un fel de poveste a lumii si a spatiului in care locuiesti. Conteaza mult cum o expui, incadrarea intr-un context… altfel putini o inteleg.

Informatiile despre stramosii nostri si despre noi, ma refer la perioada cuprinsa intre „retragerea aureliana” si „intemeierea statelor medievale romanesti”, circa 1000 de ani, nu sunt atat de numeroase si, de aceea, orice informatie trebuie adunata. De ce? Pentru a arata continuitatea noastra prin aceste locuri si, totodata, pentru a intelege cat mai bine cum ne-am format.

In acest context, trebuie privita si harta de mai jos, cu informatii cel mai probabil din secolele XI-XII.

Se stie ca in izvoarele istorice românii erau denumiti: blachi (pastorii romanilor), vlahi, valahi… Pe harta apare „Tara Blachilor”…

Aici si site-ul:

Old Norse Map of the Viking World

Pornind de la aceasta informatie, se poate face o cercetare specializata, mai aprofundata….

In acest context, aduc in atentie si un alt articol:

https://evz.ro/15-arhive-de-aur-descoperite-de-un-om-cu-har-preot-cu-sclipire-de-geniu-salveaza-istoria-neamului.html

Sau marile descoperiri ale arheologilor si detectoristilor din ultimii 10-20 ani care nu apar in manuale absolut deloc. Pentru ca nu mai are cine sa adune atata informatie si sa o separe de cea falsa sau inutila:

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/cetatea-pierduta-o-cetate-veche-de-peste-3000-de-ani-din-balnaca-ar-putea-deveni-vedeta-primului-arheoparc-din-bihor-151619.html

Ministerul Culturii a facut ce stie mai bine, adica nimic, vestigiile fiind acoperite cu pamant. Aceasta este mentalitatea la noi in tara.

Si inchei cu lupta de la Posada:

Azi este 9 noiembrie 2019.

Pe 9 noiembrie 1330 a inceput lupta de la Posada, in urma careia Tara Romaneasca si-a asigurat independenta.

Posada este denumirea data luptei pentru ca aceasta a avut loc intr-un defileu. Nicolae Iorga, cel care a scos acest nume si l-a alocat luptei din 1330, s-a inspirat din zona Posadei de Bran, unde el considera ca a avut loc respectiva lupta.

Multi alti istorici au luat la rand toate defileele din Meridionali si le-au analizat, fixand si ei localizari ale luptei. Putini s-au referit si la Valea Prahovei. Printre ultimii sunt si eu. Dintre toate filozofiile, argumentele, povestile, datele etc. despre localizarea luptei in Valea Prahovei, consider ca am cele mai multe argumente valabile. Nu ma bag in ceea ce nu stiu, nu ma arunc in subiecte de care nu am habar dar… sunt ferm convins ca LOCUL LUPTEI DIN ANUL 1330 ESTE DEFILEUL POSADA-VALEA LARGA DIN VALEA PRAHOVEI!

De la un istoric maghiar am inteles ca multe documente din arhivele militare maghiare, ca si la noi de altfel, nu au fost inca publicate sau nu au fost cercetate, din diferite motive.

Pe aceasta captura de pe o harta veche, vedem o biserica necunoscuta situata in defileul Posadei prahovene. Si povestea continua pentru cine este familiarizat cu subiectul reluat de mai multe ori pe aici.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Sa stii ca Hasdeu descoperise in Eddele nordice informatii legate de comertul la Dunare, in tarile romane, mai ales cu tesaturi. La noi se dezvoltase o piata foarte vasta pe calea apelor, cu prisosinta la Dunarea de jos. Tot ce venea din orient pleca spre Venetia si tarile nordice pe Dunare. Foarte interesant, foarte necunoscut, foarte nepasatori …

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, auzisem de acest lucru. Ce mi se pare interesant este faptul ca pe harta nu este redata legatura dintre Marea Marmara si Marea Neagra adica Stramtoarea Bosfor. Legat de nepasare… nu vrei sa sti cate mii de documente din arhivele noastre zac netraduse. Iorga, Hasdeu, Tocilescu si inca putini au mai tradus din ele. De atunci nu s-a mai bagat nimeni.
      Iar in ceea ce priveste… trecerea migratorilor pe la noi timp de vreo 1000 de ani, o concluzie ar fi ca nu aveau niciun interes sa macelareasca populatia autohtona pentru ca aceasta avand ocupatii sedentare, putea fi foarte folositoare. Noi cultivam, cresteam animale, le asiguram hrana. Unele populatii migratoare mai dispareau in urma luptelor cu altii ca ei, noi ramaneam. Ocupatiile noastre nu erau pentru ei, nu urcau ei oile pe munte si sa stea acolo… Astia mergeau doar la jefuit, pradat.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.