Sinaia 365, sfarsit de proiect, inceput de drum

Sinaia a mai dus un proiect pana la sfarsit. Sunt buni, silitori, instruiti, inteleg ce inseamna a trai intr-un astfel de oras, definit drept „un muzeu de arhitectura, de secol XIX si XX, in aer liber”.

Echipa care se ocupa de accesarea de proiecte din Primaria Sinaia, cei de la Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia cat si alti voluntari, cum ar fi domnii Mihai Sarbu, arh. Dan Manea, au pus umarul la un proiect ce a urmarit sa promoveze identitatea culturala a orasului. Initial au reusit, desi este destul de dificil, sa acceseze granturi norvegiene (dupa cum este cunoscut pe scurt Mecanismul Financiar SEE), dupa care au desfasurat o munca sustinuta…

Mai jos va prezint cateva detalii despre proiect, luate din comunicatul de presa:
„- Durata de implementare a proiectului: 4 luni în perioada 01.06.2015-30.09.2015
– Locul de implementare al proiectului: România, Prahova, Centrul Cultural “Carmen Sylva” Sinaia
– Valoarea totală a contractului de finanțare este de 65.104,50 lei din care valoarea eligibilă a proiectului este de 65.104,50 lei, unde 55.338,83 (85%) reprezintă Grant SEE, iar suma de 9.765,67 (15%) cofinanțare din bugetul național.
– Operatorul de Program: Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului
– Programul din care este finanțat proiectul: PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014”.

Afis_Sinaia_365

Mesajul cheie al proiectului a fost: „Sinaia in 365 de ipostaze”. Acest proiect a adus la lumina tot ce are Sinaia mai frumos, mai interesant si acest intreg a fost reunit intr-un album si pe un site. Fotografiile au fost realizate de unul dintre cei mai buni si mai profunzi fotografi ai Vaii Prahovei: Maria Floricica. Cred ca i-as recunoaste imaginile mai mereu 🙂 pentru ca transmit o sensibilitate, un stil propriu, realizeaza o anume punere in valoare a subiectului, inconfundabila. Pozele sale nu simple click-uri…

Ce spune insa autoarea imaginilor superbe? 🙂

MF„Sinaia 365 mi-a mancat sufletul 🙂 Dar i l-am dat cu drag. Eu si altii.” Foto: Maria Floricica.

Daca dansa s-a ocupat de imagini, iata si cine a alcatuit echipa de proiect:

D-l Cristian Negulescu – Manager Proiect, d-na Lucia Nedelcu – Responsabil Tehnic, d-na Paula Vasile – Responsabil Financiar, d-na Madalina Rosu – Responsabil Informare si Publicitate.

De la Centrul Cultural au fost implicate: d-na Emilia Duport si d-na Raluca Bunea, director si respectiv director financiar.

De Grafica s-a ocupat d-l Daniel Tudor. Tiparul a fost executat la ARTDESIGN Bucuresti.

5Coperta albumului „Sinaia 365”

Asadar, la data de 30 septembrie cei mentionati au anuntat finalizarea proiectului, lansarea albumului si al site-ului http://www.sinaia365.ro Ce va urma?

Site-ul este functional incepand de ieri si va ajuta orice persoana interesata sa cunoasca statiunea Sinaia.

Albumul a fost scos in 1500 de exemplare. Iata ce se va face cu acesta: „Cele 1500 de albume vor fi distribuite către instituțiile de cultură locale și regionale, orașele înfrățite cu Sinaia, delegațiile oficiale care vor vizita orașul, dar și inițiatorilor și colaboratorilor implicați în realizarea acestui album”. Sinaia este vizitata de foarte multe personalitati, din tot felul de domenii si trebuia sa existe un astfel de produs pentru acestia.

Ieri, dupa ora 17, a avut loc si o conferinta de presa pe marginea acestui eveniment care, cel putin in viziunea mea, a aratat cat de bine trebuie sa mearga lucrurile, cat de mult conteaza sa ai o echipa in spate, sa se miste fiecare „rotita” perfect ca sa poti promova integrat un oras. Conteaza mult sa fii serios, responsabil, sa te dedici total atunci cand crezi in ceva.

1

Spuneam intr-un articol de acum vreo 2-3 saptamani ca tot cercetand ce ne-a lasat istoria prin Valea Superioara a Prahovei, am descoperit la Predeal, in fostul parc, ruinele a ceea ce odinioara era chioscul in care canta fanfara. I-am trimis pozele d-lui primar din Predeal si i-am propus sa refaca acel chiosc si ce a mai fost prin parcul vechi, urmand exemplul Sinaiei. M-am gandit initial, dupa celebrul conflict cu coroanele de flori, cand azi au depus coroane toate institutiile din Predeal si a doua zi le-a luat cineva si le-a aruncat fara sa aiba cineva vreo reactie, ca nici nu va dori sa auda de astfel de propuneri. Din fericire, dl. primar a inteles ca ratiunea este mai buna decat multe altele si am gasit in „Jurnalul de Predeal”, aparut la finele lui septembrie, la pagina 4 un interviu cu dumnealui. Printre proiectele sale se numara asadar si: „Un alt proiect pe care vrem sa-l demaram anul viitor, este cel de reamenajare a Parcului Central, care este paralel cu DN 1 si trebuie sa fie o carte de vizita pentru orasul Predeal”.

Pe aici, prin Valea Prahovei, nu trebuie neaparat sa inventezi nu stiu ce, au lasat inaintasii destule urme, acestea trebuie puse in valoare alaturi de cadrul natural.

Ma intorc la albumul „Sinaia 365”, acesta are 191 de pagini, este de o calitate foarte buna, subliniata si de un domn cu experienta in domeniul „Print-ului”, de la Asociatia „Prahova Excelsior”. Iata si cateva poze, cu momentul in care Sinaia face inca un mare pas inainte:

2

3

4Interviu cu d-l Primar luat de mai multi reporteri. Nu stiu de ce, probabil pentru ca mi-a placut foarte mult, dar cand ii vad pe d-l Marian Negotei (cel cu camera video) si pe d-na Adelina Anei, mi-aduc aminte cum au sarbatorit ei nu stiu cati ani de prietenie cu niste prajituri pe treptele stancii Franz Josef de la Stana Regala. Foarte frumos 🙂

Asa ar fi bine, ca fiecare localitate de pe Valea Prahovei sa aiba un astfel de album, ca toate au o zestre culturala bogata!

Nota: Acesta a fost articolul cu nr.1550 publicat pe blogul BucegiNatura2000.

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. valizaharia spune:

  Asa este Adrian, fiecare localitate de pe Valea Prahovei ar trebui sa aiba un astfel de album. Si Busteniul ar avea ce arata, poate chiar mai mult decat Sinaia. Eu inca „rasfoiesc” pe site albumul „Sinaia 365”. Foarte bine realizat. La fel sunt si fotografiile din el. O unealta de promovare foarte buna.
  Felicitari celor implicati!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, fiecare localitate de pe aici ar avea ce sa puna intr-un astfel de album. Bine, trebuie sa existe interes. La Busteni, sunt destui oameni care pot face asa ceva, daca ar conlucra.

   Apreciază

   1. valizaharia spune:

    Ar fi frumos ca si Busteniul sa aibe un astfel de album. Poate cu mai multe informatii alaturi de fotografii. Album care sa se regaseasca si in librarii. Inteleg ca cel de la Sinaia nu va fi disponibil spre vanzare. Sau poate am inteles eu gresit.
    Daca as locui acolo m-as fi putut implica in realizarea fotografiilor. Daca s-ar strange cateva persoane, fiecare responsabil de bucatica lui si ar mai contribui si primaria, probabil acest lucru ar fi realizabil.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cu siguranta la acest capitol, Busteniul nu are cum sa fie mai prejos, doar are atatea de oferit. Numai ca inca pe la noi nu a prins radacini ideea. Mai dureaza! 🙂 Sunt o multime de oameni documentati si pe la Busteni, dar cum bine zici, trebuie sa aiba fiecare bucatica lui, dupa ce s-au inteles in prealabil. Fara Primarie se poate face mult mai greu un astfel de lucru. Eu sper ca intr-o zi va fi si la Busteni un astfel de album.

     Apreciază

     1. valizaharia spune:

      Exact ce spuneam si eu in primul comentariu. Busteniul poate are mai multe de aratat chiar decat Sinaia. Sinaia nu are atatea trasee turistice frumoase cum are Busteniul. Muntele este mai spectaculos in partea Busteniului. Are si Sinaia „bogatiile” ei, insa cred ca Busteniul are un plus fata de Sinaia. Un plus care nu este exploatat asa cum fac cei de la Sinaia. Cei din Sinaia s-au ocupat in ultimii ani de oras foarte mult si au facut din centrul orasului o mica bijuterie. Iti este drag sa te plimbi pe bulevard. Au creat un festival cu priza la public. Au facut multe si astfel au incercat sa compenseze lipsa altor lucruri.
      Sper ca nu deranjeaza pe nimeni acest comentariu. 🙂
      Toate cele bune tuturor.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.