Problema tezaurului din Rusia, discutata la Sinaia. Diverse…

Un eveniment major s-a derulat la Sinaia, la sfarsitul saptamanii trecute. A avut loc o reuniune a Comisiei comune romano-ruse pe tema tezaurului romanesc depozitat in timpul Primului Razboi Mondial in Rusia. Citim mai multe din comunicatul M.A.E.:

„În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima întâlnire după o pauză de 10 ani, aceasta desfăşurându-se într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcția studierii problemelor care intră în competența Comisiei.

Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părți din valorile românești.

Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activității Comisiei.

Partea rusă a exprimat mulțumiri Băncii Naționale a României pentru sprijinul logistic oferit bunei desfășurări a sesiunii Comisiei comune.

Părțile au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei comune să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.”

Tezaurul cuprindea, printre altele, si 93,4 tone aur, din care 91 tone erau monede istorice din aur. Daca nu ma insel, acum 100 de ani a plecat trenul din Romania, intr-o zi de 14 decembrie.

Mai aflam ca prefectul judetului Prahova, d-na Rodica Paraschiv, a fost astazi schimbata din functie prin Hotarare de Guvern.

Si cateva poze:

verde crudLa Sinaia incepe campania Verde Crud

aTot un fel de verde crud

cProbabil un tir a dat buzna asa…

e

dSi daca intelegeti ce scrie, se poate lasa un comentariu 🙂 Multumesc!

Doua piese de final, auzite azi, din mers:

10 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Destul de greu sa interpretezi dupa fotografie un scris pe piatra. Pare sa fie asa: A – Z – E sau S – M – O. Z langa S nu am intalnit pana acum, deci tind sa inclin catre E. Asta daca este un cuvant in sine. Daca sunt doar initiale, atunci este o chestiune ce tine de detalii ce privesc fie locul, fie autorul. Pe de alta parte, in scrierea veche, se obisnuia sa se foloseasca doar consoane iar vocalele erau introduse de cititor dupa o regula anume. Dar scrierea postata de tine nu pare a fi atat de veche.

  ÁZIMĂ, azime, s. f. Pâine nedospită (consumată de mozaici la Paști și, de ase­menea, folosită de catolici și de Biserica armeană la împărtășanie). – Din ngr. ázima.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc foarte mult, George. Nu sunt lamurit ce poate insemna… scrisul are o vechime de peste 200 ani.

   Apreciază

   1. Salut, Adi! În 1880-1881 Academia Română stabilise și dezbătuse regulile ortografiei românești. La punctul 13 scrie așa: „Articolul nedefinit, pronumele și numeralul o, se va scrie cu o, și nici odată cu uă; d.e. o casă, o dată, am dat-o.” La 1890 ortografia nu era încă adoptată pe deplin și lucrurile erau ușor stângace în popor (chiar și printre publiciști). Faptul ca AZEMO (AZIMĂ) este scris cu O la sfârșit și nu cu Ă, denotă cel puțin că acest înscris în piatră a fost făcut pînă la 1890 (cel tîrziu) și până la 1880 (o posibilitatea romantică de a privi lucrurile).

    Apreciat de 1 persoană

    1. Am observat, George, ca multe lucruri isi au originile in preajma lui 1900. Intrebarea este de ce sa apara pe o cruce acest cuvant?

     Apreciază

     1. O varianta ar fi ca azima este painea sfintita pt impartasanie, deci trupul lui Iisus. Pe de alta parte, dex spune ca e folosita la mozaici si makedoromani. Eu la cei din urma as cauta, mai degraba.

      Apreciat de 1 persoană

      1. O pista interesanta, o sa verific, poate gasesc ceva 🙂 Multumesc, George.

       Apreciază

 2. Aliosa spune:

  Salut Adrian !
  Despre dedesubturile vs TEZAURUL ROMANIEI ,
  CITITORII tai pot afla mai multe daca vor intra si pe
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2016/03/24/
  O saptamana placuta ! 🙂
  Aliosa
  din afara BLOGROLL-lui ” !!! 😦 😦 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Buna seara, d-le Aliosa!
   Multumesc pentru acel link. Sigur sunt si lucruri mai putin cunoscute in acel articol.
   Nu stiam ca sunteti cu blogroll-ul, imi cer scuze, v-am pus acolo 🙂
   Toate cele bune si dvs.

   Apreciază

   1. Aliosa spune:

    Buna seara Adrian !
    Sincer, problema cu ” blogrollul” mi-a venit asa……..
    Eu, ca sa NU uit sa trec pe cineva acolo, NU am trecut pe nimeni …
    Multumesc ca m-ai pus acolo ! 🙂
    Seara frumoasa ! 🙂
    Aliosa.

    Apreciază

    1. Va raspund acum, deci, buna dimineata, d-le Aliosa 🙂
     Nu m-am mai gandit de multa vreme la unele sectiuni ale blogului, dar imi dau seama ca aceasta chestie cu blogroll este ca acea lista cu zilele de nastere ale cunoscutilor 🙂 Va trebui sa ma uit mai bine, sa actualizez link-urile. Numai bine!

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.