De cand am fost pe la inceput de an.
Muzeul este superb, dar pe la poarta iti fac controale, detector, scanari… am mai vorbit intr-un articol anterior. Mai sunt in tara astfel de locuri cu traditie comunista, pericole imaginare, doar pentru a pastra niste posturi care nu se justifica.
Bust I.G.Duca, primul ministru asasinat la Sinaia
Regina Maria – opera din anul 1925, pictor Gheorghe Popovici
Pe scaunele cu arborele vietii se asezau femeile, pe cele cu acvila, barbatii.
In dormitorul Reginei Elisabeta si al Regelui Carol I
Un soim desenat pe perete si completat cu pene reale
Cotroceniul poate fi considerat lejer un al doilea Peles.
Din pacate, politica restrictiva din acest loc face ca multi potentiali vizitatori sa ocoleasca acest muzeu. Pana te programezi, control cu detector, copiat carte de identitate, retinut pana la plecare acest document, scanare genti, sacose, rucsaci, atentionari sa nu faci poze la copaci si alei… unii se cam satura. Nici nu as fi mers vreodata daca as fi stiut de politicile acestea care denota multa prostie. E ok sa fii prost si in lumea ta cata vreme nu pierzi timpul altora. Asa cum mentionam aici: https://buceginatura2000.wordpress.com/2018/01/20/o-vizita-la-biserica-si-la-muzeul-de-la-cotroceni-atitudini-si-mentalitati-esuate/ daca mergi cu un grup mai mare de persoane si nu le spui dinainte toate etapele si cat stai pe acolo, e cam nasol.
Pentru ca un om normal la cap va observa ca aceste conditii nu au nici cea mai mica legatura cu securitatea presedintelui Romaniei. Este asociata eronat aceasta chestie cu muzeul… desi nu exista nici cea mai mica legatura. Vine evident din perioada comunista si astia nici acum nu s-au adaptat, merg tot asa…
Si o reprezentare deosebita a Regelui Carol I. Posibil ca aici inca era domnitor, adica tabloul a fost realizat pana in 1881:
Update. Analizand observatia lui Madalin, am cautat mai bine printre poze. Am facut la Cotroceni, la inceput de an, cateva sute de poze. Nici acum nu le-am parcurs pe toate. Da, portretul este realizat dupa anul 1881, cum se vede mai jos:
Hehe, parul alb de la tample si barba m-a facut sa ma indoiesc de ce zici tu. Am facut cercetari si se pare ca am banuit corect: portretul e dupa 1881, ba chiar destul de tarziu: 1897. Se stie si pictorul, e un portret cunoscut, iata aici informatii: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carol_I_of_Romania_by_Tadeusz_Ajdukiewicz_1897.jpg
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Perfect, bravo 🙂 Cand mai gasesti cate ceva util, scrie. Multumesc 🙂
ApreciazăApreciază
Faine imagini, dintr-un muzeu nu foarte la îndemână de a fi vizitat.Sunt multe lucruri și locuri de admirat în acest muzeu. Măcar mi-am făcut o idee, din cele spuse de tine, că trebuie să te pregătești cu multă răbdare, atunci când îți propui să vizitezi acest obiectiv.
Numai bine și zile frumoase! 🙂
ApreciazăApreciază
Exact, multa rabdare. Daca nu te gandesti la anumite aspecte, vizita poate fi chiar una reusita. Multumesc si toate cele bune si tie! 🙂
ApreciazăApreciază
Nu prea le avea cu regulile de aur ale incadrarii si compozitiei, pictorul asta 🙂 a lasat mai mult spatiu in spatele personajului decat in fata lui, hehe… l-a cam inghesuit in marginea din stanga
ApreciazăApreciază
Nici tablourile cu Regina Maria si Regele Ferdinand I nu mi se par prea reusite 🙂 Cel putin Regina pare un pic disproportionata.
ApreciazăApreciază