Romania 100: Predealul si Azuga participand la sfintirea troitei eroilor din Muchia Lunga

Administratiile locale din Predeal si Azuga, vanatorii de munte din Batalionul 21 „General Leonard Mociulschi”, Salvamont si institutii silvice din zona Brasovului, preoti, jandarmi… s-au intalnit ieri, 26.06.2018, pe ultimul aliniament de aparare a Vaii Prahovei din anul 1916, in Muchia Lunga, loc in care a fost ridicata o cruce din lemn in amintirea eroilor cazuti prin acele locuri.

Un moment de exceptie as spune! Atunci cand mai multi se aduna pentru a-si aminti de cei care au murit pentru Romania Mare este o bucurie, aceasta pentru ca astfel de valori/atitudini nu trebuie sa moara odata cu aceste timpuri.

Administratia locala din Predeal s-a gandit sa mai realizeze o actiune in contextul Centenarului Marii Uniri si, astfel, Salvamontul, voluntari si personal din primarie, au lucrat mai multe zile in Muchia Lunga si acolo au amplasat o cruce din lemn. De la aceasta actiune nu puteau lipsi cei din Batalionul 21 vanatori de munte sau cei doi primari din Predeal si Azuga, oameni care pun suflet in tot ce fac.

Rand pe rand soseau participantii.

Vanatorii de munte

Garda drapelului. Ieri a fost si Ziua Drapelului.

Unul dintre cei mai mari patrioti din Valea Prahovei, d-l profesor Ioan Campan infasurand crucea cu banda tricolora…

…ajutat de viceprimarul Predealului.

Comandantul B 21 „General Leonard Mociulschi”, d-l colonel Cristescu si Primarul Predealului d-l Sebastian Flesieru

Intonarea Imnului National

Garda Forestiera Brasov, in stanga

Predeleni

Sfintirea crucii de catre preotul paroh al Predealului, d-l Lucian Vitan

Pe fundal Crucea de pe Caraiman

Pe fundal Coltii Morarului

Sarutand Crucea… apoi a urmat binecuvantarea participantilor.

Discursul comandantului a adus un moment de maxima constientizare in randul participantilor.

Evident, d-l profesor Campan, nu avea cum sa nu rascoleasca prin cuvintele sale sufletele participantilor. A prezentat diferite episoade de istorie locala dansul fiind un permanent cercetator, a prezentat documente… Istoria se transmite diferit atunci cand omul din fata ta simte si intelege sacrificiile inaintasilor. D-l Campan ramane peste timp, o personalitate a acestor vremuri, indiferent de cum va fi viitorul! Acest om a sadit in generatii de elevi, iubirea de tara si anumite valori. As putea enumera multi profesori din zona noastra care fac la fel. Insa, d-l Campan ramane liderul incontestabil datorita actiunilor sale si datorita zecilor de ani de activitate la catedra.

Prezentand un glont de la o mitraliera, glont gasit chiar pe Muchia Lunga.

Oriunde merge, acest domn poarta cu sine tot felul de elemente care-i amintesc de istoria locurilor si e mereu pregatit sa sustina o lectie de istorie. Are oriunde tot ce-i trebuie asupra lui. In mana tine un livret, un document din Primul Razboi Mondial… tot Campan il chema si pe posesor. Deci, d-l profesor vine cu o traditie in spate.

Reprezentantii Predealului. Cel cu ie este unul din artizanii ridicarii acelei cruci, un om special, d-l Turea Iliuta. El a transportat toate materialele pentru ridicarea crucii si, alaturi de d-na director a Casei de Cultura din Predeal plus Salvamont s-au preocupat de buna organizare la fata locului, a evenimentului.

Depunere coroane

Jandarmii

Politistii

Coroanele de flori

La final, cei doi primari, d-l Flesieru din Predeal si d-l Barbu din Azuga si-au strans mainile in fata simbolului de omagiere a eroilor.  Cum am mai zis, la Predeal, fosta localitate impartita in doua de frontiera, chestiunile cu cinstirea eroilor se simt un pic diferit fata de alte locuri. Curand, va urma si la Azuga un eveniment special.

As incheia cu dedicatia din cartea „Predealul prin ochii tai…”, aparuta in anul 2016:

„La 100 de ani distanta de luptele pentru apararea Predealului din Octombrie 1916, aducem, prin aceasta carte, un omagiu celor care prin sacrificiul lor au facut posibila desfiintarea granitei seculare si nedrepte de la Predeal!”

Candva, a fost granita chiar in inima tarii! Sa nu uitam!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Are cineva coordonatele acestui monument?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.