Da, au inceput sa lucreze la Monumentul Eroilor ridicat pe muntele Caraiman.
Am fost ieri pe munte, habar nu aveam ca au inceput lucrarile de restaurare. La o cafea la Piatra Arsa am aflat si cum mai era timp, ne-am dus sa vedem minunea mult asteptata.
In fine, ajungem:
In dreapta cum privesti… este un fel de punte si inca o schela mai aproape…
Ca sa faca acea punte, au taiat aceasta za si au scos lantul. Apoi au pus bucata de fier „la loc”.
Stalpii sunt in pamant si alte elemente de sprijin sudate „mai drept sau mai putin drept”.
Cand un element metalic nu se aliniaza cu altele, poate fi sudat si pe dinafara. Sa fie acolo! La fel si gunoaiele celor care lucreaza.
Acum daca puntea nu sta „in boloboc”, ii punem un cui si apoi sudam.
O schela pentru un alt ceva, sa vedem pentru ce.
Si aici au trebuit sa scoata lantul. Bucata de fier lipsa sa speram ca nu au aruncat-o prin iarba si ca la final o vor pune la loc. Asta daca urmarim sa pastram originalitatea monumentului.
Pana acum nu vorbim de Cruce, ca nu face obiectul lucrarilor. Deocamdata au fost taiate 2 zale si scoase 2 lanturi.
Daca te uiti prin iarba o sa constati ca pana si ursul a venit sa vada ce se intampla la Monument. Desi pana acum nimeni nu a ridicat o piatra cazuta din acesta, lucrarile au demarat cu acea punte. Evident ca vor incepe in foarte scurt timp sa lucreze si la ce ne intereseaza pe toti.
Materialele nu se aduc cu un elicopter al Armatei ci cu un aparat ce se preteaza foarte bine la un tur de Bucegi.
Aparatul respectiv poate face vreo 3 zboruri in 15 minute si cara precum o albina la stup.
Vine de la „stadionul” de la Piatra Arsa:
O posibila bara metalica, acesta este un alt transport.
Iar vreun element pentru restaurare
O placere pentru fauna din vaile dispuse prin preajma Caraimanului.
Cand am propus ca toate materialele pentru restaurarea Crucii sa fie urcate in 2-3 camioane militare, ca doar nu o construiesc din nou, Ministerul Mediului a zis ca nu poae permite accesul auto, prin zona vf. Caraiman fiind un habitat prioritar… care e clar ca putea fi semnalizat si ocolit daca exista. Optandu-se pentru varianta cu elicopterul, toata lumea a crezut ca Armata va trimite un elicopter militar, ca doar ei se ocupa de Cruce.
Un elicopter militar iti transporta din cateva zboruri toate materialele. Poate ca e mai bine sa trimiti un elicopter mic care zboara de nenumarate ori; nu o sa stea nimeni sa contabilizeze cat a zburat.
Trebuie notat ca s-a apucat cineva in sfarsit de restaurarea Crucii… Sa vedem ce va iesi!
Ziua bună! Când am citit titlul, m-am bucurat mult să aflu că cineva se preocupă de restaurarea unui monument de o asemenea importanță. Dar când am văzut pozele…m-a apucat și mai tare tristețea. Este revoltătoare această lipsă de respect față de valoarea inestimabilă a unui monument atât de important. Modul cum „meșterul românesc Dorel” își bate joc de lucrarea de restaurare a unui monument este o bătaie de joc. Oare cine a aprobat acel „prepeleac” stupid, care nu se încadrează deloc în arhitectura monumentului? Distrugi elemente originale, pt ca să pui acea… „pleașcă” oribilă de fiare și lemn, care până la primăvară deja se va strica, la ce „bine” au făcut-o. Iar autoritățile sunt sigur că se vor umfla în pene cu „măreața” lor realizare culturală….
Sunt sigur că vei mai trece pe acolo!
ApreciazăApreciază
Nu cred ca gardurile alea si toate chestiile vor ramane acolo,presupun ca gardurile o sa fie temporare,in timpul lucrarilor de restaurare o sa fie cam periculos pe langa cruce,deci trebuie ceva sa tina turistii la distanta.
ApreciazăApreciază
Normal, cat timp se lucreaza turistii nu au voie pe langa Monument.
ApreciazăApreciază