In aceasta primavara slab de tot cu pozele la ciuperci 🙂 Nu am vazut pastravi de fag sau paltin decat o singura data… nici alte specii de ciuperci comestibile nu am zarut pentru ca… nici nu am cautat, nici nu am avut timp 🙂
In schimb, am vazut pe Facebook descoperirile multor localnici. Cu toate acestea, un prieten, bun bucatar de altfel, cica gurmanzii sunt foarte buni bucatari pentru ca deseori doar ei stiu ce le place si nu gasesc pe altii care sa gateasca asa cum vor 🙂 …a facut din ciuperci, un fel de salata ii zic eu. Ceva din pastravi de fag taiati cuburi mici-mici, cu maioneza, si verdeturi. Le-a combinat in asa fel incat maioneza nu era in exces, ca sa fie gretoasa. A iesit o chestie foarte gustoasa… pe care eu nu as sti sa o fac si nici nu as avea rabdare. Daca totusi as renunta la o astfel de atitudine ostila fata de ciuperci 🙂 oricum nu as manca deoarece nu as mai avea pofta. Tot pregatind de zor iti dispare pofta.
Dar unii prieteni au mai fost dupa astfel de ciuperci, pastravi. Iata niste poze:
„Pe carari umblate doar de ciute”… chipurile, iezii caprioarelor mai poarta si numele de „ciuţi”. Adica in vremea aceasta caprioarele umbla cu ciuti mici dupa ele 🙂 🙂
O mare bucurie ii incearca pe astfel de oameni pasionati… cand gasesc ciuperci. Chiar daca nu o intelegem unii dintre noi 🙂 trebuie respectata aceasta bucurie pe care o au. De fapt, daca ai astfel de prieteni, una dintre cele mai mari bucurii pe care le poti face… este sa le duci o sacosa cu ciuperci 🙂
Un atac ceva, frunzele au palit
Cam asta a fost peripetia dupa pastravi 🙂 Bine, pozele au fost mult mai multe, bucurie, bere, preparate diverse apoi din ciuperci, au gasit in acea zi circa 20 de kg.
Treaba este ca asa cum vad eu padurea, chestiile acestea, pastravii, se mai pot gasi in aceasta perioada pe la lizierele padurilor, la altitudine mai mare, langa golul alpin. A cam trecut timpul lor.
Ce verde frumos e prin pădurile tale, Adi…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Saru-mana, Oana 🙂 Este atat de frumos, in astfel de zile cum a fost azi, este racoare, o adevarata placere, ciripit de pasarele, ce mai incolo si incoace este de poveste. Dar nici parcul din Sinaia, care este mult mai la indemana, nu arata rau deloc. Este cel mai frumos parc de pe Valea Prahovei. Apropo de povesti, acestea… acolo unde sunt mai multi, se scriu de la sine. Nu stiu, simti ca traiesti pe aici, cand vezi muntii semeti, aerul respirabil, nu sunt zgomote constante…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ți-ai propus să-mi adâncești, așadar, dorul de Sinaia și de munți 🙂 Bineeee! Vin ele și acele zile când mă voi reîntoarce pentru o plimbare-n tihnă în acea zonă.
Și da, ai dreptate, liniștea de acolo nu se compară cu nimic de aici. Chiar dacă merg în parc, prin București, nu e același lucru. Și-n niciun caz același aer…
Toate bune în zona voastră, Adi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mi-am propus dar nici nu am fost atent 🙂 Ma scuzi, te rog. Fiecare loc are propriile avantaje si dezavantaje, uneori insa trebuie sa ne gandim si la sanatatea noastra. Apoi, tu nu esti chiar departe, poti veni dimineata si intoarce seara, daca mai este si un eveniment la Sinaia cu atat mai bine. Se intampla tot felul de chestii faine in acest oras. Multumesc si tie numai bine. Saru-mana 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna Adrian,sa sti ca pastravii se mai pregatesc si taiati felii mici si pregatiti ca tocanita,sau taiati felii cam de 5-8 milimetri si facuti ca snitelele.Dai deoparte snitelul de pui sau de carne de porc.Sunt multe modalitati de a-i pregati,dar sunt excelenti.
ApreciazăApreciază
Din ce stiam, parca este pastravii sunt singurele ciuperci ce pot fi pregatite si sub forma de snitele. Insa de vreo doi ani mi se par mai buni sub forma de salata. Prietenul acesta stie tot felul de retete ca si dvs 🙂 Nu am uitat ca si dvs gatiti foarte bine. Multumesc, d-le Marius.
ApreciazăApreciază
Salutare! Frumoase şi odihnitoare poze. Când văd imagini cu păduri şi locuri frumoase din Bucegi, sunt atât de bucuros să văd asemenea frumuseţi liniştitoare.
Nu ştiam de aceste ciuperci, dar după cum arată, este clar că sunt delicioase.
Numai bine şi o nouă săptămână cât mai frumoasă! 🙂
ApreciazăApreciază
Salut, Alex. Sunt o multime de chestii frumoase pe aici, trebuie insa sa ai si timp sa le vezi. Specia aceasta de ciuperca are multe utilizari dar trebuie sa ajunga pe mainile celor care stiu cum sa le pregateasca 🙂 Multumesc pentru ganduri si iti doresc si eu o saptamana deosebita.
ApreciazăApreciază
Aşa de bine îl înghiţea coaja copacului, rămânând doar o pată mare şi portocalie, încât am crezut că e tot o ciupercă, asta despre omul acela cu mâini culegătoare.
ApreciazăApreciază
Mai stii, acum cativa ani… spuneai ca aceste ciuperci sunt ca niste dantelarii, jabou oare era termenul? L-am ascuns putin pe prietenul din imagine, ca mi-am adus aminte ca nu l-am intrebat daca vrea sa se vada in poze.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Văd că nu ai uitat ceea ce am zis după cum am zis, acum nişte ani când pentru prima oară văzusem pe blogul tău aşa ceva, copaci purtând jabou de dantelă, da.
Şi mai bag de seamă că nu s-a mai lăsat cu zacustă anu’ ăsta, dacă aşa pizmă ai pe ciuperci. Glumesc.
ApreciazăApreciază
Desi inaintam in varsta, nu uitam chiar totul, mai tinem minte niste aspecte. Glumesc. Pai cu zacusca mai spre toamna, ca sunt alte tipuri de ciuperci. Cred ca si din ciupercile acestea se poate face dar nu m-am gandit niciodata. Ia sa intreb daca o fi facut cineva, daca merge…
ApreciazăApreciază