Quarry Life Award: start la depunerea de proiecte pentru mediu. Un nou proiect turistic in Parcul Natural Bucegi… statui pentru Burebista, Zamolxe si Decebal

HeidelbergCement anunta deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru mediu.

„Quarry Life Award este o competiţie internaţională în domeniul cercetării pentru promovare şi educare cu privire la biodiversitate în cariere. O exploatare minieră oferă o mare varietate de peisaje şi habitate puţin perturbate de activităţile umane. Aceste habitate unice promovează exepţionala faună şi floră locale. HeidelbergCement, prin Quarry Life Award şi proiectele pe care le include, îşi propune să aprofundeze cunoştinţele cu privire la valoarea biologică a exploatărilor miniere şi să contribuie la îmbunătăţirea acesteia”.

sigla

Prin acest concurs, HeidelbergCement accepta idei de proiecte pe urmatoarele teme: Studii de cercetare privind habitatul si speciile, Gestionarea biodiversitatii, Educatie si constientizare, Dincolo de granitele carierei, Proiect de clasa in randul elevilor.

Gasiti mai multe detalii aici: http://www.quarrylifeaward.ro/ce-este-quarry-life-award iar despre modul de participare detaliile sunt in acest loc: http://www.quarrylifeaward.ro/despre/mod-de-participare

….

Azi am aflat de un nou proiect turistic in Bucegi. Seful Consiliului Judetean Dambovita, dl. Adrian Tutuianu a anuntat ca doreste sa ridice in proximitatea cabanei Dichiu, cateva statui impozante care sa-i reprezinte pe Burebista, Decebal si Zamolxe. Iata ce spunea acest domn citat de Adevarul de Targoviste:
„Vreau să inaugurăm anul viitor DJ 713-714 şi vreau să fac un proiect cu trei statui. Îi spune ‘Drumul Dacilor’ la drumul ăsta, iar la Dichiu la intersecţie vreau să-i pun pe Decebal, pe Burebista şi Zalmoxis, trei sculpturi care vor fi de referinţă. Se va opri toată lumea să facă poză acolo. Este zonă de vizibilitate maximă, toată lumea urcă acolo şi mă gândesc să facem să fie un punct de referinţă pentru toată lumea. Am un coleg, Mitică Buzatu, de la Vaslui, şi la şedinţele de partid la Bucureşti că sunt tensionate, el spune cam aşa: Domnule, s-a întâmplat astăzi un eveniment epocal, a gândit cutare. M-am gândit şi eu. Proiectul e în capul meu”.

Articolul: http://adevarul.ro/locale/targoviste/statui-gigant-figurile-burebista-decebal-zalmoxis-putea-aparea-masivul-bucegi-1_55e51e0ef5eaafab2c20368d/index.html

Mie mi se pare o idee originala, nu este rea deloc. Saua Dichiului este cea mai importanta intersectie rutiera a Parcului… acum sa vedem si ce o sa iasa. Ca de la idee si pana la transpunerea ei in practica sunt niste pasi destul de mari.

Cand va fi reabilitata Crucea de pe muntele Caraiman cu muzeul ei virtual, cand va exista si Bisericuta Eroilor la Baba Mare, nu stiu, eu mereu o asociez in minte cu Capela Stella Maris, replica de la Bran… daca se mai si permit pe lacul Bolboci activitati de agrement, cred se va atinge numarul de 2 milioane de turisti pe an. Inainte de asfaltarea lui DJ 713, un milion de persoane intrau in Parcul Natural Bucegi, mai adaugam si reabilitarea Pesterii Ialomitei, care doboara record dupa record la incasari…

Ca sugestie, in noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi trebuie sa se ia in calcul impactul generat asupra ariei protejate de aceasta masa uriasa de oameni si identificate metode clare de protectie a biodiversitatii, cadrului natural…

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. fosile spune:

  Eu n-as fi de acord cu asa ceva.De ce?
  Ca sa poata fi vizibile, statuile trebuie sa concureze cu Babele sau cu Sfinxul.Mult material, circulatie grea ( camioane, buldozere,excavatoare, macarale) intensa, zgomot si toate celelalte specifice unui santier intr-o zona care se vrea linistita, in care singurele zgomote trebuie sa fie ale naturii.
  De ce avem numai proiecte de constructii?
  De ce nu sint in stare sa gindeasca ceva in favoarea naturii, a muntelui?
  De ce nu se gindesc sa capteze un izvor si sa-l dirijeze in asa fel incit sa fie si folositor si aspectuos.De ce nu se gindesc la impaduriri, la amenajari ale micilor mlastinisuri, la amenajari de siguranta pentru punctele de belvedere si nu in ultimul rind refugii, locuri de odihna ( banci ) si puncte de colectare a gunoiului- cu conditia sa fie si dus de acolo?
  De ce…

  Apreciază

  1. Acolo unde vor fi amplasate sunt: o intersectie auto, o cabana, panouri, indicatoare. Practic, turistii se vor da jos din masina si vor privi statuile aflate la cativa pasi. Nu vad ce impact asupra mediului sa fie.
   Bun, acum partea cealalta. Evident ca propunerile tale sunt in acord cu ce cred si eu si cam orice om de munte. Doar ca, vezi tu, sunt niste chestiuni. Dezvoltarea si protejarea Bucegilor nu prea este pe mainile unor astfel de oameni. Ca un proiect sa satisfaca necesitatile oamenilor de munte, adica exact ce spuneai: amenajare izvor, refugii, banci, etc ar trebui sa coste multi bani si sa aduca glorie celui care le-a facut. Nu costa deci nu este interesant. Am mai zis de mai multi ani, In Bucegi, un proiect ca sa se aplice trebuie sa coste. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Bun, facem 10 banci. Si? Nu inseamna cine stie ce bani, deci ideea nu este buna. Spune atunci ca trebuie 200 de banci de-a lungul DJ 713 si va fi o idee exceptionala cu conditia sa nu ti-o asumi 🙂 Inseamna ceva bani si „uite ce am facut eu” 🙂
   Imi place ideea cu statuile in principal pentru ca nu are cu ce sa impieteze asupra mediului. Turistii vor casca gura si vor face observatii asupra statuilor, unii vor cheltui niste bani prin diverse metode. Oricum, acolo in Saua Dichiului exista o zona antropizata, deci rau ar fi fost sa le fi pus prin alte locuri de prin Bucegi.

   Apreciază

 2. Enache Viorel spune:

  Interesant.

  Apreciază

 3. berberu spune:

  Statui cu daci la DICHIU ? Ma consider un om cu bun simt. NU MAI CALC PE ACOLO…..
  Monumentul de pe Caraiman devine crucea de mormant a Parcului Natural……

  Apreciază

  1. Fiind o zona deja antropizata, intersectie auto si cabana, nu are ce impact asupra mediului sa fie. Mai bine sa ridice niste statui decat constructii cine stie pe unde.
   Hai ca la rubrica „bun simt” m-ai dat gata. Ai uitat de comentariile din trecut 🙂
   A fost un moment de cotitura in parcursul institutiilor responsabile de protejarea Bucegilor, dar a fost ratat. Pe fondul actiunilor institutiilor anticoruptie ar fi putut iesi de sub influentele politice.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.