Biserica ridicata in Prahova de catre un participant la Rascoala lui Horea, Closca si Crisan

Anul 1784 este anul in care romanii transilvaneni s-au rasculat impotriva nobilimii maghiare. Deznodamantul il cunoastem insa, mai sunt si detalii mai putin cunoscute. Un preot, prieten cu Horea, trece muntii ca sa scape de represalii. Nu trece singur ci cu familia.

La cativa ani de la stabilirea in Tara Romaneasca, tatal asistat de fiu, ridica o biserica in Prahova. Mai tarziu si fiul ridica o biserica in alta parte a judetului Prahova. Aceasta ultima biserica se distruge intr-un incendiu dar, va fi refacuta doar intru-un an, de catre… fiul celui care o ridicase, nepot al preotului refugiat dupa 1784 🙂 Si povestea continua oarecum pana in zilele noastre.

Iata ruinele bisericii construite de catre preotul fugit in Tara Romaneasca, pentru a scapa de spanzuratoare, data fiind implicarea sa in celebra rascoala.

Biserica, la ruinele sale ma refer, nu este monument istoric. Pentru ca ea nu exista in acte… ideea este ca au vrut sa o reconstruiasca numai ca a fost un da pe hartie si un nu pe teren. In sensul ca la o distanta ceva mai mare s-a ridicat o alta biserica, de 4 ori mai mare. Asa ca, nu mai stiu multi ca aceasta e vechea biserica sau cine a construit-o. Oficial, biserica noua s-a construit pe ruinele celei vechi.

Bineinteles ca am sa o aduc in atentia institutiilor specializate pentru a fi declarata monument istoric.

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Stiu povestea cu stabilirea preotului la … sau prin imprejurimi. Familia sa a dat oameni intelectuali, prapaditi de comunisti. Unul din ei ar fi … celebru pentru interpretarea datelor …

    Apreciat de 1 persoană

    1. Naaa, tu te apropiai prea mult si a trebuit sa te cenzurez prieteneste. Nu pot sa zic care e locul, pentru ca o sa merg acolo cu specialisti, ca… na! Bine, ne putem duce si noi inainte ca nu e nicio problema :)))

      Apreciază

  2. madalinfocsa spune:

    Care e frate ? Vadu Sapat ? Ogretin ? Ploiestiori ? Nu pare niciuna dintre astea…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu e la cine stie ce distanta de noi, pe langa apa Prahovei. E parte din proiectul meu de repertoriere judeteana, ca sa devin din acela, cum se zice 😉 de Patrimoniu, recunoscut :)) Stii ca daca nu umbli in lumea lor, ce spui e doar o simpla opinie.

      Apreciază

  3. Popa Cristian spune:

    Salut Adrian,
    Este o biserica asemanatoare lasata in paragina, in…, are o istorie, documentata de Nicolae Iorga, dar a fost scoasa de pe lista monumentelor istorice si se degradeaza an de an. Am cateva foto daca te ar interesa.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc foarte mult pentru semnalare.Nu o stiam si nici nu am ajuns pana acolo. Peste niste luni de zile trebuie sa prezint o lucrare complexa, in urma careia ar trebui sa fiu… autorizat, abilitat in domeniul Patrimoniului. Lucrarea este bazata pe o repertoriere judeteana a unor obiective cu valoare de monument istoric, dar omise din LMI. Desi, aveam de facut doar vreo 50% din judet, m-am gandit ca e timp pentru tot judetul, sa trec prin fiecare localitate :)) Da, daca doresti imi poti trimite niste poze, te contactez pe mail. Bineinteles, ca o sa ajung si acolo, mai ales ca zona a fost una foarte importanta in perioada geto-daca.
      Toate obiectivele le semnalez apoi Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu si autoritatilor locale. De la anul o sa pot sa-i ajut la fisa de clasare, studiul istoric. Le fac eu pe degeaba, nu mai sa intre sub protectia legii. Trebuie sa ai un act la mana, ca daca nu esti din breasla in cauza, vorbesti degeaba chiar daca ai dreptate.
      Scuze, am sters localitatea dar, daca te deranjeaza o scriu la loc 🙂 Sunt unele lucruri care daca sunt popularizate atrag alte consecinte, poate o demoleaza cand se aud intentiile, poate dispare daca e o cruce de piatra…

      Apreciază

  4. Dragos spune:

    Salut,
    Sunt interesat sa ajung si eu in acest loc.
    Imi poti spune te rog ( chiar si in privat pe mail ) unde este mai exact ?
    Multumesc anticipat!
    Dragos

    Apreciază

    1. Am trimis in privat!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.