Pe la inceputuri, demult, pe raza statiunii Sinaia de astazi, umblau unii dotati cu topoare din bronz. Era acum circa 3800 de ani. O parte din topoare sunt intr-o imagine de la articolul anterior.
Pe la 1453, este atestat schitul Sf. Ana, de tipul unei capele din piatra, la Stancile Sf. Ana.
Dupa 1600, este atestat si un schit pe dealul Molomat sau Molomot, cu hramul Sf. Nicolae.
Pe la 1690, spatarul Mihail Cantacuzino incepe ridicarea Manastirii Sinaia.
Pe la 1870, Eforia Spitalelor Civile incepe sa parceleze zona orasului de azi si sa o vanda, fapt ce atrage prin aceste locuri oameni cu bani si, astfel, se pune piatra de temelie a orasului.
Pe la 1873, incep lucrarile la Castelul Peles dar, abia in 1875 se pune piatra de temelie la constructie si… pe la 1883 se inaugureaza Castelul. Astfel, Sinaia devine resedinta regala. La Castel s-au mai derulat insa lucrari, inca vreo 20 de ani, ulterior anului 1883.
Cam acestea sunt reperele centrale ale Perlei Carpatilor.
Parcul de astazi, cel mai frumos din Valea Prahovei, ofera celor care trec prin el, o sumedenie de aspecte. Astfel, gasim si bustul lui Dimitrie Ghica, eforul care a initiat dezvoltarea acestor locuri pe care azi gasim statiunea Sinaia. Cazinoul de astazi, este ridicat chiar pe locul unde a fost vila sa. De altfel, vila sa a si fost prima vila din Sinaia, in ideea ca exemplul sau, sa fie urmat si de altii.
Pentru o poveste mai lunga, se poate rasfoi :)) cartea „100 de pasi in timp, un alt fel de ghid despre Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi”, de la pagina 185, capitolul „Fondatori de localitati, drumuri si vieti: Eforia Spitalelor Civile, Societatea Carpatina Sinaia, Hanul Drumetilor si Turing Clubul Romaniei”.
Acum poze din Parcul „Dimitrie Ghica” cu muscate, ghivece de la fostul palat Stirbei azi Muzeul Orasului, bustul eforului, Casino, Palace Sinaia adica hotelul Palace…
Dimitrie Ghica si starile lui de spirit 🙂
Si maine mai am niste poze frumoase si un subiect pe masura 🙂