Cum a venit prima zapada din 2018/2019 la Predeal

Ieri. Intai a fost frig, apoi norii s-au strans si a inceput sa ploua. In scena a intrat si vantul. Dupa o un timp a inceput… sa ninga 🙂

Centenarul marcat de Hotelul Carmen

Placa montata la gara Predeal de catre vanatorii de munte

Monumentul eroilor ceferisti

La meteo spuneau ca se duce repede zapada… dar, important este ca si-a anuntat sosirea 🙂

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. madalinfocsa spune:

    Adrian, am mai vazut si la altii sintagma asta gresita cu „Monumentul eroilor ceferisti”. Nu inteleg de unde a izvorit, doar din ignoranta poate fi nascuta. Si eventual dintr-o subtila transferare ideologica a imaginii ceferistilor grevisti comunisti din 1933, catre eroii care au aparat statia CFR Predeal in 1916. Perversa confuzia asta, e clar ca doar minti indoctrinate comuniste o puteau scorni. In realitate monumentul e dedicat, evident, eroilor care au aparat Predealul. Ai studiat istoria lui, inceputurile lui si cu ce scop a fost ridicat ? Eu gasisem ceva prin arhive, parca ti-am trimis ceva. In orice caz, se vede de la o posta ca si personajele reprezentate sunt SOLDATI ai Armatei Regale Romane, si NU ceferisti. Si se stie bine din documente si marturii, ca inclusiv cei care au murit eroic pana la unul aparand cladirea garii, erau soldati, NU ceferisti ! Dar uite ca nici tu nu ti-ai pus problema, din inertie si obisnuinta preiei sintagma raspandita de comunisti (asa banuiesc cel putin, daca nu-i asa sa-mi zici).

    Apreciat de 1 persoană

    1. Denumirea corecta este „Grupul Statuar Aparatorii Predealului” dar asa s-a dus informatia orala mai departe, cu Monumentul Eroilor Ceferisti. Asta si pentru ca gara a fost aparata si de lucratorii CFR. Sunt relatari straine cu ce s-a gasit in gara dupa ce a murit si ultimul aparator. Adica nu erau doar corpuri de soldati. Deci gara a fost aparata de soldati si lucratori CFR. Probabil s-a batut saua pe termenul ceferisti pentru a nu fi distrus monumentul de catre comunisti.

      Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.