Dezbaterea no.26: Postul Craciunului si doua personaje

Se iau 2 opinii referitoare la Postul Craciunului 🙂

Primul personaj considera urmatoarele: „Daca tii post, inseamna ca nu mai mananci ca intr-o zi normala, deci nu ai ce face cu acea mancare. Prin urmare, ar fi ok sa o dai cuiva care chiar are nevoie de ea. Pentru ca asa, chiar este un post adevarat”.

Al doilea personaj spune: „Totusi, va spun ca atunci cand ii dai celui de langa tine, care nu are ce manca, mancarea ta, se numeste pomana, nu se numeste post. Postul il poti intelege doar atunci cand il tii sau macar incerci sau vrei sa il tii. Dand de pomana nu ai cum sa intelegi postul. Sunt doua lucruri distincte. Postul il intelegi doar daca il tii, asta e foarte clar. Cei care nu tin post nu au cum sa se pronunte pe acest subiect”.

Deci, daca nu tineti post, nu va pronuntati :))

Discutia a mai curs cu opinia mai explicita a primului: „Dand altuia mancarea ta e post adevarat, nu pomana. Ca tu nu ai nevoie de ea in acea zi! Ca in fiecare an, te asezi in centrul postului pe tine. Cum faci si in viata de zi de zi, tu pe primul plan. Nu ai sa poti intelege esenta postului pana nu-ti schimbi perceptia despre oameni si viata. Postul e despre ceilalti. Tu+ceilalti=post=Tatal, Tu+tu+nemancare+nebaut=0. „Postul” tau e duplicitar, are scopuri personale. Il tii pentru tine deci e gresit. Postul real e bucurie, iubire, blandete, ajutor, vorbe bune, ganduri si atitudini, multumiri si iertari.”

Mai departe nu vorbim despre cine are dreptate. E clar ce crede fiecare si nu doar atat. Primul crede ca al doilea tine post pentru sanatate, ca asa face economie la bani 🙂 Al doilea crede ca primul nu are habar ca una e postul si alta e pomana si vorbeste ca sa se afle in treaba, pentru ca nu tine post.

Ce zic eu si sa vedem ce spuneti voi, fara sa dam dreptate vreunuia:

  • pana la urma nu avem de unde sa stim cine si ce fel de post tine. Poate cineva mananca de 10 ori pe zi dar se straduieste sa tina un altfel de post: nu mai gandeste rau, nu mai face rele, nu mai face nedreptati, se manifesta diferit etc.
  • zic ca postul alimentar nu este o asa mare realizare daca nu se schimba in tine ceva, vizibil si din afara.
  • postul inseamna multe altele, nu doar abtinerea de la feluri de mancare.
  • postul nu este reteta medicala.
  • din textele de mai sus, ne dam seama clar cu ce fel de oameni avem de-a face 🙂

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. magda spune:

    Pînă și gîndurile,faptele noastre trebuie să postească,nu doar stomacul îl înfrînăm…o perioadă de disciplină pentru trup și suflet ,un angajament…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana! Asa este… mai cred si ca postul este doar pentru a ne reaminti ca suntem crestini si ce presupune acest lucru.

      Apreciază

  2. Daniela spune:

    Zilele de post, exceptand faptul ca nu mananci carne sau alte produse de origine animala, inseamna si sa daruiesti celor mai necajiti decat tine, sa multumesti pentru ceea ce ai, sa iti ceri iertare celor carora le-ai gresit, sa-i iubesti pe cei de langa tine. Dupa mine ar trebui sa tinem un post „sufletesc” in fiecare zi – cred ca viata noastra ar fi altfel daca am face-o 🙂
    Te saluta o blogerita noua 🙂 Si te astept la mine-n cafenea cand ai timp si chef 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Perfect 🙂 gand la gand. Imi pare bine, ne vedem in cafenea 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  3. Marius spune:

    Adi,postul este pentru curățirea sufletului,deci este personal.Daca dau mincarea mea altuia il oblig sa nu tina post. Postul alimentar care nu este susținut si de postul spiritual este ținut degeaba.S-a constatat ca postul bisericesc se suprapune identic cu nevoia organismului fe eliminare de toxine.Se tine post înaintea unor perioade in care bombardam corpul cu mîncare multa si grea,cu toxine cit cuprinde.De aceea sunt asaltate spitalele in perioada sărbătorilor.
    Bineînțeles ca asta e părerea mea si nu oblig pe nimeni sa ma aprobe.O zi faina îți doresc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut, Marius. Tot ce presupune implicarea fiintei noastre este personal. Postul presupune apropierea de Dumnezeu insa noi, nu ne apropiem de EL decat prin ceilalti, prin faptele noastre catre acestia. Nu poti fii bun cu tine, trebuie sa fii bun cu ceilalti. Tot ce suntem inseamna ceilalti. Postul este doar o ocazie de a ne aminti de Creator, poate o ocazie mai mare. Avem zilnic multe ocazii ca sa dovedim ca suntem pe un drum cinstit, crestinesc.

      Apreciază

  4. Hai ca zic si eu, vad ca a spus fiecare ce a avut de spus, dar cumva pe fragmente.

    Nu poti iubi pe altii daca nu te iubesti pe tine. La fel ca in cazul respectului. De aceea, postul este in plan principal personal. Insa, se poate tine post si pentru alte persoane. Ca dai sau nu mancare altor oameni in post sau nu, tine de o educatie interioara.

    Acum, curatatea corpului din punct de vedere alimentar duce la o curatare a mintii. Daca reusesti sa dai o menire postului, atunci intervine o curatate si a sufletului, care duce la o evolutie grabita.

    Sunt mai multe feluri de a posti, nu numai cel alimentar. Exista, sper exemplu, postul vorbirii, care aduce claritate in minte. Abstinenta sexuala etc. Orice suprimare a unor nevoi cotidiene, duce la dezvoltatea celorlalte simturi.

    Sper sa ajute pe cineva. 😊

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aici, am gasit prima diferenta 🙂 Vezi ca sunt? :))
      Cred ca iubirea pentru altcineva, este mult, cu mult mai mare decat iubirea pentru sine. Apoi cu iubirea de sine, nu ai ce cauta in fata lui Dumnezeu care nu iubeste pe cine se iubeste. Nu mai inteleg din 2002 cum este sa te iubesti pe tine, scuze 🙂 Odata, demult, cunosteam aceasta iubire trista. Insa este alta mult mai mare. Tu stii ca vorbesc serios; in mine nu e loc pentru mine. Nu inseamna ca sunt bun sau in vreun fel.Sunt insa foarte multumit. Mie nu-mi trebuie nimic special. E dificil de explicat. Iar post nu tin, de niciun fel. Nu ca nu pot, tineam odata, ci ca am alt post, mult mai lung decat vreun post calendaristic, acela pe care altii ti-l impun 😉

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.