Posada, locuri si povesti reale

Posada este astazi un cartier al orasului Comarnic sau o localitate incorporata, cum doriti. Este prima localitate din tara, cu acest nume, atestata documentar (fratii Tunusli si Dionisie Fotino, in jurul anilor 1800).

Aici a stat Nicolae Grigorescu ani de zile si a pictat multe din celebrele sale tablouri.

Posada a adapostit familia Bibescu, celebrul lor castel, casa Marthei Bibescu si azi locul unde azi vizitam frumosul Muzeu Cinegetic.

Posada are si cea mai veche biserica de pe Valea Superioara a Prahovei, biserica fostului schit Lespezi, cu hramul Sf. Treimi.

Veche cruce din piatra

Posada are legende cu haiduci, povesti cu carute prabusite in valtorile Prahovei, mentiuni in istorie despre drumul de acces inca de la Radu cel Mare.

Este si locul accidentelor feroviare din anul 1922, cu acele poduri sabotate si prabusite.

Stiti cat de mare este lista?

Posada cand era localitate de sine statatoare avea doua cartiere: Podul Negrului devenit Podul Neagului si Floria.

Datorita faptului ca era cheia de acces, cum zic eu, spre actualele statiuni ale Vaii Prahovei, catunele Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Azuga (Intre-Prahove) si Predeal au fost toate adunate intr-o singura unitate. Astfel Posada plus toate acestea au format comuna Podul Neagului.

Cartierul Podul lui Neag

Podul lui Neag

Mircea cel Batran atesta o biserica cu moara si metoc pe Valea Prahovei, anterioara domniei sale, deci inainte de 1386. Biserica nu a fost identificata de specialistii care-i cunoastem.

Parerea mea este ca nu exista niciun dubiu ca lupta din anul 1330, zisa de la Posada, s-a desfasurat chiar aici.

La 1574, un calator polonez spunea ca dincolo de Gherghita este biserica lui Basarab I, ridicata in cinstea luptei din 1330. Dincolo de Gherghita nu inseamna dincolo de alte orase sau alte zone montane. Dincolo de Gherghita e pur si simplu dincolo de Gherghita 🙂 Cum drumurile comerciale insoteau cursurile de apa, el nu se putea deplasa zburand, cu metroul sau cu altceva. Mergea pe drum. Cum Basarab si ungurii s-au batut intr-un defileu, singurul defileu dincolo de Gherghita este cel facut de Prahova la Posada.

Suplimentar, o harta austriaca ignorata de toti ne arata o biserica la Posada, alta decat a schitului Lespezi. Unde? Exact in defileu. In ruinele a ceea ce consider eu fosta biserica am gasit o moneda otomana, predata autoritatilor.

moneda De altfel, este si singura descoperire arheologica din Valea Prahovei din ultimii 50 de ani. Ca or fi gasit altii diverse si nu au predat, e alta treaba.

Daca te duci in Podul lui Neag, cum se numeste azi cartierul, nu ai cum sa nu observi ca este pe un platou ce domina intrarea in defileu. Acesta se numea in trecut Podul Negrului. Negru-Voda se crede ca a fost tatal lui Basarab I sau insusi Basarab.

Posada are si cea mai veche cruce de piatra de pe Valea Superioara a Prahovei.

Arbusti, specia corn

Fructe de corn

Coarne pentru o dulceata de proba

Si tot asa… povestea curge in nenumarate randuri.

Poienile ascunse ale Posadei. In zare se ghiceste defileul Prahovei

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. ‘Or fi bune coarnele alea? 😄

    Apreciat de 1 persoană

    1. Usor acrisoare dar cu tot felul, cum zic astia prin carti si retete. Sa vedem cum iese 🙂 Daca e ceva bun, sunt pe acolo niste locuri cu zeci de arbusti si as putea sa merg sa adun mai serios, intr-o zi. Asta daca nu le mananca intre timp ursii. Din ce am vazut sunt si ei prezenti, au coborat de la munte la deal. Vor sta pe acolo cateva saptamani 🙂

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.