Lansarea unor noi carti din proiectul „Pasi in Timp”

Nu va trece anul cum am mai spus…

Doua carti au iesit de la tipar. Pana de Craciun sunt mai multe.

Cam greu le-am dus la capat… pentru ca 2018, a fost un an frumos, cu realizari, multa munca, vise implinite, prietenii pastrate dar si oameni noi, disparitia unui om extraordinar-Lucian Stan, obstacole, drumuri, reluarea maratoanelor si mai sunt… despre cum cineva mi-a luat cu bunastiinta ce era mai important pentru mine. M-am uitat in jur dupa dusmani dar pana si ei s-ar fi simtit ofensati de asa ceva :)) Pana la urma, am zis ca tot ce conteaza e ce ramane in urma. Asa m-am mobilizat pentru mai multe lucruri, cum ar fi si cartile de fata:

Da, este o privire noua asupra celebrei lupte de la Posada. Cartea se numeste „Lupta de la 1330 la Centenarul Marii Uniri (1918-2018) – Varianta Posada prahoveana”. Cu capitole noi, cu concluzii, cu probe, niste urme de logica. E clar ca Valea Prahovei e locul luptei din anul 1330. Insa, pentru a deveni unanima ideea trebuie sa scoti din pamant arme sau documente din arhive. Deocamdata, nu a gasit nimeni nimic de acest gen si tot ce se spune sunt doar pareri. Ca sunt specialisti sau amatori, sunt doar pareri pe marginea acestui subiect.

Peste toate aceste pareri se inscrie cartea de mai sus, care vine numai cu probe, cu concluzii, arata de unde Nicolae Iorga s-a inspirat in alegerea ipotezei sale, sunt corespondente cu ambasade si foruri culturale, cercetari documentare, opinii… Toate acestea sunt puse sa-i zicem intr-un tablou. Dupa ce ai gata tabloul, te dai in spate cativa pasi si-l analizezi. Daca esti familiarizat cu subiectul, nu-ti ia cine stie ce timp ca sa ajungi la concluzia evidenta: ca defileul Prahovei este locul luptei de la 1330.

Problema este insa un fel de Elodia 🙂 E evident cum a disparut si cine e autorul. Treaba este alta: cum ajungi la probele unanime?

Prin urmare,

1. Avem o biserica intr-un defileu, necunoscuta pana sa descopar documentul, alta decat a schitului Lespezi. Necunoscuta adica nu a vazut nimeni pana la mine ca in defileul de la Posada prahoveana a mai fost o biserica. Deci, ai o biserica intr-un defileu ce a fost propus ca loc al luptei din 1330 de catre istorici. E singura biserica necunoscuta din multimea de defilee, ipoteze ale acelei lupte. Culmea, biserica ar fi cum se spune, exact pe locul luptei, in amintirea acesteia. Biserica nu e inventata de mine ci austriecii au redat-o pe o harta. Eu doar am observat-o. Sa cautati si voi, si o sa vedeti ca in alte defilee, presupuse locuri ale luptei din 1330 nu este nicio biserica necunoscuta. Doar in Valea Prahovei.

Ipoteza mea, ca ramane totusi o ipoteza in contextul in care nu se va pronunta vreo autoritate stiintifica in domeniu, nu pleaca de la ce vreau eu sa cred sau ce spun marii istorici. Aceasta pleaca de la o baza reala: biserica din defileul Prahovei, alta decat a schitului Lespezi. E prima proba clara in abordarea luptei din 1330. Nu mai e vorba de speculatie, strategie, idei ci… de un reper evident.

2. Apoi, Mircea cel Batran mentioneaza intr-un hrisov la vreo 80 de ani distanta de lupta din 1330, o biserica, moara si metocul acesteia ca fiind existente pe apa Prahovei. Si nu e vorba de Gherghita ca acolo era el cand dadea hrisovul. La acel moment nu era atestata nicio localitate de la Gherghita in sus, nici macar Campina. Biserica nu era nici ctitoria lui Mircea, nici a tatalui sau; ca daca era, aceasta ar fi fost numita „a mea, ale mele”. Ca asa era obiceiul. Se poate spune ca era anterioara domniei lui Radu I (1377-1383), care era tatal lui Mircea si nepotul lui Basarab I. Radu I s-a nascut chiar in anul 1330. Mircea s-a nascut in 1355, in timpul domniei lui Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I.

Cam asa curge cartea de peste 200 pagini, ce are pe alocuri si aspect de jurnal. Cu mers prin tara pe urmele legendarului Negru-Voda, multe imagini si baze de plecare pentru alte cercetari…

Iar cautari prin arhive, o sa pot face abia din anul 2020. Asa ca ramane varianta terenului pe 2019. Ar fi nevoie de circa 10 persoane, in putere, sa sapam in cateva locuri. Pentru acest lucru trebuie acei oameni. Poate gasim ceva, poate nu gasim. Iar acei oameni sa aiba idee de istorie, fara alte ganduri 🙂 Ca timp nu stiu, vreo 2 luni de zile, cate 2 zile pe saptamana. Si o zi pe saptamana ar fi bine. Poate la anul, cine stie…

Probabil, ramane de stabilit contextul legal, o sa dau un anunt la anul… cine vrea sa participe. Ca sa lamurim pentru totdeauna aceasta problema 🙂 Platim un arheolog care sa supravegheze lucrarile… Sau, putem astepta pana devin eu unul, nu ar mai fi chiar asa de mult timp :))

Deci aceasta este cartea cu Posada, insa continutul va asteapta si cu alte lucruri inedite.

….

Mai este si o a doua carte, „100 de Stiati ca despre Valea Prahovei – episoade culturale, turistice, istorice si religioase de la Predeal la Comarnic” :

Aceasta carte ar trebui sa fie „abecedarul” localnicului din Valea Prahovei si al vizitatorului acestor locuri. Toate capitolele au cate 2-3 poze. Este o carte simpla, de vreo 100 si ceva de pagini, adresata celor care nu mai au rabdare sa citeasca foarte mult.

Ambele vor fi disponibile in vreo 2 saptamani.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Antonescu Mariana Constanta spune:

    Felicitari,Adi!
    Într-o lume a absurdului,a luptelor sterile și a „poveștilor” fantasmagorice,a denaturării adevărului,cărțile tale rămân un reper al respectării adevărului istoric, etnic, cultural în Valea Superioară a Prahovei.
    Aștept cu nerăbdare apariția acestora și următoarele!👏👏👏

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana si va multumesc!
      Aveti dreptate, ne pierdem timpul in ceva ce nu aduce societatii vreun folos. Nu o fi nici mare chestie ce fac eu insa, macar raman niste carti 🙂 Tot e ceva. Plus ca ma simt eu multumit 🙂 Avem nevoie de adevar, de pastrarea unor repere si de promovarea acestora in randul celor care vin dupa noi.
      Intai am fost cu jurnalismul si turismul, apoi cu proiectul Bucegi Natura, acum cu proiectul Pasi in Timp… cine stie ce o mai fi. Oricum, la anul inchei treaba cu cartile, sa incep din 2020 altceva.
      Multumesc si ne auzim 🙂

      Apreciază

  2. Claudia spune:

    Felicitari pentru carti si pentru proiecte, sa ai mult spor si cat mai putine piedici si de-acum inainte!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana, Claudia. Multumesc foarte mult si asa sa fie! 🙂

      Apreciază

  3. madalinfocsa spune:

    Trebuie sa vorbim, mai ales ca vad ca ai ganduri „subversive” pt 2019, hehehe

    Apreciat de 1 persoană

    1. Este tot timpul pana la vara 🙂 Pe tema aceasta!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.