Inaugurarea Gondolei Carp, prima zi de functionare a telegondolei ce leaga Cota 1400 de Cota 2000

O instalatie de ultima generatie functioneaza incepand de astazi in zona Sinaia a Parcului Natural Bucegi. Vorbim de o telegondola ce interconecteaza Telegondola ce ajunge la Cota 1400 dinspre Sinaia si Telescaunul din Valea Soarelui. Se poate spune ca aceste trei instalatii deservesc un domeniu schiabil compus din trei parti: zona de padure Cota 1400-Sinaia, partiile de pe versantul estic al muntelui Furnica (prin noua instalatie) si partiile de pe versantul vestic al muntelui Furnica.

Azi a fost inaugurarea Gondolei Carp, situata pe partea estica a muntelui Furnica.

Cum a fost? Cam asa…

1Pe la ora 9 se vedea din Sinaia ca vantul spulbera zapada pe Platoul Bucegilor.

De altfel, dimineata pe la ora 8 am vazut ceva absolut superb: un nor de zapada spulberat de pe pajistile Jepilor Mari venea spre Valea Babei si, trecand de aceasta, se risipea peste padurile din zona Poiana Stanei.

Am zis ca pana ajung la Cota 1400 se va opri vantul… ce este drept, prin padure este o placere sa te plimbi 🙂

2Telegondola Sinaia-Cota 1400, cu traseul prin padure, deci ferita de vant, functiona.

3

4

5

6

7

8Sinaia dincolo de gondole

La Cota 1400 era cam frig:

9

10Salvamontisti

11Localnici, turisti

12Instalatia gata sa fie pornita

13

Au urmat discursurile d-lui Primar si al reprezentantului Leitner… discursuri pe care le reduc la faptul ca s-a facut ceva important pentru oras, localnici, turisti si viitor, dar si ca instalatia nu s-ar fi edificat fara sprijinul Bancpost care a oferit creditul. De asemenea, directorul acestei banci a fost prezent la inaugurare.

15Reprezentantul Leitner

14Dl. Bogdan Falcescu, directorul Transport Urban, societatea care a implementat proiectul gondolei si care va administra si aceasta instalatie.

16

17Primarul din Sinaia, dl. Vlad Oprea

18Jandarmii Montani

19

20

Desi s-a amanat ora inaugurarii, in speranta ca vantul se va opri, instalatia, prevazuta cu sisteme moderne de securitate, nu s-a lasat pornita. Instalatia nu functioneaza de la o anumita viteza a vantului, astfel ca siguranta turistului este pe primul plan.

Oamenii au asteptat, s-au dus pe la cabane, terase, s-au mai plimbat cu telegondola ce mergea spre Sinaia, pentru ca, dupa ora 12, sa se miste pe fire si gondolele noii instalatii:

21Traseul pitoresc al Gondolei Carp

22Statia superioara a instalatiei

Astfel, astazi, se mai asterne o fila in istoria turismului sinaian… Poate ca domeniile schiabile din Romania nu seamana cu ce este pe „afara”, cum sustin foarte multi, dar sunt de apreciat initiativele care incearca sa ne apropie de un anumit standard, precum si eforturile acelora care fac tot ce pot pentru comunitatile din randurile carora provin!

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Festina Lente spune:

  salut!
  la platoul de la cota 2000, unde anume este statia noii gondole – luand ca reper triunghiul format de cabana miorita, statia de sosire telescaun din Valea Dorului si statia telecabinei vechi ?

  Apreciază

  1. Salut 🙂
   Este intre statia de telecabina de la Cota 2000 si Varful Furnica, pe la jumatatea distantei dintre cele doua repere.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Festina Lente spune:

    aha! deci trece printre Miorita si Telecabina de la cota 2000 si ajunge pe platou, oarecum intre spatele statiei de telescaun si noul refugiu Salvamont, nu?

    Apreciază

    1. Nu, e mai incolo si de Miorita si de telecabina, pe unde sunt releele.

     Apreciat de 1 persoană

     1. Festina Lente spune:

      e bine, ajunge mai sus astfel si nu mai dai la bete. in sfarsit, la 25 de ani, o linie de cablu (aproape) coerenta din oras si pana sus! de-acum, asteptam dezvoltarea domeniului schiabil, monumente istorice stralucitoare, pline de fastul de odinioara, cabane civilizate si mai mult zambet pe fetele personalului de prin hotelurile si carciumile din Sinaia. poate in alti 25 de ani ? 😉

      Apreciază

      1. Da, ajunge intr-un punct foarte bun. Sunt cateva monumente care pot fi reabilitate… o cruce de piatra din anul 1862, am mai adus-o in atentia Primariei, poate cine stie, in acest an. Oricum, la Sinaia au fost multe monumente de diferite feluri restaurate in ultimii ani. La personalul unitatilor turistice nu stiu ce sa zic decat ca… vina ar fi a patronilor de astfel de locatii. Salariatilor daca le dai banii la timp si ai grija de ei, fac treaba, stiu sa se poarte. Am observat ca un personal necivilizat se gaseste mai ales in locurile unde patronii nu au educatie.

       Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.