O surpare vine sa spuna povestea corecta si completa

Stiti ca se spune „ca unii ce viseaza noaptea, fac ziua”. Cateodata, mi se mai intampla 🙂 Nu e rau daca se si potriveste cu realitatea. As putea chiar sa si recomand 🙂 Dar, bine, in cazul meu unii dau vina pe diverse: intamplare, genialitate, nebunie, noroc, divinitate, idiotenie, filinguri etc. Deci, nimeni nu poate intelege exact. De fapt, cred ca problema este ca viata nu este exacta. Poate pe hartie unul plus unul dau doi, dar, in viata, poate sa dea si unul singur 🙂

O opinie, insa, pot sa emit cu certitudine: daca nu faci ce simti la timpul potrivit, ma refer la lucruri serioase, mai tarziu ori nu mai ai sansa, ori e foarte dificil.

Sambata se inrosesc ouale. Majoritatea le inrosesc in Joia Mare. Eu le fac mereu sambata, ca daca rosul inseamna sangele, Iisus nu a murit joi. Asa mi se pare mie ca are logica.

Dar, dupa procedeul acesta ce sa mai fac? Sa stau asa ca oamenii? Hai ca nu este de mine. Si am plecat sa fac sport: aruncatul cu privirea prin locuri potential istorice 🙂

Umbland… vad ceva care crestea intre radacinile unui fag. Primul gand a fost ca e ceva munitie neexplodata din vreun razboi mondial. Dar vad acel orificiu si imi dau seama ca obiectul, in acel loc trebuia sa aiba o parghie, un cui, ceva de siguranta. Daca nu mai este, inseamna ca nu este nimic periculos. Dupa ce m-am asigurat, nu de teama, ci pentru ca imi place sa fiu prudent de fel, m-am apropiat si am observat ca este incorporat in copac. Deoarece copacul il tinea fix 🙂 cu un bat mic l-am curatat:

Nu era cine stie ce. Nici nu cred in povestile si sfaturile cum vine doar cineva special, care nu stiu ce face si stie el. Sa fim dresati cu povesti ca este cineva care doar asta face. Suntem in Romania si aici prima regula este sa te bazezi in primul rand pe tine, pe propria judecata. Apoi… care cum ne sunt prioritatile si intelesurile. Avem o viata, ea trebuie traita, nu fugim de orice si nu vedem pericole la tot pasul. Ca sa scoti chestia aceea din copac, care nu se misca un milimetru, iti trebuie o dalta, deci la ce bun sa ranesti bietul copac… pentru nimic?!

Si daca era o mina, un obuz, orice altceva activ, intai ma uitam eu cat voiam, ca e viata mea si cata vreme eram singur pe acolo, era strict problema mea. Apoi, mai veneam si a doua zi, probabil pentru poze mai bune, dupa care anuntam pe acestia, abilitati 🙂

Mai departe? Vin acasa, mers la Inviere la Pestera, vine duminica, discutii cu prieteni… ideea de baza a fost si este:

„Tu da-mi firul, ca ghemul ti-l aduc eu!”

Va mai aduceti aminte de povestea recenta cu gunoaiele de la Sinaia, cu niste chestii logice prin care era posibil sa fie aflati aceia care depozitau zeci de saci prin padure? Era mult o zi intreaga… pentru ca in vreo 5 ore ii si aflam. Ma indoiesc ca a facut vreo autoritate ceva, dar si eu mi-am vazut de treaba pentru ca nu vreau sa se spuna ca ma bag eu, ca ei ce sunt! Unora daca le arati ca te duce mintea la lucruri pe care nici macar nu le pot imagina, te cred cu capul sau mai rau. Te poti trezi in niste buclucuri din care privesti stupefiat ce se intampla 🙂 Sistemul lucreaza adesea impotriva cetatenilor!

Duminica, pe la 12:30, se termina o discutie cu un prieten cu aceleasi pasiuni, cu acea „nebunie” care „face mereu diferenta”. Mai jos, veti vedea ce inseamna o frantura de informatie cand sti cat de cat istoria locurilor de pe aici. Dupa discutie, trec in revista in minte, dealuri, versanti, vai si firicele, ma uit la ceas dupa o vreme si era 13:10. Zic: „Mergem! Stiu unde!” La 13:40 vine maxi-taxi. Altora nu ca le-ar fi luat o zi sau mai multe ci, nu ar fi ajuns vreodata pe acolo…

Urcam pante, inaintam pe fire de vai, din fuga observam vegetatia, tipurile de roci, debitul de apa, nu este aceasta, nu este nici cealalta… versantul este sigur mai umbrit, acolo sunt alunecari pentru ca stratele sunt permeabile dar nici acolo nu era. Si, dupa chestiile de logica, pe la ora 15:10 gaseam o cale ferata ingusta care a fost realizata doar pe sub pamant si care nu apare ca fiind vreodata realizata prin acea zona. As putea explica fiecare detaliu, dar nu are rost sa plictisesc sau sa se creada ca ma dau eu rotund. Tu da-mi firul, ca ghemul ti-l aduc eu 🙂

O premiera in istoria Vaii Prahovei. Despre ea veti afla in decembrie, in a patra carte a proiectului „Pasi in Timp – un proiect de reconstituire istorica si promovare turistica a Vaii Prahovei si Parcului Natural Bucegi”.

S-a prabusit tunelul in urma alunecarilor de teren.

Din pacate, sina de la exterior a fost afectata de factorii naturali. Daca o cureti, tot nu vezi unde a fost fabricata.

In schimb, sigur merge curatata sina prabusita in vale, pentru ca a stat mereu in umezeala. Zis si facut 🙂 La aprecierea mea, sub calea ferata era si un canal colector. Gaurile din teava sunt facute in mare parte intentionat, ca sa se scurga apa.

Am zis ca nu e in regula sa facem cine stie ce treaba in ziua de Paste, dar un metru de sina hai ca merge curatat. Nu scria insa nimic, ramane mai putin cu un metru pentru data viitoare. Dupa ce voi vedea ce scrie, fac o poza si o acopar la loc 🙂

Creanga buna de urcat 🙂 se si vad urmele.

Am dat si doua pietre la o parte ca sa ne uitam mai bine 🙂

Meritul descoperirii apartine prietenilor, Sorin Bugan si doi alpinisti: Miermorica si Mihai, carora le multumesc. Pana in ora 17 eram acasa…

Din pacate, acum la 8:50 a.m. in Valea Prahovei ploua. De pe la orele 22 a inceput. La Predeal ninge. Pe Bucegi, de asemenea ninge. Mantia alba ce acopera cu un strat subtire padurea a coborat pana la 1000 m altitudine. Astfel, excursia prognozata pentru azi, pe Bucegi, se amana… ca sa nu umblam aiurea prin ceata si sa nu vedem nimic. Deci, trebuie sa stam acasa prin jurul mesei, cum fac oamenii. Ce stupid mi se pare, trebuie sa ma gandesc la ceva neaparat…

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Chiar ieri am vazut bucati de fier intr-un copac, prin judetul Buzau. Local, ar fi un obicei vechi care ajuta la cresterea copacului in nu stiu ce fel. Din pacate, copacul era traznit si pare lesne de priceput care a fost cauza.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cred ca e foarte posibil, daca acele bucati sunt dispuse ca o scara, sa fie batute in copac pentru a se urca dupa bureti, localnicii. Si pe aici, sunt astfel de copaci cu bucati de fier in ei si care pe anumite ramuri, au in anumite perioade, bureti negri sau pastravi. Ma indoiesc ca un fier in copac ajuta copacul, dar sigur poate atrage trasnetul.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Corect ce spui tu, nici eu n-as fi putut gandi asta de unul singur. Totusi, cineva care cunoaste zona mi-a relatat. Copacul traznit, era rupt in doua, si pe una din parti prezenta o scorbura destul de adanca. Initial am vazut bucatile de fier la baza tulpinii si am crezut ca le-au pus ciobanii dupa eveniment (a se intelege traznet). Apoi insa am vazut ca in scorbura, erau si alte bucati prinse cum spui tu, in copac, si erau la o distanta incomoda de a ajuns. Am concluzionat ca fie au fost ingropate si copacul le-a preluat prin crestere, fie au fost bagate printr-o scorbura si s-au dus in jos. 🙂 Oricum ar fi, este interesant de stiut sau cercetat 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        1. E foarte interesant, daca ai facut poze cred ca sigur elucidam treaba. In cazul din articol, chestia aceea era acolo inaintea copacului, el a crescut si a impins-o la suprafata, apoi a cuprins-o. Pot fi cateva explicatii, de aceea e fain sa ne gandim care ar fi cea corecta. Banuiesc ca trasnetul a fost atras de fier, acum sa vedem de ce a ajuns fierul acolo 🙂

          Apreciat de 1 persoană

  2. Hristos a inviat! Abia astept continuarea!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Adevarat a Inviat! Continuarea nu stiu acum cum va fi 🙂 In primul rand, trebuie scoasa o bucata de sina ca sa vedem producatorul. Evident ca nu astup la loc sina ulterior 🙂 Este o ironie, pentru ca unii specialisti considera ca mai bine lucrurile care pot face lumina in anumite situatii, trebuie sa stea in pamant 🙂 Chipurile, ca sa le ramana si generatiilor viitoare 🙂 Nu pot fi de acord cu asemenea gandire si oriunde va fi ceva, mai devreme sau mai tarziu, adica pana se intelege contextul in mod corect, le voi lasa la lumina, aducandu-le in atentia unor oameni din institutii care pot face ceva. Deocamdata, trebuie sa vedem daca nu este un proprietar pe acolo, caz in care este problema lui. Pentru mine este suficient ca stiu rostul acelei cai ferate; era o piesa importanta din niste articole scrise. Pana in decembrie, evident ca va mai fi o continuare 🙂 Saru-mana si va multumesc!

      Apreciază

  3. Aliosa spune:

    Hristos a Inviat ! 🙂

    Aliosa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.